Diari Més

Port

El Port de Tarragona recupera la concessió de la terminal de contenidors del moll d'Andalusia

L'APT posarà de nou la terminal al mercat mitjançant l'obertura d'un concurs per a concesionar aquesta infraestructura

Imatge de contenidors al Moll d'Andalusia.

El Port de Tarragona recuperarà la concessió de la terminal de contenidors del Moll d'AndalusiaPort de Tarragona

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Autoritat Portuària de Tarragona (APT)recuperarà la concessió de la Terminal Pública de Contenidors que actualment explota l'empresa DPWorld. ElPortde Tarragona posarà de nou la terminal en el mercat mitjançant l'obertura, en els pròxims temps, d'un concurs per aconcesionaraquesta infraestructura amb l'objectiu de trobar en el mercat un nou operador que contribueixi a aconseguir els objectius de diversificació de trànsits, augment de la càrrega general i potenciació de la intermodalitat i el transport per ferrocarril que elPortvol aconseguir en els propers anys.

ElPortde Tarragona pretén recuperar la concessió de la terminal per a aprofitar l'oportunitat que representa la posada en servei de múltiples actius logístics delPorten el mateix espai temporal. És per aquesta raó que l'APTvol atorgar aquesta concessió a un nou operador que estigui interessat i tingui capacitat per a crear sinergies entre la terminal de contenidors, laZAL, el Corredor Mediterrani, la Terminal Intermodal de laBoellai el «port sec» de Guadalajara-Marchamalo.

L'APTtreballarà perquè la recuperació de la terminal afecti el mínim possible al funcionament normal del port, en general, i a la prestació dels serveis de la terminal, en particular.

Una oportunitat de creixement sostenible

Per a l'APT, la recuperació de la terminal de contenidors és una oportunitat per a reforçar i impulsar el seu projecte estratègic de futur per a un creixement sostenible delPortbasat en l'augment del trànsit de mercaderia general, la intermodalitat i la potenciació del transport per ferrocarril. Els estudis de mercat de l'APTconfirmen l'existència d'un mercat potencial que permetria explotar tota la capacitat de la terminal delmolld'Andalusia que té cabuda per a moure 500.000 tones a l'any.

Segons els estudis delPort, a la província de Tarragona hi ha un mercat de 172.000 tonesimport/exporti, des de 2021 i 2022, també ha detectat un creixement significatiu en aquesta part de la sevahinterlandmés immediat. ElPorttambé té observat i dimensionat un mercat potencial de 780.000 tonesimport/exporten els eixos Ebre-Henares del seuhinterland(sense tenir en compte les ciutats de Madrid o Barcelona).

Aquestes xifres, juntament amb les sinergies i l'atracció de nous trànsits marítims que es poden crear amb el desenvolupament de laZAL, l'obertura del Corredor del Mediterrani, l'entrada en funcionament de laPortTarragonaTerminal Guadalajara-Marchamaloal 2024 i la futura ampliació i modernització de la Terminal de laBoella, i després d'anys d'implementació d'una estratègia per a potenciar la diversificació de trànsits i la intermodalitat, configuren un escenari òptim per a la participació amb força delPortde Tarragona en el trànsit de contenidors.

El president delPortde Tarragona, SaülGarreta, creu que «l'esforç que està realitzant elPortde Tarragona amb importants inversions com laZAL(30 milions d'euros), la terminal intermodal de laBoella(25 milions) o laPortTarragonaTerminal a Guadalajara (30 milions) ha de comptar amb els millorspartnerspossibles per a aconseguir el compromís amb un creixement sostenible delPortque asseguri la competitivitat i l'eficiència davant els grans canvis que s'estan produint, com la transició energètica i la descarbonització».

Antecedents

Mentre aquest nou escenari es concreta, les dues parts -DPWorldiAPT-han pactat un pla d'acció perquè els serveis als clients de la terminal de contenidors no es vegi interromput durant el procés de desconnexió de DPWorldque culminarà a l'estiu de 2023.

L'entrada de DPWorlden elPortde Tarragona es va tancar el juny del 2008 i va fer possible la implementació d'una estratègia de diversificació de trànsits amb una aposta per la càrrega general en contenidor. En aquell temps, l'operador portuari DubaiPortWorldi la naviliera israelianaZIMvan adquirir el 60% i el 40%, respectivament, del capital deContarsaSocietat Estiba, la companyia que operava la terminal de contenidors delPortde Tarragona.

No obstant això, l'entrada en funcionament es produiria dos anys més tard, a l'octubre de 2010, quan es va inaugurar l'ampliació de 18 hectàrees de la terminal de contenidors al moll d'Andalusia fins a aconseguir les 41 hectàrees actuals. La nova infraestructura, a més del creixement de la superfície terrestre, incloïa la prolongació de la línia de moll a 1.050 metres lineals i calats de 16 metres per a facilitar l'atracada de tres vaixells portacontenidors simultàniament.

tracking