Diari Més

Carmen Rodríguez i Santi Castellà seran els banderers del Gremi de Pagesos de Tarragona

L'entitat va presentar ahir l'opuscle en un acte amenitzat per escenes de 'La Passió de Crist'

Les Forques Teatre de Constantí van representar escenes de 'La Passió de Crist'.

Carmen Rodríguez i Santi Castellà seran els banderers del Gremi de Pagesos de TarragonaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Gremi de Pagesos va presentar ahir el seu opuscle del 2023 i va lliurar les dues banderes als banderers de Divendres Sant d'enguany: la sòcia Carmen Rodríguez i Santiago Castellà, subdelegat del Govern a Tarragona. Rodríguez portarà la del Misteri de La Pietat, mentre que Castellà la del Sant Sepulcre. L'acte d'ahir es va celebrar a l'església de Sant Llorenç (a la plaça de la Pagesia) i va comptar amb la representació de dues petites escenes de La Passió de Crist de Les Forques Teatre de Constantí, dirigida per Marc Cardó.

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, va ser l'encarregat de presidir l'acte, en el qual també es va lliurar un pin de reconeixement a tres antics portants del Misteri del Sant Sepulcre: Emilià Lainez, Manel Ribot i Angel Solé. Alhora, es va presentar el disseny del retallable del Misteri de La Pietat, editat per Joaquim Nolla amb la finalitat d'obsequiar infants d'edat escolar amb motiu dels 700 anys del Gremi. «L'any passat vam fer el retallable del Sant Sepulcre, aleshores ara tocava el de La Pietat per completar els dos misteris nostres», expressava el president del Gremi de Pagesos, Raül Font.

L'opuscle per a la Setmana Santa del 2023, de 82 pàgines, té un format habitual al dels darrers anys, amb les salutacions de Ricomà, l'arquebisbe, Joan Planellas, la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, i el president de l'Agrupació d'Associacions de Setmana Santa, Francesc Seritjol, entre altres. A continuació, es troba la memòria de les activitats organitzades pel Gremi de Pagesos durant el 2022. També compta amb un escrit sobre el grup d'armats de la confraria del Sant Crist de la Puríssima Sang de Constantí i amb un poema de Gòria Ganga.

Posteriorment, a partir de la pàgina 55, es recull la conferència de l'historiador i arqueòleg Joan Menchon en l'acte d'entrega de la Creu de Sant Jordi al Gremi. L'escrit es titula Gremi de Pagesos i Tarragona: 700 anys de fe, patrimoni i història. A continuació, es presenta el programa d'actes de Setmana Santa.

Aquest any, el calze de Santa Magdalena protagonitza la portada de l'opuscle. Es tracta d'un calze gòtic de plata daurada del segle XV regalat a la confraria dels Hortolans. Aquesta portada pretén commemorar els més de 700 anys de l'entitat. «No sabem l'any de la fundació, però la primera referència escrita és el 1321, quan la confraria va sortir amb la bandera a la processó de Santa Tecla», exposava Font.

tracking