Diari Més

Societat

La xarxa XAMA ha repartit aliments a més de 480 famílies vulnerables a Tarragona

L'Associació Logos Projectes Socials és una de les entitats que s'encarrega de fer la distribució cada dissabte a la tarda a la Part Baixa

Imatge del repartiment d'aliments de dissabte passat.

L'Associació Logos ha repartit aliments a més de 480 famílies vulnerables a TarragonaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cada dissabte, a partir de les 7 de la tarda, l'Associació Logos Projectes Socials s'instal·la al magatzem de l'Associació de Veïns del barri del Port (carrer de Sant Miquel, 19) per repartir aliments a famílies vulnerables de la ciutat. «Setmanalment, n'ajudem unes 95 ara mateix», explica el president de l'entitat, David Domènech. Aquesta iniciativa va néixer l'agost del 2022, per cobrir una mancança que va quedar en evidència quan «l'alberg de la ciutat i altres institucions van retallar els seus recursos per a la gent necessitada».

L'Associació Logos és una de les moltes entitats que formen part de la Xarxa d'Ajuda Mútua Alimentària de Catalunya (XAMA), que reparteix menjar a diferents punts de la demarcació i d'arreu del país, com Barcelona o Tàrrega. «Aquesta acció que duem a terme forma part del Pla de prevenció de malbaratament alimentari», indica Domènech, qui explica que l'associació té convenis firmats amb alguns supermercats de la ciutat, que entreguen els aliments que, si no, anirien a la brossa. També tenen un conveni amb el Banc d'Aliments i col·laboren amb la Fundació Espigoladors, que s'encarrega de recuperar verdures i fruites que són apartades del circuit comercial, sigui per qüestions estètiques o perquè són excedents de producció.

En total, a Tarragona, més de 480 famílies s'han beneficiat del repartiment d'aliments que impulsa la xarxa XAMA, a través de l'Associació Logos. «Des que vam començar, hem arribat a més de 1.800 persones», detalla Domènech, qui assegura que s'hi presenten persones «de tota mena, alguns que són de la ciutat de tota la vida, immigrants, gent sensesostre...». Tot i que un 45% de les famílies són de la Part Baixa, és un servei que arriba a tothom. Des de l'associació, calculen que han aconseguit salvar i reaprofitar entre 25 i 30 tones d'aliments. En un primer moment, aquests es repartien en el solar del carrer d'Smith, però, des de fa uns mesos, es va traslladar al magatzem de l'AV del barri del Port: «Agraïm molt els veïns per la seva predisposició a ajudar en aquesta iniciativa».

Domènech adverteix que «cada vegada hi ha més persones que venen a demanar aliments». Per això, l'associació està lluitant per poder atendre a tothom qui ho necessiti: «Estem treballant per aconseguir convenis amb les institucions europees, per poder donar resposta a l'augment de la demanda», assegura el president. En aquest sentit, Domènech denuncia que «Tarragona té un problema greu i les administracions n'estan sent conscients, però no posen recursos suficients. És necessari que s'impliquin més». No només pel que fa als aliments, sinó també en «altres problemes que afecten la cohesió social».

Accions transformadores

L'Associació Logos va néixer el 2017 com una consultoria social, dedicada a la creació d'entitats, empreses d'inserció, cooperatives i fundacions, totes sense ànim de lucre. «A partir del 2015, les entitats han de fer els tràmits telemàticament i moltes tenen dificultats per fer-ho», explica Domènech. L'entitat també atén aquelles persones que tenen problemes burocràtics a l'hora de realitzar tràmits. Per exemple, per sol·licitar l'Ingrés mínim vital a la Seguretat Social o concertar una cita prèvia. «Sobretot ajudem gent gran, que els hi costa més tot el tema digital», indica.

tracking