Diari Més

Viñuales guanya amb autoritat a Tarragona i retornarà l'alcaldia al PSC després de la desfeta d'ERC

Els socialistes obtenen 9 consellers en unes eleccions que suposen la irrupció de Vox (3) i la caiguda d'ERC (6) i la CUP (0)

Rubén Viñuales i l'equip del PSC van celebrar el triomf a la seu socialista després de guanyar per una diferència de tres regidors a ERC.

Viñuales guanya a Tarragona amb autoritat i retornarà l'alcaldia al PSC després de la desfeta d'EsquerraGerard Martí

Creat:

Actualitzat:

El PSC torna a guanyar les eleccions a Tarragona. Aquesta vegada ho fa amb contundència suficient per deixar en fora de joc a Esquerra Republicana. Els socialistes han obtingut nou consellers, dos més que el 2019, mentre que els republicans n'han obtingut sis, un menys que a les darreres eleccions, circumstància que aparta Pau Ricomà de l'alcaldia de Tarragona i obre pas a Rubén Viñuales. El PSC té el vent a favor per tornar a governar després d'uns comicis que han deixat a zero a la CUP, que passarà de ser soci de govern d'ERC amb dues conselleres a no tenir ni tan sols presència al plenari, on per primera vegada entrarà l'extrema dreta, amb tres regidors de Vox.

Per la seva banda, el PP millora els resultats del 2019 passant de 2 a 4 regidors, mentre que En Comú Podem repeteix amb 2 i Junts per Catalunya obté els mateixos que fa quatre anys Junts per Tarragona (3). Ciutadans també es queda sense presència a l'Ajuntament després d'unes eleccions en què la participació va caure fins al 51,71%, més de deu punts de diferència amb els comicis del 2019 (62,97%).

«Hem recuperat l'alcaldia», s'atrevia a afirmar Rubén Viñuales, davant de les desenes de socialistes que es van acostar a la seu del PSC per celebrar la victòria a les urnes. «Som la força més votada i volem governar sols», indicava l'alcaldable, qui va preferir evitar parlar de possibles pactes. El cap de llista socialista, que no va poder contenir les llàgrimes, va estar pendent dels resultats fins a l'últim moment esperant un desè escó que, finalment, no va arribar.

«Hem rebut un encàrrec de la ciutadania», afirmava Viñuales, qui assegurava que governaria «per a tothom, tant per als que ens han votat com per als que no ho han fet». «Tindran l'alcalde que es mereixen», afegia. Durant el seu discurs, també va dedicar un moment a parlar dels dos «punts negatius» que han deixat aquestes eleccions: la baixa participació i l'entrada de l'extrema dreta a l'Ajuntament. «L'entrada de Vox em sembla la pitjor notícia que podem tenir, és l'antítesi del que nosaltres creiem i d'allò per què lluitem», expressava.

Mentre Viñuales celebrava el triomf a la seu del PSC a l'avinguda de Ramón y Cajal, l'actual alcalde, Pau Ricomà, el felicitava per la victòria: «No hi ha res a discutir. Li envio les felicitacions al nou alcalde de la ciutat». Tanmateix, va afirmar que ERC no li donaria suport en la investidura. «Els seus valors estan molt lluny del que nosaltres defensem», va expressar Ricomà al·legant «el clientelisme» com un dels motius.

El candidat a la reelecció dels republicans va afirmar que s'encarregarien de liderar l'oposició «de manera constructiva» durant quatre anys: «Ens trobaran en els acords positius». Alhora, l'encara batlle va deixar la porta oberta a renunciar a la seva cadira al ple. «Encara no sabem què passarà. Ho hem d'estudiar». Això no obstant, Ricomà sí que va confirmar que no serà el cap de llista de la formació a les eleccions municipals del 2027.

ERC posava ahir punt final a la seva etapa al capdavant de Tarragona entre aplaudiments de la militància i membres de la candidatura. «Visca Esquerra, visca el Pau», es va sentir durant l'atenció als mitjans. Ricomà va aprofitar per fer un balanç positiu d'un mandat amb «circumstàncies molt difícils». «Els pròxims anys arribaran molts diners per transformar la ciutat i no volem que cap projecte quedés aturat», va afegir. De la mateixa manera que Viñuales, Ricomà es va mostrar preocupat per l'ascens de l'extrema dreta, motiu pel qual va demanar «contundència per aïllar-la».

La CUP surt del consistori

Tampoc va ser una gran nit per a un dels socis de govern d'ERC, la CUP. El Casal Popular Sageta de Foc es va omplir de cares llargues després que la formació d'esquerres independentista no rebés vots suficients per tenir presència al ple. La cap de llista, Eva Miguel, va traslladar la seva preocupació «perquè queda un plenari en el qual ha entrat l'extrema dreta».

A més, afegia que «el panorama és molt complicat per al moviment ecologista. Veiem risc en la preservació de l'anella verda, la groga i la blava i també de totes aquelles propostes socials que vam encetar. El PSC es posarà moltes medalles de projectes que hem començat nosaltres». Miguel va subratllar que, «en aquest mandat, la llista del PSC s'asseurà al banc dels acusats pel cas Inipro i retornarà a un POUM que va ser tombat als tribunals».

