Diari Més

Mobilitat

El Govern defineix les 47 estacions del futur tramvia del Camp de Tarragona i licita els set primers vehicles

La Generalitat presenta el recorregut pel Camp de Tarragona i les parades, 10 de les quals seran intercanviadors amb el servei ferroviari

Representació del recorregut del Tramcamp al seu pas per Torreforta.

El Govern defineix les 47 estacions del futur tramvia i licita els set primers vehiclesCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

2026 i 2028. Aquests són els anys que es posarà en marxa el servei de la primera i la segona fase, respectivament, del tramvia del Camp de Tarragona. El govern de la Generalitat ja ha licitat la compra dels primers set vehicles elèctrics, corresponents a la línia que connectarà Cambrils, Vila-seca i l'estació intermodal, si està construïda aleshores.

Ahir va anunciar la ubicació de les 47 estacions, 10 de les quals seran intercanviadors amb el servei ferroviari. El tramvia connectarà Tarragona amb Reus pels barris de Ponent, la Canonja i Vila-seca, des d'on hi haurà línies, per una banda, cap a Port Aventura, Salou i Cambrils, i, per l'altra, cap a la futura intermodal, Reus i l'aeroport.

La xarxa, amb una inversió prevista de 543 milions d'euros, tindrà un total de 46 quilòmetres i connectarà hospitals, facultats de la Universitat Rovira i Virgili, el polígon químic Sud, el Port de Tarragona i altres pols d'atracció.

Un dels punts que destaca l'administració pública del projecte és «la interconnexió entre tots els sistemes de transport públic». Actualment, la Generalitat calcula que un 18% de les persones del territori es traslladen amb transport públic, mentre que amb el tramvia es preveu pujar fins al 25%.

La primera fase tindrà 14 estacions (15, si està acabada la intermodal) i farà passar el tramvia per la costa aprofitant l'antic corredor, adaptat a les característiques del sistema que es vol implantar. El recorregut començarà a l'actual estació de tren de Cambrils i continuarà pel nucli de les Comes, l'estació vella, l'eixample-platja i Cambrils Badia.

També hi haurà una parada a Vilafortuny. «Nosaltres reclamem una altra estació que doni accés a l'avinguda Diputació a l'alçada del Camí del Corralet», demanava l'alcalde de Cambrils, Oliver Klein. Més endavant, l'itinerari creuarà Salou, on hi haurà tres parades (dos a Ponent i una al centre) abans de dirigir-se cap a Salou-Port Aventura i, després, a Vila-seca i a la intermodal.

La redacció del projecte constructiu acabarà a principis del 2024, mentre que la intenció és començar les obres a finals del 2026. Pel que fa a la segona fase, el departament de Territori ha aprovat recentment l'estudi informatiu del traçat, que en els pròxims dies iniciarà el període d'exposició pública.

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, que serà l'operador del servei, va publicar ahir el concurs públic per a la construcció, el subministrament i el manteniment en 15 anys de set tramvies elèctrics, per un total de 48 milions d'euros. Els vehicles tindran una longitud màxima de 40 metres i una capacitat per a 210 persones. També estaran adaptats a persones amb mobilitat reduïda i comptaran amb un mínim de 52 seients, amb zones multifuncionals per a bicicletes o cotxets.

Segona fase

Pel que fa a la ciutat de Tarragona, el tramvia entrarà a través de l'N-340. En el seu pas pels barris de Ponent, penetrarà per un altre ramal a l'interior de Bonavista, Campclar i Torreforta. La línia passarà per l'avinguda de Roma fins a arribar a tocar de la plaça Imperial Tàrraco, on es troba ubicada l'estació d'autobusos. La línia tindrà dues parades a l'avinguda de Vidal i Barraquer abans d'arribar a l'estació de tren via carrer del Mar.

I, per l'altra cantó, continuarà per les rambles de Lluís Companys i de Francesc Macià abans d'arribar a l'Hospital Joan XXIII i, després a Sant Pere i Sant Pau i el Campus Sescelades. També anirà cap a la Part Alta passant per l'avinguda Catalunya.

D'altra banda, a Reus la línia del tramvia tindrà un recorregut perimetral. D'aquesta manera, farà una circumval·lació al centre, amb parades a l'estació de tren, la plaça de la Llibertat i la plaça de les Oques, entre altres. El tramvia també connectarà amb el Tecnoparc, el Campus Bellissens de la URV i l'Hospital Sant Joan, a banda de l'aeroport.

També passarà pels passejos de Prim i de Sunyer. Fonts municipals de Reus assenyalen que l'itinerari és un punt que «encara s'ha de treballar tècnicament i que es resoldrà en el projecte constructiu que s'iniciarà aviat».

Al seu torn, l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, va agrair «l'aposta de la Generalitat pel Camp de Tarragona». A més, va afegir que la cohesió del territori i la mobilitat sostenible són dos dels principals aspectes als quals dona resposta el projecte. El tramvia serà una alternativa més de transport per als 334.881 habitants de l'àrea metropolitana i per als 3,6 milions de turistes anuals.

«L'articulació d'aquesta xarxa és un reconeixement d'aquesta àrea metropolitana a tots els efectes», va manifestar el president de la Generalitat, Pere Aragonès. «És una solució als desplaçaments diaris», va resumir el conseller de Territori, Juli Fernández. La Generalitat calcula que 9,5 milions de viatgers a l'any puguin gaudir del servei.

El sistema, en comptar amb un traçat independent de la xarxa ferroviària en servei, podrà adoptar l'ample estàndard europeu i ofereix més possibilitats a l'hora d'adquirir el material mòbil i gestionar el servei. És un sistema integrat en l'entorn, que disposarà de trams sense catenària en els àmbits densament poblats.

El Govern defineix les 47 estacions del futur tramvia del Camp de Tarragona i licita els set primers vehiclesCedida

tracking