Diari Més

Ensenyament

La prova del C2 de català, amb el 72% d'aptes el 2022, registra 316 inscrits a Tarragona

L'obligació dels docents d'obtenir el certificat perpetua l'allau de la demanda i força a duplicar el nombre de correctors

Imatge d'arxiu d'una de les proves escrites per obtenir el C2 de català el 2022.

La prova del C2 de català, amb el 72% d'aptes el 2022, registra 316 inscrits a TarragonaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'alta demanda del 2022 per obtenir el certificat del nivell superior C2 de català s'ha mantingut el 2023. El nombre d'inscripcions a Tarragona aquest any ha estat de 316 persones, mentre que a Reus ha estat de 195, xifres encara molt superiors a les 89 i 83 del 2021, respectivament. L'increment d'inscrits a l'examen, que l'aprova al voltant del 72% dels presentats, va arribar després que la Generalitat dictés que, a partir del 2024, els docents havien de tenir el certificat per accedir a la funció pública. A més, l'allau de la demanda ha forçat a duplicar el nombre d'examinadors i correctors.

L'exigència del nivell C2 per part del departament d'Educació ha provocat que els docents passin a ser el grup majoritari als cursos formatius i a les proves, que aquest any van començar el passat dissabte, 22 d'abril, amb la part escrita. Una de les entitats que imparteix cursos del C2 és el Consorci per a la Normalització Lingüística (CNL), tot i que la seva prioritat són els nivells bàsics, ja que l'objectiu principal és l'aprenentatge. Tanmateix, han hagut de quadruplicar la seva oferta per al C2 a Tarragona.

«És important que els docents tinguin el nivell superior. El problema és haver-lo d'homologar en pocs anys. No podem donar resposta a tota la demanda, però hem arribat fins on hem pogut», explica la directora del CNL a Tarragona, Rosa Ibarz. L'entitat ha vist créixer el seu volum de feina administrativa en dipositar més recursos en el C2, que requereix un alt nivell per part de les persones encarregades d'impartir les classes.

Ibarz apunta que abans d'impulsar el C2 com a requisit, els alumnes pertanyien a diferents sectors professionals, com infermers, periodistes o funcionaris. Des de l'anunci de la Generalitat, la majoria són mestres i professors. I, encara que aquest any i el passat els docents hagin tingut una presència majoritària, també ha participat en les proves personal d'administracions públiques immers en processos d'estabilització, ja que el nivell C2 de català és un mèrit que es té en compte.

L'Escola Oficial d'Idiomes (EOI) també va triplicar la seva oferta a principis del curs 2022-2023 per absorbir la demanda del C2 de català. Abans, el centre organitzava un únic grup de, com a màxim, 30 alumnes. Això no obstant, va haver de programar tres grups de 30 alumnes cadascun. «Tothom està intentant adaptar-se a aquesta situació», exposa Ibarz.

Més correctors i examinadors

Per la seva banda, la secretaria de Política Lingüística va haver de formar més examinadors i correctors. El nombre d'examinadors, encarregats de les proves orals, va créixer un 88,73% passant de 142 a 268 el 2022, mentre que el 2023 s'han format correctors de les proves escrites. Aquest col·lectiu s'ha duplicat passant de 106 a 213 persones. «Aquest fet ens permetrà avançar la data de publicació dels resultats», afirma la subdirectora general de Política Lingüística, Elvira Riera.

L'any passat, es van publicar el 31 d'octubre, mentre que aquest any es preveu que sigui el 7 de setembre. Riera posa en relleu que es fan diverses correccions de la mateixa prova, a càrrec, també, de diferents persones. L'objectiu és assegurar la qualitat i revisar amb profunditat, sobretot, «aquells exàmens suspesos amb puntuacions properes a l'aprovat», tal com manifesta.

La subdirectora general de Política Lingüística creu que l'elevada xifra d'inscrits continuarà uns anys més i que dependrà de diversos factors, com la demanda de docents o la incorporació (o no) del nivell de C2 en la formació del professorat. A més, Riera indica que, en els pròxims anys, es preveuen moltes jubilacions: «Entrarà força personal nou i això ens afectarà. Venen anys de renovació».

De la mateixa manera que la directora del CNL a Tarragona, Riera considera imprescindible el domini del català per als docents. «Són els encarregats de transmetre la llengua als alumnes, així que és adequat un alt nivell d'exigència», comenta. I afegeix: «El mestre té un paper referent en l'educació. És important el seu coneixement del català a l'hora de transmetre'l».

L'any passat, a Tarragona hi va haver 335 inscrits per a l'examen del C2 de català, tot i que es van acabar presentant 246 (el 73,43%). En total, hi va haver 177 aptes, l'equivalent a un 71,95%. Pel que fa a Reus, hi va haver 216 inscrits i 161 presentats. El total d'aptes va ser superior al de Tarragona, ja que va arribar al 83,85%. És a dir, un total de 135 persones va obtenir el certificat del nivell superior. Més enllà del Camp de Tarragona, els altres punts de Catalunya on es fan les proves són Barcelona, Girona, Granollers, Igualada, Lleida, Manresa, Mataró, Sabadell, Terrassa, Tortosa, Vic i Vilafranca del Penedès.

tracking