Diari Més

Mobilitat

Tarragona treu a concurs públic el servei de lloguer de 300 bicicletes

L'Ajuntament atorgarà autoritzacions de tres anys per a l'activitat d'explotació d'aquests vehicles elèctrics i de 600 patinets

Imatge d'arxiu de l'aparcament de patinets de davant del Campus Catalunya de la URV.

Tarragona treu a concurs públic el servei de lloguer de 300 bicicletesGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Ajuntament de Tarragona ha obert el concurs públic per a l'explotació del servei de vehicles elèctrics de mobilitat compartida. El consistori busca una o dues empreses encarregades de posar a disposició de la ciutadania 600 patinets elèctrics i 300 bicicletes elèctriques. Les companyies guanyadores tindran una autorització de tres anys, amb la possibilitat de pròrroga d'un any més.

Els ciutadans o visitants de Tarragona poden fer ús del lloguer de patinets elèctrics des del 2021, quan el consistori va començar a concedir permisos sense limitacions per estudiar el funcionament i l'evolució del servei a la ciutat. Arran d'aquesta fase prospectiva, l'administració local ha pogut valorar i determinar quines han de ser les condicions generals d'explotació de l'activitat, els requisits i el nombre de vehicles més adient, entre altres aspectes. Després d'aquests dos anys, ara considera convenient iniciar el procés de licitació, amb l'objectiu de regular el servei i garantir la seva qualitat.

El concurs públic s'ha dividit en dos lots, tot i que una mateixa empresa pot guanyar-ne els dos. D'una banda, el de patinets, i, de l'altra, el de bicicletes. Les ofertes es podran presentar fins al 26 de juny. L'Ajuntament demanarà a l'adjudicatari dipositar una fiança de 15.000 euros per diferents obligacions, com la prestació interrompuda del servei durant el temps de vigència, les sancions per infraccions o els deutes amb hisenda.

Pel que fa a les característiques dels patinets, la velocitat màxima permesa serà de 25 quilòmetres per hora, hauran de disposar de protecció antivandàlica pel sistema de frens, tenir avisador acústic, sistema d'il·luminació permanent i un sistema de geolocalització, entre altres requisits. Quant a les bicicletes, algunes de les seves particularitats seran el timbre i la fabricació amb un material basat en un aliatge d'alumini resistent per suportar l'ús intensiu i les condicions climàtiques, així com pneumàtics resistents a les punxades i adaptats a la circulació per calçada, ja que, segons l'Ordenança General de Convivència i ús dels Espais Públics, els conductors de vehicles de mobilitat personal han de circular pels carrils bici, en cas d'haver-hi, o per la via. Tant els patinets com les bicicletes estaran identificats i numerats. A més, els usuaris hauran de fer una fotografia al final del trajecte per certificar que han aparcat bé i al lloc corresponent. Els conductors de patinet hauran de tenir més de 16 anys i estaran obligats a dur casc protector en qualsevol cas, mentre que, pel que fa a les bicicletes, el casc serà obligatori per a menors de 16 anys i per a tothom en vies interurbanes.

La finalitat de l'Ajuntament és «oferir la ciutadania una alternativa de mobilitat compartida sostenible de qualitat», segons indica l'informe justificatiu. Per a la concessió de les autoritzacions s'ha establert un cànon anual, per l'ús de la xarxa viària, d'un mínim de 10.000 euros per als patinets i de 5.000 euros per a les bicicletes.

Actualment, només ofereix patinets elèctrics Tier Mobility, una empresa que va aterrar fa un any i que va expressar la seva intenció de presentar-se al concurs públic. La concessió d'autoritzacions sense cap regulació específica des del 2021 ha provocat que diverses companyies operin a Tarragona des d'aleshores. Lime, Spin, Reby i Bird són les altres empreses que han passat per la ciutat des d'aleshores.

tracking