Diari Més

Serveis

Els sindicats demanen explicacions per la privatització de la Llar Xaloc de Tarragona

Creuen que no s'han tingut en compte els seus drets i que pot empitjorar el servei als joves tutelats

Membres dels sindicats davant dels serveis territorials de Drets Socials.

Els sindicats demanen explicacions per la privatització de la Llar Xaloc de TarragonaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

UGT i CCOO van irrompre ahir, per sorpresa, als serveis territorials de Tarragona de Drets Socials per exigir una reunió amb els màxims responsables de la DGAIA i del Departament, amb la intenció de demanar explicacions sobre l'externalització de part del centre d'acollida Mare de Déu de la Mercè.

«No ens van donar una resposta clara sobre quina és la necessitat de privatitzar un servei públic», afirma Joaquim Seisdedos, treballador del centre i delegat d'infància d'UGT. Gràcies a la insistència dels sindicats, els delegats es trobaran aquesta tarda amb la directora general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, Ester Cabanes, i el secretari general de Drets Socials, Oriol Amorós.

El centre d'acollida La Mercè està dividida en tres llars, la Tramuntana, la Mestral i la Xaloc. Aquesta última, destinada a acollir infants i joves tutelats d'entre 12 i 18 anys, és la que ha decidit privatitzar la Generalitat de Catalunya. «No entenem la decisió d'externalitzar aquest servei», explica Seisdedos. «Falten recursos adients per atendre els infants i adolescents amb necessitats específiques, com els que pateixen malalties mentals o discapacitats, i això fa que s'estanquin al centre», afirma el treballador de La Mercè.

Aquesta situació provoca que hi hagi una «sobreocupació». «Fa temps que reclamem equips de reforç per tal d'agilitzar la sortida dels joves, però no hem tingut cap contestació a aquesta demanda fins a l'abril, quan es va publicar al DOGC l'externalització de la Llar Xaloc», detalla el delegat d'UGT. Amb aquest moviment, els educadors socials que treballaven en aquesta part del centre es repartiran a les altres dues llars.

Des dels sindicats creuen que, el canvi sobtat de l'equip d'educadors socials a la llar Xaloc pot empitjorar el servei als joves, ja que «els que estem actualment ja els coneixem i la relació és més fàcil». D'altra banda, els treballadors creuen que no s'ha tingut en compte els seus drets laborals: «No tenim garantia que els treballadors traslladats a les altres llars tindran plaça fixa».

A més, Seisdedos destaca que externalitzar aquest servei del març al desembre tindrà un cost total d'uns 650.000 euros i, per això, creuen que és més convenient «apostar per contractes de reforç, que suposarien 80.000 euros a l'any». La privatització del centre es farà efectiva l'1 de juny, però el delegat d'UGT demana que «es paralitzi el procés d'externalització i que hi hagi respostes adients per part dels màxims responsables de la DGAIA i el Departament de Drets Socials».

tracking