Diari Més

NOTARIAL

Els matrimonis davant de notari han augmentat un 275% des del 2018 a la ciutat de Tarragona

Des del 2021, amb l'entrada en vigor de la nova llei del Registre Civil, els notaris poden fer tota la tramitació dels casaments

Abans de la celebració, es comprova que els promesos no tenen cap impediment per casar-se.

Els matrimonis davant de notari han augmentat un 275% des del 2018 a la ciutat de TarragonaPIXABAY

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les notaries de Tarragona han assolit xifres rècord durant el 2022 pel que fa a l'autorització de matrimonis. En total, 191 parelles es van casar davant de notari, el que suposa un increment del 275% respecte a les 51 que ho van fer en el 2018. Dos anys després, la xifra va caure fins als 30 casaments davant de notari, un descens provocat per la pandèmia. El 2021, però, va ser un punt d'inflexió. Des del 30 d'abril d'aquell any, tots els ciutadans poden tramitar íntegrament els seus expedients matrimonials a la notaria. «Fins aquell moment, aquesta competència només pertanyia al Registre Civil i als jutjats», indica Andrés Valdés membre de la junta del Col·legi Notarial de Catalunya i representant a Tarragona.

Amb l'entrada en vigor de la Llei 20/2011 del Registre Civil, els notaris ja poden autoritzar els expedients previs a la celebració del matrimoni. «Des de les notaries ja podem fer tota la tramitació que cal abans de la boda» explica Valdés, qui detalla que «es comprova que els promesos no tenen cap impediment per contraure matrimoni, segons la legislació del país». Amb aquests expedients es vol constatar que es tracta d'un vertader matrimoni, que no sigui simulat o hi hagi un consentiment viciat. El representant del Col·legi Notarial de Catalunya apunta que si existeix un element d'estrangeria, el procés pot ser una mica més complicat perquè cal demanar la documentació d'altres països i comprovar que és tot correcte.

«Abans ja fèiem la celebració del matrimoni, però, ara que també podem tramitar els expedients matrimonials, cada cop hi ha més persones que decideixen casar-se en una notaria», afirma Valdés. L'atribució d'aquesta competència als notaris va a favor de descongestionar l'administració, que «es troba un poc saturada amb documents i tràmits». Valdés remarca que, moltes vegades, els promesos han d'esperar molts mesos per celebrar la boda al jutjat o a l'ajuntament. Per això, cada any són més les parelles que aposten per contraure matrimoni a les notaries perquè són més «àgils» i el procés és més ràpid. «És el que necessita i demana la societat en l'actualitat, sobretot perquè hi ha un component personal que fa que l'espera no sigui agradable»

Increment del divorci notarial

Els divorcis davant de notari també han augmentat durant els darrers quatre anys, tot i que no de forma tan accentuada com en el cas dels matrimonis. En el 2018 es van autoritzar 91 separacions, mentre que, en el darrer any, es va arribar a les 154. Les notaries es poden encarregar d'aquells divorcis en els que «hi ha un mutu acord entre les dues parts de la parella, aquests tenen una bona relació i estan conformes amb la solució». Això sí, no poden tramitar aquells divorcis on hi ha un fill en comú, menor d'edat, «perquè surt de les nostres competències». Tal com passa amb els matrimonis, el procés és més àgil que en un jutjat. També és cert que, els que decideixen anar a la notaria, van predisposats a tancar una separació consensuada, fet que ho facilita tot. Valdés creu que aquest creixement en els matrimonis i divorcis davant notari serà una constant durant els pròxims anys.

tracking