Diari Més

Barris

La Part Baixa de Tarragona reclama una solució «definitiva» per a les inundacions

La plataforma Afectats per les inundacions als barris marítims exigeix que el pròxim govern atengui aquest problema històric

Ahir es va presentar al públic la plataforma Afectats per les inundacions als barris marítims.

La Part Baixa de Tarragona reclama una solució «definitiva» per a les inundacionsAlejandro Navarro

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tarragona es va despertar ahir amb el cel gris, ple de núvols carregats d'aigua i preparats per ruixar la ciutat. Alguns, pensant en la sequera, celebraven l'arribada de les pluges a la demarcació. En canvi, entre els veïns de la Part Baixa, creixia la preocupació i el neguit per si, un cop més, haurien de bregar amb les inundacions. Els residents de la zona reclamen, des de fa dècades, que l'Ajuntament resolgui aquest problema endèmic. Cansats d'esperar, Jorge Lustres i Rafa Medina van impulsar el novembre passat la plataforma Afectats per les inundacions als barris marítims, la qual ahir es va presentar en societat, després d'haver recollit 571 firmes.

L'objectiu és donar encara més veu a aquesta reivindicació històrica perquè, d'una vegada per totes, el consistori planegi una «solució definitiva» i permeti als veïns estar tranquils quan plou. «Quan ahir va començar a ploure, un amic que està malalt a casa, em va demanar que li tragués el cotxe del pàrquing per si s'inundava», explica Jorge Lustres, president de la plataforma, qui lamenta que els veïns «viuen mirant al cel». Segons Lustres, els aiguats de Santa Tecla van afectar fins a 28 comunitats dels barris marítims. «Els danys que van provocar en només una d'aquestes van suposar un cost de 14.745 euros», assegura. Des de la plataforma lluitaran a capa i espasa per reclamar «els drets que tenim com a ciutadans».

Durant aquests darrers set mesos, un grup de veïns ha treballat en la creació de la plataforma, que aquest mes de maig ha estat inscrita al registre d'entitats. «Hem constituït la junta, formada per cinc persones, així com els estatuts i l'acta fundacional», detalla Lustres. La «passivitat» mostrada pels «màxims responsables de la ciutat», després de la tempesta que va sacsejar la ciutat el 23 de setembre i que va evidenciar un cop més el greu problema d'inundabilitat que hi ha a la Part Baixa, va ser l'espurna que va encendre la voluntat d'aquells qui han fet realitat la plataforma. Val a dir que és un problema que s'arrossega des de fa molt de temps i que «cap govern ha sabut solucionar».

Amb les eleccions a tocar, Lustres demana que, en el pròxim mandat, els partits que dirigeixin la ciutat «es comprometin a buscar solucions per aquest problema històric de la Part Baixa». De fet, una de les tasques que es proposa la plataforma serà la de perseguir el consistori perquè els atenguin. En aquest sentit, els veïns no descarten mobilitzacions, «si veiem que es continua sense fer res». D'altra banda, Lustres destaca la implicació del veïnat, així com la dels comerços i entitats que s'han oferit a ajudar de manera altruista. «Veient la deixadesa que hi ha hagut amb aquest problema, tots hem volgut fer un pas endavant, tot i no tenir massa temps perquè treballem i tenim família», afirma.

Un projecte amb cara i ulls

L'Ajuntament de Tarragona va anunciar l'obertura d'una línia d'ajuts per a la instal·lació de barreres de protecció per fer front a les inundacions. A més, fa dos anys, es va remodelar l'estació de bombament de sanejament del carrer Barcelona. «Són mesures insuficients», assegura Lustres, qui demana que el consistori i Ematsa facin «un projecte amb cara i ulls, elaborat per enginyers». El director de la plataforma apunta que cal centrar-se a ampliar el col·lector del carrer d'Smith: «Té un diàmetre de 40 centímetres, és irrisori». De fet, un dels punts que més s'inunda quan plou és en la cruïlla entre aquest carrer i el de Castaños, just el lloc escollit per presentar la nova plataforma veïnal.

tracking