Diari Més
Rubén Viñuales

Candidat a l'alcaldia de Tarragona pel PSC

«ERC vol fer veure que som un partit fosc, no pots ser tan sectari dient que ets bo i la resta, dolents»

El candidat del PSC, qui acusa Ricomà d'«oblidar totalment els barris», evita parlar de possibles pactes i assegura que «Sendra vol ser l'alcalde»

Rubén Viñuales, candidat del PSC a l'alcaldia de Tarragona.

«ERC vol fer veure que som un partit fosc, no pots ser tan sectari dient que ets bo i la resta, dolents»Alejandro Navarro

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

— Si vostè arriba a l'alcaldia, quines seran les línies mestres del mandat 2023-27?

— Treballarem en la cohesió social i urbanística, en la promoció de Tarragona en l'àmbit econòmic i el turístic, i en la millora de l'espai públic.

— Quines mesures són les primeres que vol implementar?

— Les que tenen a veure amb la via pública. Des de la neteja, amb el Pam a Pam, la jardineria i el mobiliari urbà, fins a l'augment de la plantilla de la Brigada d'Intervenció Ràpida. Vetllarem per la seguretat del ciutadà i treballarem en el model econòmic i el creixement de la ciutat, amb l'objectiu d'atraure empreses.

— Ha remarcat que vol facilitar l'accés a l'habitatge als joves.

— Cal oferir habitatge públic per atraure talent i retenir el que ja existeix. Hem d'aprofitar que, en qualsevol nova construcció, hi ha d'haver un 10% d'aprofitament per crear pisos de protecció oficial, com al PP-10.

— Si el PSC arriba al govern, s'abaixaran els impostos?

— Tenim una fiscalitat molt elevada a Tarragona. La gent, sobretot, no es queixa de pagar impostos, sinó de no tenir retorn.

— Creu que hi ha hagut suficient suport per part de la Generalitat en aquest mandat?

— Si repassem les inversions que fa l'Estat a Tarragona respecte a les que fa la Generalitat… Les comparacions són odioses. Jo esperava que, com l'alcalde i el president de la Generalitat són del mateix partit, farien més esforços per a la ciutat.

— En el Parlament, ERC i PSC van pactar pels pressupostos. Per què a Tarragona sembla impossible que les dues formacions arribin a una entesa?

— És una llàstima. Per negociar els pressupostos a Catalunya, vam tenir més de 30 reunions. Aquí, només van ser 10 minuts amb el regidor Jordi Fortuny. El tracte personal i institucional d'ERC amb PSC no ha estat el millor. Han estat ells els qui no han volgut tenir una relació cordial.

— Per quin motiu?

— Ells sempre estan amb la voluntat de fer veure que el PSC és un partit fosc. No pots ser tan sectari, dient que tu ets el bo i la resta, els dolents.

— Què li retreu al govern de Pau Ricomà?

— Que hagi donat un missatge de no creixement a la ciutat, fent que la gent senti que no hi ha futur. També la inestabilitat com a govern. Va començar amb En Comú Podem, que va marxar perquè Esquerra va pactar amb Junts i la CUP, quedant-se amb un trànsfuga de Podemos. A més, quan ets alcalde has de governar per a tothom, els que t'han votat i els que no. El sectarisme en política és mal negoci.

— S'esperava aquest ambient de crispació en campanya?

— Per desgràcia, sí. Durant els darrers dies hem fet molts debats i s'ha vist que ERC vol confrontar d'una manera agressiva, però no és el nostre estil.

— Llavors, descarta un possible pacte amb ERC...

— Ni amb partits antisistema, com la CUP o Vox.

— Veu Jordi Sendra (JuntsxCat) com a possible soci de govern?

— El que volem és governar nosaltres, per això volem treure el nombre més gran de vots per tenir estabilitat. Estic convençut que Sendra vol ser l'alcalde, així que no és el moment propici per parlar de possibles pactes.

— En alguna ocasió, ha comentat que vol continuar el llegat de l'exalcalde Josep Fèlix Ballesteros. En quin sentit?

— En els primers 8 anys de Ballesteros, el PSC va transformar la ciutat. Van deixar de centrar-se en una part de la ciutat i va començar a preocupar-se pels barris. Hem de continuar amb la cohesió dels barris, no només urbanística, sinó també social, lluitant contra les desigualtats. D'altra banda, Ballesteros va començar a obrir la ciutat al món i al mar, per exemple, amb la passarel·la que uneix la Rambla amb la platja. Hem de continuar amb aquesta projecció de ciutat.

— Creu que, en aquests 4 anys, s'han descuidat els barris?

— Ricomà els ha oblidat totalment, no és una opinió meva, sinó que és generalitzada.

— Creu que les polèmiques que envolten Ballesteros poden afectar el partit de cara al 28M?

— La gent el coneix i se l'estima molt. Estic segur que el procés judicial en el que es troba sortirà bé. L'únic que demano a tots aquells que l'han jutjat abans de ser jutjat és que, quan tot surti bé, demanin disculpes.

— Què li diria a aquell votant que no confia en vostè per haver canviat Ciutadans pel PSC?

— Percebo que hi ha poques persones que no hi confiïn, però aquelles que no ho fan, que entenguin que no he canviat. Sempre he estat socialdemòcrata i continuo a un partit socialdemòcrata. Els que van canviar potser van ser uns altres.

— Per què no li sembla adient l'avantprojecte del POUM?

— Ricomà té un urbanisme molt classista, vol acumular tot a Ponent i que no es pugui créixer per Llevant. De quin pulmó verd parlen des d'Esquerra? Nosaltres defensem que cal créixer també per Terres Cavades.

— Tampoc està a favor del contracte de la neteja actual.

— Vam votar a favor la primera vegada i no es va presentar ningú a tota Europa. Veiem com repeteixen moltes errades. El contracte va en detriment dels salaris dels treballadors. Hem de vetllar per donar bons serveis i que, a la vegada, es respectin els drets dels treballadors.

tracking