Diari Més

Miss Raisa, la rapera sense matisos

El rap compromès d'Imane Raissali sonarà aquest dissabte a les 22.45h al Camp de Mart en el marc del festival Feminista i LGTBIQ+ de Tarragona, Teta

La música de Miss Raisa es va fer molt coneguda a través de les xarxes socials.

Miss Raisa, la rapera sense matisosCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Imane Raissali (Tànger, 1997), coneguda amb el nom artístic de Miss Raisa, va arribar a Catalunya amb vuit anys. El seu nom va començar a sonar fort poc abans del confinament, quan es va fer ràpidament coneguda a les xarxes socials gràcies a la seva música, un rap que aborda qüestions com el racisme, la religió, el gènere o la llibertat d'expressió.

El pròxim dissabte Miss Raisa serà l'encarregada de cloure el Teta de Tarragona, amb un concert al Camp de Mart que, tal com explica, «serà un xou autèntic i natural com jo». La rapera afirma sentir-se molt contenta de formar part d'aquest projecte, perquè dona visibilitat a la causa feminista i avisa que, sobre l'escenari li agrada «fer sentir a la gent que els conec, amb molta broma, i connectant a través de la música, els ritmes, les lletres i el somriure».

Durant un temps, la Imane també va ser coneguda com la rapera del vel, fruit de la seva decisió, l'any passat, de treure's aquesta peça de roba. El seu gest va tenir com a conseqüència un fort assetjament, amb amenaces de mort, a través de les xarxes socials. Ara, passats els mesos, la Imane reivindica desvincular-se d'aquesta acció: «És un factor curiós que crida l'atenció, i ho comprenc. Però és pesat vincular-me al vel, com si no pogués oferir res més. Hi ha tantes coses interessants... Penso que això li resta valor a tot el meu treball».

En aquest sentit, Miss Raisa fa bandera de la llibertat creativa i del treball sense els lligams que sovint imposa la indústria musical: «M'agrada reivindicar fer música i coses artístiques perquè em ve de gust, no perquè en tingui l'obligació. Hi ha persones que tenen contractes amb discogràfiques i empreses i han d'arribar a uns números, a unes cançons. Jo treballo per a mi quan em neix, quan estic inspirada i tinc alguna cosa a dir».

És per això, explica la rapera catalana, que ara es troba en un moment d'absoluta experimentació en diversos camps: «Estic amb un estil més cantat i melòdic, fent covers de gent que m'agrada. També he començat a treballar amb la creació d'un documental i amb el doblatge».

Aquest camp, l'audiovisual, li ha permès començar a explorar la idea de Déu: «M'interessa aprofundir en què és i com es manifesta en cada persona i en les diferents religions. He parlat amb experts en teologia per reflexionar sobre com arriba a la nostra societat, fins i tot amb branques diferents de cada religió. M'interessa com perceben la manifestació de Déu. En realitat, veig que compartim més trets comuns que diferències».

Miss Raisa supera el mig milió de seguidors a TikTok. Així i tot, la rapera assegura ser una persona «senzilla i tímida, a la qual no li agrada gaire cridar l'atenció». Tot i admetre que li agradaria més «viure a l'ombra», és conscient que «el món de la música professional s'ha traslladat a les xarxes socials». Allà, explica, ha après a trobar l'equilibri entre «el suport magnífic i el hater que t'enfonsa», i és per això que només publica «si tinc alguna cosa a aportar», perquè vol allunyar-se de «la persona que crea de manera automàtica, sense passió ni veritat».

«El meu propòsit», subratlla, «mai va ser que m'escoltés molta gent, sinó que el meu missatge s'entengués i calés». Però pel camí, explica, s'ha trobat peatges com el de la sexualització femenina: «Sembla que l'èxit comporti haver d'ensenyar sempre més pell, i és difícil no passar per l'adreçador. La gent sovint ho confon amb l'empoderament, perquè hi ha la idea que, com més ensenyes, més forta ets. Però jo no hi estic d'acord: això no depèn de la roba, sinó del cervell».

Miss Raisa actuarà a l'Auditori del Camp de Mart de la ciutat de Tarragona demà dissabte, 3 de juny, a partir de les 22.45 h. i fins a la mitjanit. L'accés a aquest concert del festival és gratuït.

tracking