Diari Més

Sostenibilitat

L'energia solar es manté a l'alça a Tarragona i arriba a 165 cases més en tres mesos

La instal·lació de plaques fotovoltaiques va créixer un 326,7% el 2022 respecte al 2021 i continua en tendència ascendent

El centre cívic de Campclar ha estrenat plaques fotovoltaiques recentment.

L'energia solar es manté a l'alça a Tarragona i arriba a 165 cases més en tres mesosCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La demanda d'energia solar continua creixent enguany. Fins al març, l'Ajuntament de Tarragona ja ha registrat 165 comunicacions prèvies de propietaris per instal·lar plaques fotovoltaiques. El manteniment d'aquest ritme faria disparar la xifra total d'aquest any fins a les 660, un nombre que superaria els 559 expedients rebuts l'any passat, quan es va produir el creixement exponencial d'aquests sistemes d'autoconsum energètic a la ciutat. El 2022 es van disparar un 326,7% els expedients tramitats pel consistori respecte al 2021, quan es van rebre 131 comunicacions.

Un dels col·lectius beneficiats per aquest escenari és el de les empreses instal·ladores de plaques. «Això no s'atura. Continua creixent el volum de trucades i de sol·licituds», explica Òscar Aduà, responsable de l'àrea d'autoconsum de Sun Systems Group, una companyia tarragonina.

Els increments del preu de l'electricitat i els beneficis fiscals oferts per l'administració pública són els dos principals factors que han desencadenat l'allau de peticions. A Tarragona, es pot obtenir una bonificació de fins al 50% de l'Impost sobre Béns Immobles (IBI). «Estic esperant que em responguin des del passat agost per saber si em fan la reducció. Hi ha papers que no entenc per què els demanen. Conec gent que va sol·licitar la bonificació després i ja han obtingut resposta», manifesta Álvaro Pitarch, veí de Boscos. Això no obstant, es mostra satisfet per la seva decisió d'instal·lar panells solars.

Pitarch assenyala que, gràcies a l'excedent, els últims dos mesos ha pogut estalviar-se al complet la despesa en electricitat. «Quan les vaig instal·lar, l'estiu passat, vaig passar de pagar 300 euros a pagar-ne al voltant de 50», afirma el veí de Boscos, qui està pendent de quins són els millors moments del dia per consumir energia. «Intentem engegar el rentaplats quan fa més sol, per exemple», comenta. El responsable de Sun Systems pensa que el volum de la demanda es mantindrà durant un temps més. «No soc analista, però crec que hi haurà dos o tres anys més a aquest nivell i després tot serà més lineal», apunta Aduà.

Una de les dificultats del sector per absorbir la demanda és la manca de professionals qualificats. La Federació de Gremis d'Instal·ladors de Catalunya (FEGICAT) apunta que a la província encara falten milers de treballadors en el sector, tot i que ha crescut el nombre d'alumnes inscrits al grau superior d'Energies Renovables de l'Institut Pere Martell. Precisament, Sun Systems incorporarà aviat dos estudiants en pràctiques del centre. «Cada vegada hi ha més personal qualificat», expressa Aduà.

Alhora, el mateix Aduà assenyala que l'empresa ha hagut d'ampliar el seu departament d'enginyeria per participar en concursos públics, ja que l'administració pública també està invertint en energies renovables. «Cada dia surten licitacions noves per instal·lar plaques a edificis municipals», posa en relleu. I afegeix: «Hem de fer seguiment i presentar tot de manera molt curosa».

Per la seva banda, l'Ajuntament de Tarragona preveu col·locar panells solars a diversos edificis municipals en uns mesos, com la caserna de la Guàrdia Urbana o alguns mòduls de la Tabacalera. Recentment, Sun Systems ha estat l'encarregada de col·locar plaques fotovoltaiques al centre cívic de Campclar, a càrrec de la Generalitat.

tracking