Diari Més

Tarragona viurà una setmana dedicada al Cinema i els Drets Humans

Del 6 al 9 de juny el Departament de Cultura acollirà la sisena edició del FICCID, Festival de Cinema i Fòrum Internacional de Drets Humans

Imatge de la pel·lícula 'Hotel Rwanda', que es projectarà durant la setmana del Cinema i els Drets Humans a Tarragona.

Tarragona viurà una setmana dedicada al Cinema i els Drets Humans

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Torna a la ciutat de Tarragona el sisè Festival de Cinema i Fòrum Internacional de Drets Humans, que comptarà amb xerrades, projeccions i taules rodones sobre conflictes internacionals i denúncies socials. El Festival organitzat pel director tarragoní Toni Navarro, director també dels Festivals homòlegs a Barcelona amb 20 anys festival independent més antic de tot l'estat i Nova York amb 7 anys, dedicarà un dia a la producció local amb peces realitzades per autors tarragonins.

El festival durarà del 6 al 9 de juny al Departament de Cultura de la Generalitat, carrer Major 14, al barri de la Part Alta de Tarragona. El Festival es durà a terme també amb projeccions educatives al col·legi Sant Pau apòstol. Totes les projeccions seran gratuïtes i comptaran amb una presentació prèvia d'un curtmetratge, especialment escollit per l'organització del festival, i amb un fòrum amb personatges o protagonistes de l'obra.

Inauguració

El festival trencarà el gel amb les paraules del director, el 6 de juny a les 5 de la tarda i un còctel previ d'inauguració, amb la posterior projecció de la pel·lícula «Las voces del Socavón», que explica la història de les ràdios mineres de Bolívia, encapçalades per l'emissora La Veu del Miner, i el seu paper en la lluita sindical obrera durant la segona meitat del segle XX.

Els protagonistes d'aquest film són dirigents sindicals, miners i locutors, on relaten els successos històrics que van travessar. El film retrata la cultura dins dels campaments miners, acompanyat per la poesia i relats de l'escriptor uruguaià Eduardo Galeano, en el que conforma una de les seves últimes entrevistes.

Després de la projecció, hi haurà un fòrum amb la directora de la pel·lícula Julia Delfini, que vindrà acompanyada pel Cònsol general de Bolívia, Martín Bazurco i de Luzmila Sejas, de l'Associació de Residents Llatinoamericans de Tarragona. També assistirà Marco Flores d'Amnistia Internacional i l'Aurora Sáez, tècnica de la Teulada.

Hotel Rwanda amb Carine Kanimba

El dia 7, a les cinc de la tarda, es projectarà en la pantalla gran, Hotel Rwanda (2004), nominada a l'Òscar i globus d'or i escrita per Keir Pearson i protagonitzada per Do Cheadle i Sophie Okonedo amb Joaquín Phoenix. La història està ambientada en el genocidi ocorregut en 1994 a Ruanda explicada a través de Paul Rusesabagina (Do Cheadle).

En el que Toni Navarro i el Festival de Barcelona va ajudar en la campanya internacional per a l'alliberament del protagonista real, aconseguint amb èxit el seu alliberament fa menys de dos mesos. Després del passi, es passarà un vídeo amb el protagonista real i hi haurà una videoconferència amb la filla del Paul Rusesabagina: Carine Kanimba.

Abans, es projectarà el curtmetratge Emília (2020), dirigit per Cristina Guillen, on narra la història d'Emília i la seva neta Sílvia, on tenen un vincle molt especial. Aquesta relació es veurà truncada amb l'aparició dels primers símptomes de l'Alzheimer.

Made in Tarragona

El dijous 8 de juny serà el torn dedicat al documentalisme tarragoní relacionat amb drets humans. El festival projectarà el documental «Alpes: última sortida», realitzat per Robert Grassó i Carles Domènech. En aquesta peça que es va estrenar l'any passat, els autors retraten un grup d'activistes que ajuden als refugiats a creuar els Alps per arribar al nord d'Europa.

Als marges

En la clausura del festival, el 9 de juny, comptarà amb diverses activitats. Al matí, a partir de les 11, hi haurà una taula rodona sobre drets humans, on intervindran José Torralbo, del grup de monitoreig del DESC de les Nacions Unides i del Tribunal Europeu de Drets Humans, Jaume d'Urgell, secretari general de la Fundació Internacional de Drets Humans, el Sindicat d'Habitatge, com també José Fernández, reconegut activista internacional i José Estrada Cruz, històric militant sindicalista represaliat durant la dictadura, actual responsable d'acció sindical de Comissions de Base. El debat clourà a les 14 hores.

A la tarda, es projectarà el film «En los márgenes», protagonitzada per Penélope Cruz, i Luis Tosar dirigit per Juan Diego Botto amb 5 nominacions als premis Goya, nominació Festival de Venècia, qui després parlarà al públic assistent. També en la sessió hi serà convidada Elsa Riquelme protagonista real en el qual es basa aquesta pel·lícula. Abans d'aquesta sessió, es projectarà «El rellotge del meu pare», de Francesc Palau, que tracta sobre la soledat no volguda de la nostra gent gran.

tracking