Diari Més

Instituts

Paraules que prenen totes les formes

Estudiants de l'Institut Martí i Franquès de Tarragona presenten les seves obres artístiques inspirades en la poesia de Montserrat Abelló

Estudiants i professors que han fet el treball que s'exposa a l'Espai Kesse.

Paraules que prenen totes les formesCristina Serret

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El passat dijous 27 d'abril es va inaugurar a l'Espai Jove Kesse l'exposició Endinsa't al cor de les paraules, una mostra artística pluridisciplinària amb obres signades per alumnes de batxillerat de l'Institut Antoni de Martí i Franquès de Tarragona. L'eix de la mostra, i que funciona a mode d'esquelet de les creacions artístiques, és l'obra poètica de Montserrat Abelló (Tarragona, 1918-Barcelona, 1914). «Des de fa un parell d'anys, a l'institut vam decidir que donaríem a conèixer l'autora i la seva obra», explica Cèlia Descarrega, professora de Llengua Catalana i Literatura i responsable de les Arts escèniques del centre. Entre les moltes accions que s'han impulsat, hi ha un projecte transversal que ha tingut com a fruit el que ara s'exposa a la Kesse.

Així, en el marc de l'assignatura de Llenguatges Artístics Contemporanis, els joves de primer de batxillerat van treballar exercicis com la creació de cal·ligrames i poemes dadà, la confecció d'assamblage fent servir capses com a contenidors, o la representació de poemes en suports no convencionals. En paral·lel, els alumnes de segon de batxillerat de Dibuix Artístic van il·lustrar poemes de Montserrat Abelló en relació amb les mans, mentre que els alumnes de Teatre de 2n de batxillerat van fer una performance en honor a la poeta tarragonina i els alumnes de dansa del CFGS d'Arts Escèniques van ballar un poema.

«La poesia de Montserrat Abelló, d'entrada sembla molt planera. És sentiment, transmet trossos de vida, i per això als estudiants els resulta fàcil», explica Descarrega. Així i tot, la professora matisa que «això no vol dir que sigui senzilla, perquè si grates, hi trobes de tot, però és que arriba directe al cor».

Així ho constataven també algunes alumnes que dijous assistien a la inauguració: «Extreure un dibuix o una idea de la poesia de Montserrat Abelló és senzill, perquè arriba molt fàcilment. Els seus poemes són molt sincers i et pots identificar amb les coses que diu», assegurava Aitana Garcia, alumna de 1r de Bat. Ella, juntament amb les seves companyes Laia López i Marta Roca, ha format part del grup que es va encarregar del disseny del cartell i del full de sala. La seva companya Lucía Gallego, per la seva banda, explicava que la part de l'obra que més li va interessar és la que Abelló dedica al seu tercer fill, «perquè és molt profunda i singular».

El valor de projectes com aquests, va voler subratllar Eloïsa Valero, una de les comissàries de l'exposició, «és que l'aprenentatge és transversal i no es queda només a l'aula». Això no obstant, Valero també va posar de manifest la dificultat de dur a terme aquesta mena de treballs, «perquè encara que el sistema educatiu sembla que va pel bon camí en el sentit de promoure l'aprenentatge significatiu, en contacte amb la vida real, falta una estructura perquè aquest treball es pugui fer. Cal que estigui contemplat dins del protocol».

L'exposició Endinsa't al cor de les paraules es podrà visitar fins al 20 de maig.

Estudiants i professors que han fet el treball que s'exposa a l'Espai Kesse.

Paraules que prenen totes les formesCedida

tracking