Diari Més

Recerca

Un investigador de l'IPHES-CERCA rep una beca ERC Advanced Grant de la Unió Europea

Jordi Rosell estudiarà la interacció dels carnívors i els humans en els espais d'hàbitat prehistòrics

Jordi Rosell rep una beca

Un investigador de l'IPHES-CERCA rep una beca ERC Advanced Grant de la Unió EuropeaIPHES-CERCA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El projecte SCAVENGERS del Dr. Jordi Rosell, professor de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i investigador de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES-CERCA), ha sigut distingit pel Consell Europeu d'Investigació (European Research Council, ERC) amb una Advanced Grant, la màxima distinció que atorga aquest organisme europeu.

El Dr. Rosell proposa un nou sistema basat en la neotafonomia per tal d'abordar els problemes interpretatius generats per la interacció entre els humans i els carnívors als jaciments arqueològics. Si bé en un primer estadi de treball, aquest nou sistema d'anàlisi està plantejat pels jaciments del Paleolític mitjà, l'objectiu és que pugui ser aplicat a jaciments arqueològics amb un rang cronològic molt més ampli.

Es realitzaran un seguit de reproduccions experimentals de les zones d'hàbitat prehistòriques, en base al coneixement arqueològic adquirit, i exposar-les a diferents tipus d'espècies carnívores salvatges: hienes, lleons, ossos, llops i d'altres carnívors de talla més petita. Aquest conjunt de reproduccions experimentals restaran monitoritzades i el conjunt de dades obtingudes s'analitzaran a través d'Intel·ligència Artificial per tal d'aplicar-les a diferents conjunts arqueològics del Paleolític mitjà.

El Consell Europeu d'Investigació (European Research Council, ERC) ha anunciat 218 Advanced Grants del 2022 amb una aportació de 544 milions d'euros amb l'objectiu de donar suport a investigadors internacionalment reconeguts, que fan recerca capdavantera a Europa i que compten amb un mínim de 10 anys d'experiència al més alt nivell. Es premien projectes amb un fort component multidisciplinari i amb aplicacions innovadores en camps emergents.

tracking