Diari Més

El transport públic, la Ciutat de Repòs i l'habitatge enfronten els candidats de Tarragona

Els caps de llista van afrontar amb prudència el debat coorganitzat per 'Diari Més' i 'Tac12' i van proposar millores en l'àmbit de l'habitatge i la neteja

Els candidats a l'alcaldia de Tarragona durant el debat coorganitzat per Diari Més i TAC12.

El transport públic, la Ciutat de Repòs i l'habitatge enfronten els candidats de TarragonaAlejandro Navarro

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els candidats a l'alcaldia de Tarragona van afrontar amb prudència el debat coorganitzat al Tinglado 1 per Diari Més i TAC12 ahir, a tres dies per a les eleccions municipals. El transport públic, el projecte d'alberg juvenil per a la Ciutat de Repòs i Vacances i l'habitatge van ser els temes que van generar tensió entre alguns dels caps de llista, que van exposar el seu model de ciutat parlant de diferents temàtiques: la neteja, l'urbanisme i els equipaments.

La candidata de Sí Tarragona, Mar Giné, va ser l'encarregada de trencar el gel llançant un missatge a l'alcaldable socialista, Rubén Viñuales, sobre la seva proposta de fer gratuït el servei d'autobús. «No hem de fer falses promeses. L'Empresa Municipal de Transports (EMT) és deficitària i la solució no és regalar bitllets, és de sentit comú i no s'ha d'enganyar la ciutadania». Viñuales va defensar la seva proposta posant sobre la taula que el projecte de l'intercanviador de Battestini permetrà millorar freqüències i estalviar combustible. «Un estudi de la mateixa EMT diu que és viable fer el servei gratuït», va afegir el cap de llista del PSC.

En l'àmbit del transport públic, Viñuales també va aprofitar l'oportunitat per criticar l'alcalde i candidat a la reelecció d'ERC, Pau Ricomà: «Estan comprant autobusos impulsats per pila d'hidrogen, però als plecs no diu que sigui hidrogen verd, així que podria ser gris, la qual cosa significa que podria venir de combustibles fòssils».

El transport públic va enfrontar per primera vegada durant el debat els dos principals aspirants a l'alcaldia. I és que Giné no va ser l'única que va carregar contra Viñuales per proposar fer gratuït el transport públic, sinó que també ho va fer Ricomà tirant d'hemeroteca. «Vostè fa quatre anys deia que fer gratuït l'autobús era una mesura electoralista i poc meditada», va etzibar el republicà. El candidat de Junts per Catalunya, Jordi Sendra, va voler sumar-se a la festa insistint que els autobusos han de ser «sostenibles, ràpids i àgils». «I no pot ser que no es pugui pagar amb targeta. Estem al segle XXI i sembla que estiguem al Triangle de

les Bermudes», va afegir Sendra. Per la seva banda, el candidat d'En Comú Podem, Jordi Collado, va exposar que la gratuïtat del transport públic no garanteix que es redueixi l'ús del vehicle privat: «Hi ha ciutats que ho han fet i els que han utilitzat el servei no han estat conductors, sinó persones que anaven caminant». Alhora, considera que l'ideal seria entendre la mobilitat des de la perspectiva de l'àrea metropolitana del Camp de Tarragona. La candidata de la CUP, Eva Miguel, va expressar que s'ha de garantir una bona connexió amb els llocs de treball i els centres sanitaris.

Neteja i seguretat

Durant la primera part del debat de Diari Més i TAC12, els candidats també van debatre sobre la neteja de la ciutat. Sendra va reiterar la seva animadversió als coloms per la brutícia que genera la seva femta a l'espai públic, la qual cosa va provocar un comentari humorístic de Collado: «Me l'imagino amb una vena al cap, com Rambo, per anar a buscar els coloms».

Més enllà de la intenció de Sendra de combatre els coloms, es va posar sobre la taula el nou contracte de la neteja plantejat, ara mateix en licitació. L'alcaldable del PP, Maria Mercè Martorell, va criticar el govern per haver-lo aprovat «a un dels últims plens i amb el vot de qualitat de l'alcalde». «Ens estan hipotecant per als pròxims dotze anys», va comentar Martorell, qui també va fer referència a les pintades vandàliques i va insistir en la necessitat de sancionar els autors.

