Diari Més

Covestro inaugura a Tarragona la primera planta de clor del món que utilitza tecnologia ODC

El nou centre de producció de la companyia alemanya ha suposat una inversió d'uns 200 milions d'euros i permet un estalvi energètic de fins al 25%

Pere Aragonès va visitar la nova planta de clor de Covestro, ubicada al polígon químic sud de Tarragona, acompanyat de representants de la multinacional alemanya.

Covestro inaugura a Tarragona la primera planta de clor del món que utilitza tecnologia ODCAlejandro Navarro

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La indústria química camina cap al 2030 amb la mirada posada en els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Covestro, amb una aposta clara per l'economia circular, ha inaugurat la seva nova planta de producció de clor i sosa càustica, la qual va entrar en funcionament el passat mes de febrer.

Es tracta de la primera fàbrica del món a escala industrial que utilitza la tecnologia ODS (càtode d'oxigen despolaritzat), que permet un estalvi energètic de fins al 25%. Aquesta innovació, desenvolupada per Covestro i els seus partners, pot evitar fins a 22.000 tones mètriques d'emissions de diòxid de carboni (CO2) a l'any en comparació amb els mètodes ja existents. La nova planta, que es va començar a construir durant la pandèmia, ha suposat una inversió d'aproximadament 200 milions d'euros.

L'acte inaugural del centre de producció de clor s'ha celebrat a les instal·lacions de la multinacional alemanya i ha comptat amb la presència del director general de Covestro a Espanya, Andrea Firenze, la directora comercial de la companyia, Sucheta Govil i president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès. També han assistit diverses autoritats, com l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, o la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó. Firenze ha confessat que la nova planta és «fruit de molts anys d'investigació» que han permès «fabricar clor amb un terç menys de consum d'electricitat». El director general ha destacat el treball de tots els agents implicats en la construcció de la planta, iniciada durant la pandèmia. A més, ha indicat que s'ha fetfront a «la complicada situació logística postpandèmia». Així, la companyia alemanya comença una nova etapa que «permetrà posicionar Tarragona com un agent important en el creixement i desenvolupament de la indústria química al sud d'Europa».

Covestro destinarà el clor de la nova planta a la producció d'MDI, un precursor per a la fabricació d'escuma rígida de poliuretà utilitzada per aïllar aparells de refrigeració i edificis. El 2019, el mercat mundial de MDI va tenir un volum de prop de 7.500 quilotones, i s'espera que continuï creixent a llarg termini. Pel que fa a la sosa càustica, aquesta anirà a parar als mercats ibèric i europeu.

Sucheta Govil ha destacatque la planta de clor és un «centre d'excel·lència i estalviador d'energia» i ha remarcatque un dels objectius de la companyia és ser «circular». En aquest sentit, ha afirmat que Covestro vol «liderar», amb aquestes accions, la transformació sostenible de la indústria química. «La planta garanteix un subministrament eficient, sostenible i independent de clor», ha afegit Firenze.

Compromís amb Tarragona

Pere Aragonès ha assegurat que la posada en marxa d'aquesta nova instal·lació és «una mostra del compromís que a escala global hi ha amb la indústria catalana i, especialment, amb la química a Tarragona». El president de la Generalitat ha afirmat que aquest és un exemple de com ha de continuar avançant la reindustrialització del país, «amb ambició, innovació i un treball inequívoc per la sostenibilitat i la cura del medi ambient».

D'altra banda, Aragonès ha destacat que la nova planta de Covestro, no només garantirà la continuïtat dels 250 llocs de treball que ja tenia a Tarragona, sinó que «donarà l'oportunitat de generar-ne 50 més». El director de general de Covestro ha afirmat que també «col·laborem en el creixement econòmic del territori». El president de la Generalitat ha assenyalat la importància de continuar fent passos cap a la sostenibilitat, unint «la voluntat de creixement econòmic amb la necessària millora de l'eficiència energètica, millorant la reducció d'elements contaminants i apostant per l'economia circular».

tracking