Pel que fa als motius de no haver assolit cap escó, Miguel va destacar que «hi ha hagut una desafecció en el moviment independentista. No hem sabut mobilitzar el votant d'esquerra i s'ha quedat a casa, mentre que el votant de dretes mai falla». La candidata a l'alcaldia va explicar que els pròxims quatre anys continuaran «lluitant al carrer per tots els drets que ens vulguin treure».

Al seu torn, el candidat d'ECP, Jordi Collado, es va mostrar satisfet pels resultats obtinguts. «Estem contents amb el resultat electoral. Hem pogut demostrar que, si estem units, podem fer coses bones per Tarragona i que la gent confia en nosaltres». D'altra banda, va admetre «la sorpresa» de l'augment del vot a partits de la dreta. «L'augment de l'extrema dreta ens deixa amb un punt agredolç. Els hi hem de parar els peus i constituir un ple amb una majoria d'esquerres, espero que el PSC se n'adoni». De cara a possibles pactes electorals, Collado va deixar clar que «l'única manera que Tarragona tiri endavant és amb un pacte d'esquerres». «Tenim quatre anys per davant amb molta feina per fer, així que ens cal ser forts i treballar molt», va concloure.

Al carrer Gasòmetre se sentien aplaudiments i un clam: «Sendra, alcalde!». Així van rebre ahir a la nit els simpatitzants de Junts per Catalunya al cap de llista, Jordi Sendra. L'alcaldable va voler esperar a tenir el cent per cent del vot escrutat per comparèixer davant de tots aquells que havien volgut apropar-se a la seu electoral. Sendra va voler fer una «autocrítica del que està passant en el món independentista» destacant que «no hi ha opció per a un govern alternatiu al socialisme». Pel que fa al resultat, va insistir en el fet que «vam començar de zero i no ens volien». El cap de llista va fer referència a la candidatura de Junts per Tarragona del 2019, encapçalada per Dídac Nadal, apuntant que l'espai postconvergent ha mantingut els resultats amb tres regidors. Sendra es va mostrar optimista en tot moment i va subratllar que el seu «és un projecte de futur que va més enllà de les municipals de 2023» i que «d'una manera o una altra, des de l'Ajuntament, amb el Pep [Manresa] i l'Elvira [Vidal], farem bategar el cor de Tarragona».

Creix el PP i l'extremadreta

L'eufòria va omplir l'entresol de l'hotel H10 Imperial Tàrraco, on el PP esperava els resultats. L'alcaldable, Maria Mercè Martorell, va agrair a tots els votants, apoderats i l'equip de campanya per duplicar el nombre de regidors respecte a les eleccions del 2019. Martorell va destacar que la seva candidatura ha estat «la sorpresa». «Les enquestes i prediccions ens donaven una forquilla d'uns dos o tres escons i hem aconseguit tenir el doble de regidors i gairebé de vots que el 2019, amb un total de 6.638».

Alhora, la cap de llista va destacar els primers contactes amb el PSC: «He felicitat Viñuales en nom de tot l'equip del PP i ell ens ha felicitat a nosaltres». Martorell no va voler revelar un possible acord per l'alcaldia amb els socialistes i es va limitar a subratllar que «treballarem per Tarragona». La clau d'aquest èxit, segons Martorell, ha estat aconseguir «il·lusionar la ciutat des del primer dia. Amb una llista que ha estat el nexe d'unió de moltes generacions».

Mentrestant, a la seu de Vox va regnar la felicitat calmada. Tot i l'entrada de la formació al ple municipal, el cap de llista, Francisco Javier Gómez, destacava que «hem passat de zero a tres i la valoració és positiva, però era una previsió que nosaltres ja havíem fet perquè hem anat parlant amb la gent dels barris i els ciutadans de Tarragona». «La nostra força i el nostre esperit és el que ha fet que el nostre programa electoral arribi als tarragonins», va comentar el candidat. Quant a possibles acords, Gómez va insistir en el fet que estan oberts a parlar amb totes les formacions, ja que «el paper» que jugaran ara és el de «lluitar pels problemes reals dels ciutadans». «Si una formació té una idea positiva per als ciutadans, nosaltres l'escoltarem, la valorarem i, si la considerem ajustada, li donarem suport». Tot i això, Gómez va voler desmarcar-se de la resta de partits: «No som com altres que, d'entrada, diuen que són oberts i demòcrates, però tanquen qualsevol acord amb una formació que representa a molts tarragonins».

Ara, els partits tindran tres setmanes per negociar i arribar a acords per tal de definir el nou equip de govern. El PSC buscarà l'entesa amb altres formacions per rematar els resultats d'ahir al vespre i recuperar l'alcaldia quatre anys després. Tot apunta que, a partir del pròxim juny i fins al 2027, Viñuales serà l'encarregat de liderar Tarragona.

tracking