Diari Més

Energia

L'Estat aprova les xarxes elèctriques tancades als polígons industrials de Tarragona

Les empreses reduiran la despesa energètica

Imatge general d'arxiu del polígon químic Nord de Tarragona, vist des de Puigdelfí.

L'Estat aprova les xarxes elèctriques tancades als polígons industrials de TarragonaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Ministres va aprovar ahir el Reial decret que desenvolupa el procediment per establir xarxes tancades de distribució d'energia elèctrica. Aquesta normativa permetrà als polígons industrials augmentar la competitivitat de les empreses reduint la seva despesa, ja que podran compartir un mateix punt d'accés al sistema elèctric.

Els diferents polígons de la ciutat, així com els químics Nord i Sud, se'n podran beneficiar de la nova normativa. Aquesta regulació era una reclamació que s'arrossegava des de fa anys que s'adapta al marc normatiu europeu. Les xarxes elèctriques tancades permetran a les companyies associar-se i comprar electricitat conjuntament.

Els industrials titulars de la xarxa hauran de construir-la o comprar-la a una companyia distribuïdora i, alhora, seran els responsables de la gestió i del seu manteniment. Així, els consumidors de diferents tensions de la xarxa podran operar com si fossin un únic gran consumidor connectat a una major tensió.

Jordi Fortuny, membre d'Esquerra Republicana a Tarragona, calcula que les empreses es podran estalviar al voltant d'un 30% del preu actual que destinen a l'energia. Al mateix temps, recorda la moció presentada el juny del 2016 pel grup municipal a l'Ajuntament per instar el Govern espanyol, en aquell moment encapçalat per Mariano Rajoy (PP), a desenvolupar el marc legislatiu que permeti la implantació de les xarxes elèctriques tancades.

«A tot Europa fa anys que estaven permeses, però aquí no», comenta Fortuny. «És una satisfacció que ara s'hagi aprovat. Llàstima que hagi trigat tants anys, perquè és fonamental per a la indústria tarragonina, ja que assegura la seva competitivitat», relata el mateix Fortuny. L'alcalde, Pau Ricomà, destaca que «és una llarga reivindicació d'ERC a Tarragona que ha comptat amb l'esforç i feina compartida dels senadors i els diputats republicans a Madrid».

«Des del Congrés hem escoltat les reivindicacions de Tarragona i l'AEQT i finalment hem aconseguit que a Madrid entenguin la importància de les xarxes tancades. A partir d'ara les empreses podran optimitzar el consum d'energia als polígons, es consumirà menys energia i a un preu més assequible. Venim reclamant des de fa temps que s'apliqui la mesura. En diferents cambres hem presentat esmenes, proposicions de llei... des de fa temps i finalment el Govern hi ha donat compliment gràcies a la nostra insistència. Era una mesura lògica, a Alemanya mateix ho van aprovar de manera automàtica ara fa vuit anys. Es tracta d'una reivindicació lògica. En aquests darrers anys el Camp de Tarragona ha perdut moltes grans inversions per culpa de no tenir un marc legal prou ben definit. És una pena no haver-ho aprovat abans però ara les nostres empreses per fi podran competir amb igualtat de condicions amb les d'altres països», ha explicat el diputat Joan Capdevila.

tracking