Diari Més
Lorena de la Fuente

Candidata a l'alcaldia de Tarragona per Ciutadans

«Pactar amb el PSC? Cal valorar-ho bé, han agafat propostes de Cs, així que coincidirem en algunes»

L'alcaldable afirma que només pactarà amb els partits que «comparteixin la nostra idea de ciutat, sempre pensant en el millor per als tarragonins»

Lorena de la Fuente, candidata de Ciutadans a l'alcaldia.

«Pactar amb el PSC? Cal valorar-ho bé, han agafat propostes de Cs, així que coincidirem en algunes»Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

— En les darreres eleccions autonòmiques, Ciutadans va perdre 30 diputats. Com arriba el partit als comicis del 28M?

— Està clar que el partit no passa pel seu millor moment i sabem que ens pot passar factura. Soc realista, no traurem els 4 consellers del 2019. Tot i això, el partit ha fet una renovació necessària de càrrecs i estatuts. El canvi s'ha produït fa pocs mesos i creiem que el partit anirà cap a millor.

— Les coses tampoc han estat fàcils aquest any al grup municipal, els quatre edils de Cs van renunciar al seu càrrec...

— Excepte un que ho va fer per motius laborals, els altres tres van actuar per interessos personals, preferint anar cap a un altre partit. Quan Rubén Viñuales (candidat del PSC) va marxar cap al partit socialista, jo, com la majoria d'afiliats, ens vam assabentar per la premsa. Va ser lleig que, després d'estar ajudant i donant suport a una persona, no donés la cara. No ha estat valent, ha tingut covardia. I és que no tothom serveix per fer aquestes coses.

— Sònia Orts també ha fitxat pel partit socialista.

— Em va sorprendre quan ella i José Luis Calderón van passar a consellers no adscrits. No m'ho esperava, però amb el temps vas lligant caps i t'adones que això estava orquestrat des de fa temps perquè Orts acabés al PSC. És una llàstima perquè han demostrat que no tenen una ideologia en concret. No els importa estar en un partit o un altre mentre mantinguin la cadira.

— Llavors, descarta un possible pacte amb el PSC?

— Podem arribar a pactar amb aquells partits que comparteixin el nostre plantejament i idea de ciutat. Pactar amb el PSC? Cal valorar i analitzar-ho bé, sempre pensant en el millor per als tarragonins. Tenint en compte que Viñuales ha agafat algunes propostes del programa de Ciutadans, com per exemple la targeta ciutadana... segurament coincidirem en algunes.

— Què cal millorar a la ciutat?

— Sobretot, la neteja. Com pot ser que la ciutat estigui tan bruta i, al mateix temps, siguem un dels municipis que més paga pel contracte de la neteja? També acabar amb la sensació d'inseguretat. Per aconseguir-ho proposem millorar la il·luminació al carrer, posar més fanals on faci falta. A més, s'ha d'ampliar la plantilla de la Guàrdia Urbana i augmentar les patrulles a peu. Una reivindicació històrica de Cs sempre ha estat la instal·lació de càmeres de videovigilància en punts estratègics.

— Per què va votar en contra de licitar el contracte de la neteja?

— El contracte és molt millorable i no és efectiu. Volem que hi hagi més personal de neteja al carrer, amb maquinària i escombrant. Reforçar el servei en aquells indrets i en les èpoques en què hi hagi necessitat. L'equip de govern s'ha volgut posar una medalla aprovant el contracte, però creiem que no és la solució.

— Creu que en els darrers anys s'ha cuidat prou el patrimoni?

— Tenim un patrimoni que cau a trossos. La UNESCO va tocar el crostó a l'Ajuntament dient que hi havia un dèficit important de conservació, manteniment i d'inversions. A més, hi ha molts espais buits i és hora de començar a determinar què volem fer. Estem en perill de perdre el títol de Patrimoni de la Humanitat si continuem així.

— Parlant d'espais buits, per què no està a favor de convertir el Banc d'Espanya en el Banc de la Ciència i el Coneixement?

— És un projecte totalment desencertat i no hi ha demanda social per aquest tipus de projecte. Apostem perquè hi hagi el Patronat Municipal de Turisme en ser un edifici emblemàtic just al centre de la ciutat i focus d'atracció turística important.

— Veu amb bons ulls traslladar la Biblioteca a la Tabacalera?

— Creiem que s'hauria de traslladar a l'antiga Facultat de Lletres de la plaça Imperial Tàrraco. Volem que a la Tabacalera hi hagi la seu del Museu Nacional Arqueològic, ja que l'edifici de la plaça del Rei s'ha quedat petit i moltes peces han de quedar emmagatzemades. Proposem que hi hagi una mutació demanial a favor de l'Estat perquè, en un termini màxim de 5 anys, busqui recursos per fer les obres d'adequació i convertir-lo en el Museu Nacional Arqueològic.

— Ciutadans ha fet costat als veïns de Llevant que s'oposen al projecte de l'alberg juvenil.

— Un no governa per fer el que vulgui, sinó per atendre les peticions de la ciutadania. Així que hem de fer cas als veïns. Apostem perquè la Ciutat de Repòs sigui una residència pública per a la tercera edat, a més d'acollir llars de respir i pisos pont.

— Està a favor de declarar Tarragona municipi turístic?

— Sí. Els comerciants han de poder obrir, si volen, els 365 dies de l'any per oferir serveis als turistes. Ara, tenim una magnífica oportunitat amb les 58 escales que arribaran. Els creuers no només són una font de turistes important, sinó també un agent dinamitzador de l'economia.

— Com ha de ser el creixement urbanístic de Tarragona?

— Sostenible, ordenat, cohesionat i progressiu per evitar l'aïllament de nuclis urbans i facilitant a aquests la prestació de serveis públics. La ciutat no ha de créixer només per Ponent, com planteja l'avantprojecte del POUM. Volem unir SPiSP i Sant Salvador amb el centre. Hauríem de valorar si s'ha de construir a Llevant, però creiem que Mas d'en Sorder ha de ser zona verda protegida.

tracking