Diari Més
Pau Ricomà

Candidat a l'alcaldia de Tarragona per ERC

«Sendra ha de pensar si és lícit donar l'alcaldia al PSC a canvi de la presidència de la Diputació de Tarragona»

Ricomà tem que l'Ajuntament «torni al clientelisme» i critica el PSC per «tenir un candidat que va aplaudir la repressió de l'1 d'octubre»

Ricomà encapçala el govern d'ERC, Junts per Tarragona i la CUP.

«Sendra ha de pensar si és digne donar l'alcaldia al PSC a canvi de la presidència de la Diputació de Tarragona»Alejandro Navarro

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

— L'Ajuntament ha guanyat diverses subvencions europees per tirar endavant projectes, però va perdre la del Banc d'Espanya i tothom li retreu.

— Em fa una mica de gràcia. L'oposició, i sobretot el principal partit, el PSC, hauria d'alegrar-se per coses tan importants com el Fòrum de la Justícia. És un projecte que hem batallat amb tres consellers diferents i ho hem aconseguit. La subvenció per al Banc d'Espanya és per concurrència competitiva i no pots dir que tots els ajuntaments han fracassat. Si poses en una balança les subvencions rebudes i les que no, tenen més pes les que hem guanyat. Entre públics i privats, el pròxim mandat hi haurà inversions per un valor d'uns 600 milions d'euros per transformar Tarragona en la línia de la cohesió i la sostenibilitat, que per a nosaltres són imprescindibles.

— Una de les inversions que inclou és de la Generalitat per a la Ciutat de Repòs. El darrer dissabte un centenar de persones es va manifestar en contra de l'alberg juvenil proposat i hi ha partits que s'han compromès a aturar el projecte. És possible?

— Era un tema pendent des de fa més d'una dècada. Ens vam marcar com a objectiu recuperar l'espai i la Generalitat ha trobat aquesta solució. És una gran consecució, però s'ha creat un discurs absolutament falsejat. Un discurs amb elements xenòfobs molt destacats. El PSC ha jugat molt amb això i Rubén Viñuales [candidat socialista] ha enganyat els veïns dient que aturaria la iniciativa mentre l'aprovava al Parlament. Em pregunto si per uns quants vots val la pena. Moltes vegades ens plantegem per què l'extrema dreta agafa força, i és perquè es compren discursos amb l'objectiu d'obtenir beneficis electorals. I el guanyador d'aquesta història no serà el PSC, ja que els vots que puguin mobilitzar seran per a l'extrema dreta.

— Com conviu un alcalde amb situacions com la manifestació de l'altre dia?

— Amb tranquil·litat d'esperit. Soc una persona humil, senzilla. Sé què he de fer i mai perdré un segon a plantejar-me si faria quelcom diferent, perquè tinc molt clar que el que fem per Tarragona és bo i la pressió d'aquesta gent és perquè no vol perdre el control de la ciutat. Si perdo la son, és perquè ha passat alguna desgràcia, com que arribi una pandèmia que hem d'afrontar, però no per això.

— Tem que un altre govern freni el «canvi» que defensa?

— Seria així i em sembla molt preocupant. El PSC es presenta amb una llista amb persones pendents de judici pel cas Inipro. I porta un candidat que ha fet mocions a l'Ajuntament contra l'escola catalana, que va aplaudir la repressió contra els ciutadans l'1 d'octubre. Tornaríem una altra vegada al clientelisme? Tot fa pensar que sí. Davant d'aquesta situació, hi ha partits que hauran de decidir. Més enllà d'estratègies globals de partit, el candidat de JuntsxCat [Jordi Sendra] ha de pensar en Tarragona i en qui es mereix representar la ciutat. I que pensi si és digne entregar l'alcaldia a canvi d'una presidència a la Diputació, com sembla que està acordat. Si ho desmenteix, el primer beneficiat serà ell, perquè els seus votants potencials respiraran tranquils.

— Després de les eleccions, també entrarà en joc, segurament, En Comú Podem. Quin paper creu que pot tenir?

— Quan parlem als debats, el nivell de coincidència és altíssim en molts punts i hi ha una predisposició a parlar, a entendre's.

— I amb la CUP? La cap de llista i consellera, Eva Miguel, li va retreure estar a favor dels creuers, tot i que amb limitacions.

—Ho trobo legítim i és normal. Una cosa és que tinguem un govern de coalició i una altra és que coincidim en tots els aspectes. Amb la CUP hem treballat bé.

— Una de les conselleries que ha liderat Miguel és la d'Habitatge. Donarien continuïtat a les polítiques impulsades?

— I tant. La CUP ha fet polítiques d'habitatge perquè hem dotat de molts diners aquesta àrea als pressupostos. Valoro moltíssim la feina d'Eva Miguel i continuarem amb aquesta línia, governem sols o amb ells.

— Durant el següent mandat hi haurà una ordenança que reguli els pisos turístics?

— Hi haurà un pla especial. Ja hi estem treballant des de turisme i des d'habitatge. Ja tenim part de la feina, que és detectar tots els pisos que hi ha.

— Com valora el treball fet a Patrimoni Històric, àrea encapçalada per Hermán Pinedo?

— Ho ha fet molt bé. Veníem d'uns anys de desídia absoluta. Abans, hi havia partides del pressupost de només 15.000 euros per al manteniment, per això es desprenien pedres del Pretori o de la Muralla. També hem actuat d'emergència a l'Amfiteatre perquè hi havia informes, que no es van fer públics, sobre danys detectats. Vam haver de tancar-lo i ara estem a punt de treure el pla director. Hem fet força accions i continuarem amb projectes com el del Fòrum de la Colònia o el de la Necròpolis.

— No es va plantejar proposar Pinedo per a la llista d'ERC?

— Tenim confiança i afecte mutu. En el seu moment va prendre una decisió molt valenta, que és prioritzar el servei a la ciutat en un moment conflictiu. Li va suposar molta pressió, però mai va prendre la decisió a canvi de res. Es va quedar per compromís amb la ciutat i això li dona valor com a persona.

tracking