Diari Més

Política

PSC i Junts negocien un pacte de govern a la Diputació de Tarragona

Amb aquest acord, la presidència recauria en mans de Junts, que podria proposar Teresa Pallarès com a candidata

Imatge d'arxiu de la celebració d'una sessió plenària de la Diputació de Tarragona.

PSC i Junts negocien un pacte de govern a la Diputació de TarragonaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PSC i Junts per Catalunya negocien un possible pacte de govern a la Diputació de Tarragona. Les eleccions del 28 de maig van deixar Esquerra Republicana com la força més votada. Tot i ser la formació amb més diputats (9), això no li permetria tornar a liderar la cambra supramunicipal si el partit socialista i JxCat, que en tenen 8, arriben a un acord. En cas que fructifiqui, la presidència recauria en mans de la formació independentista, mentre que el PSC es quedaria amb la vicepresidència.

Segons les fonts consultades per diari més, la persona amb més probabilitats per presidir la Diputació de Tarragona seria Teresa Pallarès, alcaldable de Junts a Reus. D'altra banda, l'alcalde de Constantí, Óscar Sánchez (PSC) seria el vicepresident. Així, Pallarès rellevaria la seva rival durant les darreres eleccions a la capital del Baix Camp, Noemí Llauradó (ERC), que s'ha quedat amb molt poques opcions de proclamar-se alcaldessa després que PSC i Ara Reus anunciessin ahir un pacte per governar els pròxims quatre anys.

Cal recordar que, després de les eleccions del 2019, Junts i Esquerra van arribar a un pacte, gràcies al qual Carles Pellicer (JxReus) es va assegurar continuar com a alcalde de Reus i Llauradó va ser nomenada presidenta de la Diputació de Tarragona. La formació postconvergent hauria decidit, ara, apostar per un canvi de soci i, des de fa dies, manté converses amb el partit socialista. En aquella ocasió, ERC va obtenir 11 escons i Junts, 8. Tot i que JxCat va arribar a una entesa amb el PSC, finalment va acabar sumant forces amb els republicans. Això va permetre a l'alcaldable d'Esquerra a Reus convertir-se en la primera dona a presidir l'ens supramunicipal i, alhora, ser vicealcaldessa.

ERC es queda fora

El possible acord entre el PSC i Junts deixaria fora del govern de la Diputació de Tarragona Esquerra Republicana, que amb 74.762 vots va obtenir 9 diputats. Per la seva banda, els socialistes i els juntaires van aconseguir-ne 8. Si pacten, sumarien 16 de les 27 cadires de la cambra supramunicipal, amb una majoria incontestable. Així, ERC quedaria relegada a l'oposició, tot i haver guanyat en vots, juntament amb el Partit Popular i Vox.

Així doncs, segons les fonts, el nom de Teresa Pallarès seria el més probable per presidir la Diputació de Tarragona. La també líder de Junts a Reus, que va quedar tercera força a les municipals, podria centrar les seves forces a liderar la Diputació després que el PSC i Ara presentessin ahir l'acord de govern a Reus.

Junts i PSC es donen una segona oportunitat

Després de les eleccions del 2019, Junts i PSC ja van mantenir converses per reeditar el pacte de govern que tenien a la Diputació de Tarragona. Malgrat que semblava encarrilat durant les tres setmanes posteriors a les eleccions, finalment es va acabar imposant una aliança entre Esquerra i els juntaires, que van nomenar la reusenca Noemí Llauradó presidenta de l'ens supramunicipal. Quatre anys després, Junts i els socialistes tornen a asseure's per acostar posicions i tancar un nou pacte a la Diputació.

tracking