Al seu torn, Ricomà va defensar el plec elaborat per l'equip tècnic del consistori: «Per la neteja hi ha queixes, per això fem el nou contracte, que tindrà més control i permetrà l'Ajuntament pagar per la feina feta, cosa que a alguns no agrada massa». En aquesta mateixa línia es va manifestar Miguel: «Hi ha maquinàries fosques i de dubtosa legalitat que intenten posar pals a les rodes perquè volem fer unamajor fiscalització. Si no apostem per internalitzar els serveis, els partits d'ordre beneficiaran la patronal».

L'alcaldable de JuntsxCat va exposar la seva idea que els «veïns han de ser els primers inspectors del servei». Sendra va llançar la seva aposta per informar la ciutadania de cada barri de «quan es passa l'escombra, quan es tira aigua i quan es recullen les escombraries». Giné va veure l'oportunitat de saltar a la jugular i perpetuar la seva batalla electoral amb el candidat post-convergent. «Amb els impostos que paguem, qui ha de controlar el servei és l'Ajuntament», va dir.

El mateix Sendra, qui s'ha posicionat força vegades en contra de licitar el nou contracte abans del final de mandat, va veure com Collado intentava deixar-lo

sense arguments: «Vostè ha fitxat de número 2 la regidora responsable del contracte [Elvira Vidal]». Tot i això, Collado va apuntar que ell prefereix municipalitzar el servei, a la vegada que reconeixia que el nou contracte és millor que l'actual. A més a més, el líder d'ECP va traslladar la seva voluntat de revisar la taxa de la brossa perquè l'import sigui de més o menys quantitat en funció de la situació socioeconòmica del pagador.

La candidata de Ciutadans, Lorena de la Fuente, va criticar l'augment de la taxa un 28% fa uns mesos i el preu del contracte, ja que el considera «car». «Creiem que hem de disposar de més personal i reforçar el servei en aquelles zones on sigui més necessari actuar», va indicar.

La seguretat va passar pel debat de puntetes, sense fer gaire soroll. El candidat de Vox, Javier Gómez, va traslladar la seva preocupació per les «ocupacions, agressions sexuals i baralles» i per ser una de les ciutats «amb el major índex d'inseguretat». L'alcaldable de Vox va ser l'únic que va utilitzar el castellà en les seves intervencions. En aquest sentit, va reivindicar «la llibertat d'ús de les dues llengües». Martorell, per concloure la primera part del debat, va fer referència a una aplicació per a telèfons que mantingui el contacte directe amb els agents «de proximitat» de la Guàrdia Urbana.

Urbanisme i equipaments

El debat va servir per tornar a posar sobre la taula un dels temes més polèmics durant la campanya: el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM). Per on ha de créixer Tarragona? De la Fuente considera que per la Vall del Llorito i per la part de la Budellera que toca l'estadi del Nàstic. «I hem d'aconseguir connectar Sant Salvador amb Sant Pere i Sant Pau perquè els veïns puguin anar d'un barri a l'altre a peu o en bicicleta», va assenyalar. Llevant és el punt de major confrontació entre els partits, ja que alguns volen preservar l'anella verda en la seva totalitat i altres consideren que es pot edificar en algunes de les seves parts.

La mateixa De la Fuente, Viñuales, Sendra, Gómez i Mar- torell van exposar la seva voluntat de construir a Llevant. La majoria d'ells va expressar que, en tot cas, ha de ser «de manera sostenible». «Si no creixem, els tarragonins marxaran a municipis limítrofs i perdrem població», va opinar Martorell. Per la seva banda, Viñuales vol evitar que «la ciutat expulsi els habitants». «Volem dignificar els barris amb projectes com Ponent Verd», va afegir el candidat del PSC, qui també va exposar la seva voluntat de fer aparcaments dissuasius connectats al centre amb «autobusos llançadora».

La cohesió i la sostenibilitat són dos dels eixos estratègics d'ERC per al següent mandat. El partit republicà és un dels quals es nega a edificar a Llevant, així com ECP i la CUP. «No cal pensar en grans barris. Hi ha 315 solars. Hem de pensar en reconstruir, ja que tenim la ciutat plena de forats i estaria bé refer el que ja tenim», va comentar Collado. Al seu torn, Miguel va reivindicar les polítiques que donin «resposta a l'emergència climàtica»: «Necessitem un POUM que preservi l'anella verda, la groga i la blava. Defensem un POUM que posi al centre les necessitats de la ciutat en el context actual i no beneficiï els promotors».

La mateixa Miguel, consellera d'Habitatge, va insistir a continuar comprant pisos per tanteig i atorgant ajuts per rehabilitar altres i afegir-los a laborsa de mediació, on «els preus estan per sota de la mitjana». «La gent marxa perquè no pot pagar. Quan construïm, els preus no baixen perquè els promotors ja es preocupen d'obtenir beneficis i continuar enriquint-se», va explicar. Miguel creu que s'ha de «diversificar l'economia».

