Diari Més

Indústria

AEQT lamenta que el decret de xarxes tancades no inclogui les preexistents

Malgrat això, l'Associació Empresarial Química de Tarragona, valora positivament i com un avenç la seva aprovació

Les xarxes de distribució tancades permeten agregar petits consumidors amb diverses tensions.

AEQT lamenta que el decret de xarxes tancades no inclogui les preexistentsAEQT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Satisfacció, però a mitges, a l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) davant l'aprovació del Reial decret que, finalment, regula la implantació de xarxes tancades de distribució elèctrica a tot el país. L'ens que agrupa el sector químic a Tarragona reconeix i aplaudeix que el text aprovat pel Govern espanyol inclogui algunes de les al·legacions que havien presentat, però no ha estat així amb totes les seves demandes.

L'AEQT lamenta que el text aprovat no contempli les xarxes tancades preexistents per situacions històriques sobrevingudes, una de les raons per les quals, de fet, es va demanar aquesta regulació. El sector esperava que el text recollís alguna mena de procediment al qual es poguessin acollir les companyies que han passat a una situació de xarxa tancada de facto arran de la venda d'una part, segregació, fusió o qualsevol altra operació que hagi fet canviar la seva situació inicial i comparteixi la seva connexió a la xarxa. Es tracta, segons fonts de l'AEQT, d'una situació que s'ha produït històricament en la indústria química. Existeixen alguns casos i se n'esperen més.

La patronal química apunta el fet que el text hagi previst fer l'avaluació de l'impacte econòmic de les xarxes tancades existents cada quatre anys, «la qual cosa dona un punt d'arbitrarietat a la norma, amb la incertesa i inseguretat que això suposa», apunta l'AEQT. Per contra, el text aprovat sí que té en compte algunes de les al·legacions fetes des de Tarragona, com per exemple que es permeti que puguin formar part d'una xarxa tancada empreses dels grups D i E del CNAE, que inclou empreses auxiliars de la química i que formen part dels polígons, com les dedicades a l'energia, les aigües o la gestió de residus.

«Malgrat que la regulació implica un avenç i podria comportar millores, aquestes seran parcials i no resoldran tots els dèficits i barreres que el sector ha estat suportant aquests catorze anys en comparació amb els seus competidors directes de la resta d'Europa. Malgrat tot, des del sector es valora com a positiva la nova norma i s'afronta aquesta nova etapa amb optimisme», afegeix l'AEQT a través del comunicat que va fer públic ahir, després d'analitzar a fons el decret aprovat per l'executiu espanyol.

Tot i que no satisfà del tot la indústria tarragonina, des de l'AEQT es posa l'accent en què «la regulació ofereix l'oportunitat de millorar parcialment la situació i eliminar alguns dels greuges i dèficits de competitivitat que, per l'absència d'aquesta normativa fins ara, ha hagut de suportar el sector en comparació amb els seus competidors de la resta d'Europa, on les xarxes tancades són vigents des de fa anys». «Caldrà veure com evolucionen els aspectes econòmics associats a la reducció dels peatges, on la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), segons el nou Reial decret, tindrà un paper determinant», afegeix.

Competitivitat

Mentrestant, ahir, el subdelegat del Govern a Tarragona, Santiago Castellà, destacava l'augment de la competitivitat de les empreses que suposa l'aprovació del Reial decret sobre xarxes tancades. Recordava, d'altra banda, que va ser la ministra Reyes Maroto qui, el 2018, va donar suport a aquesta iniciativa.

«Una mesura que fou materialitzada gràcies al treball posterior de Raül Blanco, secretari general d'Indústria», subratllava. D'igual manera, la diputada socialista Sandra Guaita recordava també ahir que «vàrem dir que implementaríem les xarxes tancades i hem complert, un cop més, amb les comarques tarragonines. Aquesta norma, molt demandada pel sector químic tarragoní, permetrà reduir els costos energètics i, en conseqüència, guanyar en competitivitat.»

Les xarxes de distribució tancades subministren energia a una zona industrial i permeten agregar petits consumidors amb diverses tensions de xarxa com si fossin un únic gran consumidor. A cada xarxa pot participar fins a 100 consumidors no industrials si tenen relació amb les indústries, estan dins la xarxa o adjacents i representen més del 2% del consum elèctric total. L'aprovació del Reial decret de xarxes tancades ha arribat catorze anys després que fossin aprovades a nivell europeu per una Directiva del 2009.

tracking