Diari Més

El PSC recupera a Tarragona els barris marítims, el nou Eixample Sud i Llevant

Els socialistes augmenten el seu domini a Sant Salvador i a Sant Pere i Sant Pau, mentre que ERC perd suport a tots els districtes de la ciutat

Mapa dels resultats per districtes electorals a Tarragona.

El PSC recupera a Tarragona els barris marítims, el nou Eixample Sud i LlevantDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PSC de Tarragona torna a treure múscul després de quatre anys a l'oposició. El domini d'ERC al centre de Tarragona i Llevant va permetre als republicans arribar a l'alcaldia per primera vegada el 2019, però els resultats de les eleccions municipals d'enguany evitaran la continuïtat de Pau Ricomà al capdavant del govern.

La davallada d'ERC en tots els districtes, més accentuada en uns que en altres, i la recuperació del PSC com a força més votada als barris marítims, l'Eixample Sud i Llevant permetran Rubén Viñuales (PSC) fer-se amb la vara d'alcalde. A més, la diferència de consellers entre socialistes i republicans (9 i 6, respectivament) també s'entén per l'augment exponencial del nombre de vots del PSC a Sant Salvador i a Sant Pere i Sant Pau i per la baixa participació.

Pel que fa a Sant Salvador, el partit encapçalat per Viñuales ha crescut gairebé vuit punts obtenint el 34,35% dels vots, mentre que a Sant Pere i Sant Pau ha passat de dominar amb el 25,47% a fer-ho amb el 32,13%. Una altra explicació de la victòria del PSC és la confiança dipositada pels veïns de les urbanitzacions de Llevant, ja que un 20,89% de les butlletes introduïdes a les urnes van ser socialistes. Això no obstant, ERC ha quedat tan sols dotze vots per sota. Precisament, algunes de les grans discrepàncies respecte a Llevant de tots dos partits de cara als comicis han estat amb relació a l'anella verda i el projecte d'alberg juvenil per a la Ciutat de Repòs i Vacances.

La preservació de l'anella verda en la seva totalitat o bé el creixement de la ciutat per aquesta zona han estat alguns dels principals punts de confrontació dels partits durant la campanya. Les candidatures que s'oposen decididament a la construcció de nous habitatges (ERC, CUP i ECP) tan sols han acumulat el 31% dels vots del districte, mentre que la resta de formacions, a favor de créixer per Llevant, superen el 60%. Un altre dels punts d'inflexió ha estat la Residencial, on la Generalitat projecta l'alberg juvenil al qual s'oposa el PSC. El mateix Viñuales va comprometre's a frenar la iniciativa.

Les propostes del candidat socialista per dinamitzar la Part Baixa han convençut també a bona part dels veïns de la zona, que li han donat el suport necessari per superar ERC, a diferència del 2019. El PSC i els republicans s'han repartit el domini de gairebé tots els col·legis electorals, excepte a tres, en els quals ha guanyat el PP de Maria Mercè Martorell: l'Associació de Veïns del Miracle, el Teatre Tarragona i l'Institut Municipal d'Educació (IMET).

La candidatura encapçalada per Martorell és la tercera força i ha aconseguit duplicar el seu nombre de consellers respecte al 2019. El retorn de l'antiga regidora de Patrimoni Històric ha donat una empenta al PP de Tarragona, que hauria recollit bona part dels 8.413 vots de Ciutadans del 2019. Per la seva banda, la formació taronja només n'ha sumat 784, una xifra molt llunyana a la mínima per entrar al consistori. Tampoc ha entrat Valents, liderat per Robert Hernández.

Caiguda de l'independentisme

La jornada de diumenge va confirmar les sospites prèvies sobre l'índex de participació, que va caure fins al 51,71%, més de deu punts menys que el 2019. Un total de 47.910 persones van passar pels col·legis electorals habilitats. 806 van votar en blanc i 639 sufragis van ser nuls (gairebé el triple que el 2019).

Per tant, la meitat dels tarragonins no es va posicionar a favor de cap partit durant els comicis. Aquest fet hauria estat un dels motius de la desfeta d'alguns partits d'esquerres, com ERC o la CUP, que ni tan sols tindrà presència al ple. La majoria de vots dels cupaires ha arribat del centre i de la Part Alta, on són la tercera força, però no ha estat suficient per compensar els mals resultats als barris de Ponent i del nord i per sumar els 24 sufragis necessaris per arribar al llindar mínim del 5%.

La davallada de la participació hauria perjudicat sobretot a les formacions independentistes, que són les que més vots han perdut respecte al 2019. ERC ha perdut tan sols un conseller, però la diferència en vots es tradueix en 4.169 (els republicans han passat de 13.038 a 8.869). La CUP ha perdut 1.364 vots i l'espai postconvergent (representat per Junts per Catalunya i Sí Tarragona), 1.097. En total, les forces que han compartit equip de govern fins ara han perdut un total de 6.630 sufragis (de 23.233 a 16.603).

ECP també ha perdut 1.728 vots, tot i que ha pogut mantenir el nombre de regidors (2). Un cas similar és el de JuntsxCat, que en continuarà tenint tres, de la mateixa manera que ara els té Junts per Tarragona. Els ciutadans que han confiat en el partit encapçalat per Jordi Sendra són, principalment, del centre i de Llevant. La seu electoral on JuntsxCat va aplegar més vots va ser a l'Associació de Veïns de la Móra-Tamarit, just el districte on viu el candidat a l'alcaldia.

Ascens de l'extrema dreta

En un escenari de poca participació i en el qual gran part de la població ha retirat el seu suport als partits independentistes i a ECP, tan sols el PP i Vox han millorat els resultats, ja que ni tan sols el guanyador dels comicis, el PSC, ha estat capaç d'obtenir una xifra més elevada que el 2019 (ha perdut 343 vots). Malgrat això, la baixa participació i la desfeta d'altres formacions li han permès créixer en nombre de regidors.

Vox ha passat dels 1.709 vots del 2019 als 5.021 actuals, que li atorguen tres consellers. La formació d'extrema dreta ha sumat sobretot als barris del nord (Sant Salvador i Sant Pere i Sant Pau) i de Ponent, on ha aconseguit ser la segona força, només per darrere del PSC. A Bonavista, el 19,89% dels votants van triar la butlleta de Vox.

Quant a col·legis electorals, les millors xifres les ha aconseguit a l'Institut Escola Mediterrani (un 24,75%). Aquest col·legi és on es va registrar la participació més baixa (33,77%). La més alta va ser, amb 63,02%, a l'Associació de Veïns del Miracle. Per districtes, la participació més baixa va ser a Bonavista (41,69%), mentre que la més elevada es va registrar als eixamples (al voltant del 56%).

El PSC, el PP i ECP han estat les formacions que han obtingut un conjunt de sufragis més equilibrat entre les diferents zones. Mentre el centre i Llevant fugen de l'extrema dreta i donen més suport a formacions independentistes que altres racons de la ciutat, Ponent continua sent impenetrable per a ERC, JuntsxCat i la CUP. Ara, l'Ajuntament tindrà un grup municipal menys que durant el mandat que acaba i comptarà amb la presència de Vox. Viñuales haurà de buscar grans consensos per governar una ciutat molt diversa.

tracking