Les paraules de la candidata cupaire van donar peu a Maria Mercè Martorell a fer referència a la llei de l'oferta i la demanda per defensar la construcció de nous habitatges: «Si hi ha més oferta, els preus baixen, està claríssim. Hem de treure Tarragona de la zona de mercat tens fent més habitatges».

Miguel també va advertir que «hi ha molts pisos buits en mans de grans tenidors que estan esperant veure quin és el pròxim govern». Alhora, va criticar que a la ciutat hi hagi més pisos turístics que de lloguer social. La cap de llista del PP va acusar Miguel de veure «conspiracions per tot arreu».

Pel que fa a equipaments, Viñuales i Ricomà van tornar a intercanviar retrets. El candidat socialista va recriminar a l'alcalde que es perdés la subvenció de fons Feder per fer un espai de divulgació científica al Banc d'Espanya. «I s'atribueix projectes que són obra de Josep Fèlix Ballesteros [alcalde entre els anys 2007 i 2019], com el Pla Parcial 10 i altres de l'Estat, com el traspàs de carreteres», va argumentar Viñuales. Ricomà, preparat per a una nova disputa, va treure pit de les accions «desencallades» durant l'actual mandat, i va esmentar l'Hospital Joan XXIII, el Fòrum Judicial, el Museu de la Necròpolis i la Ciutat de Repòs i Vacances, on s'ubicarà un alberg juvenil.

El projecte de la Residencial va tornar a confrontar Ricomà amb Viñuales: «Vostè pot guanyar les eleccions, però va estar parlant amb els veïns i va prometre aturar el projecte després d'aprovar-lo als pressupostos al Parlament». Viñuales va acceptar el cara a cara del republicà: «No hi haurà un macrocentre perquè és justament el contrari del que els experts recomanen. Han de ser pisos de petit format». De la Fuente i Gómez també van traslladar la seva voluntat de no fer l'alberg juvenil. Aquest va ser un dels últims enfrontaments del debat entre Viñuales i Ricomà, que aprofiten els últims segons de campanya per guanyar els vots que marquin la diferència.

En primera persona

Rubén Viñuales: «La Generalitat va licitar el projecte per a la Residencial, però no hi haurà un macrocentre a la Ciutat de Repòs i Vacances perquè és justament el contrari del que els experts recomanen. El més ideal són pisos de petit format». Pau Ricomà:Sabem que hi ha queixes per la neteja, però per això volem aplicar el nou contracte, que facilitarà un millor control del servei i permetrà l'Ajuntament pagar per la feina feta, cosa que a alguns sembla que no agrada massa». Jordi Sendra:«El servei d'autobús ha de ser sostenible, ràpid i àgil per arribar a tot arreu en un temps raonable. I no pot ser que encara no es pugui pagar amb targeta. Estem al segle XXI i sembla que estiguem al Triangle de les Bermudes». Lorena de la Fuente:«El nou contracte de la neteja plantejat no preveu un increment de personal, però creiem que hem de disposar de més treballadors i reforçar el servei en aquelles zones de la ciutat en les quals sigui més necessari actuar». Eva Miguel:«Hi ha maquinàries fosques que intenten posar pals a les rodes perquè volem fer una major fiscalització del servei de la neteja. Si no apostem per internalitzar els serveis, els partits d'ordre beneficiaran la patronal». Jordi Collado:«No cal pensar en grans barris, sinó a reconstruir. Tenim la ciutat plena de forats. Hi ha 315 solars on es podria construir avui i no es fa. Crec que hem de pensar a refer el que tenim i, a poc a poc, anar creixent». Maria Mercè Martorell:«Els veïns detecten abans que ningú una ocupació, el risc d'una ocupació o qualsevol activitat delictiva, per això és important la instal·lació d'una aplicació que permeti avisar la Guàrdia Urbana de proximitat». Francisco J. Gómez:«Hi ha inseguretat, ruïna i degradació. Tarragona es desperta dia rere dia amb titulars de robatoris, ocupacions, agressions sexuals i baralles amb arma blanca. Necessitem un govern que adopti les mesures necessàries». Mar Giné:«No hem de fer falses promeses. L'Empresa Municipal de Transports (EMT) és deficitària i la solució no és regalar bitllets. És de sentit comú i no s'ha d'enganyar la ciutadania. Gestió vol dir control».

tracking