Diari Més

Neteja

El contracte de la neteja de Tarragona val un 64% més, però els salaris creixen un 44%

L'acumulat de les revisions de preu anuals des del 2003 no és proporcional als augments de sou

El nou contracte de la neteja plantejat desvincula les revisions de preu de l'IPC.

El contracte de la neteja de Tarragona val un 64% més, però els salaris creixen un 44%Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El preu de l'actual contracte de la neteja de Tarragona s'ha duplicat en vint anys, per l'ampliació del servei i per les revisions de preu anuals, indexades fins ara a l'IPC. Els increments aplicats arran de les revisions han fet que l'Ajuntament hagi acabat pagant una mitjana d'un 64,43% més respecte a la quantitat inicial per la recollida de residus. Tanmateix, aquest increment de diners no ha estat proporcional al del salari dels treballadors del servei, ja que els sous han crescut un 44,81%, vint punts menys que l'augment de despesa per pagar a l'adjudicatària, FCC, durant les dues darreres dècades.

El 2003, l'administració local pagava 9 milions d'euros pel servei, mentre que avui dia paga 20 milions. Pel que fa a les ampliacions de contracte, el consistori n'ha fet dues, la més important de les quals va ser el 2011 per incloure la gestió de la recollida selectiva i instal·lar els contenidors soterrats. Aquell salt va fer passar la despesa anual de l'Ajuntament d'11,75 milions d'euros a 17,42 milions. Més enllà de les modificacions contractuals, l'Ajuntament també ha fet les pertinents revisions de preus, motiu que li ha fet pagar una mitjana de més de cinc milions d'euros cada curs.

L'increment salarial de la plantilla d'FCC adscrita al contracte de Tarragona, avui dia de més de 300 treballadors, no ha crescut de manera proporcional als diners que el consistori ha anat entregant a l'empresa. Els darrers dos exercicis, el 2022 i el 2023, la revisió de preus ha suposat augments de 5,67% i 4,84%, respectivament. Això no obstant, els salaris han crescut un 4% i un 3%, segons el conveni.

Les revisions de preus fetes fins ara estaven indexades a l'IPC, però el nou contracte plantejat per l'Ajuntament, ara mateix en licitació, contempla com a components a considerar en la revisió de preus els costos del personal, dels carburants i del manteniment. Les retribucions del personal estaran lligades a la Llei de pressupostos de l'Estat.

Quant als possibles increments salarials dels primers dos anys, el consistori no pot fer la corresponent revisió de preus a causa de la normativa estatal. A canvi, ha previst un 2,43% d'augment el 2024 i el 2025, la qual cosa tindria un impacte de 250.624,25 euros, segons un informe d'intervenció del mateix Ajuntament de Tarragona. Tot i això, el comitè d'empresa d'FCC defensa que el nou contracte aboca els treballadors a perdre poder adquisitiu.

tracking