Diari Més

Llibres

Presenten el llibre guanyador del XXII Premi Tarragonès Beca d'Investigació Lucius Licinius Sura

La publicació és obra de Ramon Gabriel i Sara Masalias

Acte de presentació de

Presenten el llibre guanyador del XXII Premi Tarragonès Beca d'Investigació Lucius Licinius SuraCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Saló de Plens del Consell Comarcal del Tarragonès va acollir ahir al vespre l'acte de presentació del llibre La fàbrica de tabacs de Tarragona. Un referent per a la indústria, l'economia del Tarragonès i les dones treballadoresde Ramon Gabriel i Sara Masalias.Aquesta publicació és el resultat del treball guanyador del XXII Premi Tarragonès Beca d'Investigació Lucius Licinius Sura 2020, que s'atorga a un projecte que es refereixi a la comarca. La beca té una dotació de 2.450 euros i la publicació del treball dins la col·lecció Els llibres del Consell.

Aquest llibre és un estudi cronològic i un relat històric de tot el cercle de vida de la Fàbrica de Tabacs de Tarragona, «La Tabacalera». En primer lloc, s'ha partit d'una anàlisi general de la història del tabac en l'àmbit global i de l'Estat espanyol. Seguidament, la recerca s'ha centrat en la Fàbrica de Tabacs de Tarragona, se n'han avaluat els aspectes socials i la relació entre la fàbrica, la ciutat i la comarca, el procés de lluita per a la consecució de la concessió de la fàbrica, les obres de construcció, la problemàtica de la fàbrica durant la Guerra Civil, l'època de la postguerra i l'etapa àlgida i expansiva següent de la fàbrica entre les dècades dels cinquanta i vuitanta del segle xx. Posteriorment, s'ha investigat l'etapa més negativa de l'empresa a partir dels noranta, quan la van privatitzar, i hi va haver les diverses reestructuracions, els conflictes, les lluites col·lectives i el sindicalisme a la fàbrica i, finalment, la fase de tancament.

La presentació va anar a càrrec de la Dra. Montserrat Duch, catedràtica d'Història Contemporània de la Universitat Rovira i Virgili (URV). L'acte també va comptar amb la participació d'Óscar Sánchez, president del Consell Comarcal del Tarragonès; Josep Bertran, responsable de Comunicació i Relacions Externes de l'empresa Repsol; a més dels autors del llibre.

tracking