Diari Més

Llibres

Tàrraco, com mai ens l'havien explicat

MontserRat Cebrián i Toni Solé han presentat 'La nena d'ivori', un recull de contes que transcorren per la Tarragona romana, i que està il·lustrat per Armand

La presentació del llibre al Centre Cultural Antic Ajuntament de Tarragona.

Tàrraco, com mai ens l'havien explicatGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ave! Soc la Vita, ciutadana del segle IV dC de Tàrraco, una de les moltes ciutats de l'Imperi romà. Amb aquestes paraules arrenca el llibre La nena d'ivori. Un passeig per Tàrraco (Insitu Comunicació) que es va presentar dimarts al vespre a Tarragona.

L'obra és un recull d'històries escrites per MontserRat Cebrián Sabat i Toni Solé Bru, i il·lustrades per Armand. La protagonista és la Vita, una nena que en la primera història rep un regal que conservarà com tresor: una nina d'ivori, en referència a la joia arqueològica que es va trobar el 1927 a l'interior del sarcòfag d'una nena a la Necròpolis Paleocristiana.

Nena i nina recorreran la ciutat de Tàrraco i la contemplaran amb ulls d'infant, fixant-se en els detalls i fent-se moltes preguntes. Així és com la Vita es convertirà en una guia de la ciutat romana i d'espais tan rellevants com el Teatre, l'Amfiteatre, el Circ o la Necròpolis. Cada història es presenta amb una imatge de l'espai protagonista. A més, inclou la il·lustració d'algun objecte que es conserva als museus de la ciutat i un glossari amb paraules que el lector es va trobant en la narració, que tant poden ser referències històriques (paedagogus és un esclau qualificat que instrueix) com vocabulari general (torxes són bastons amb foc en un extrem).

L'obra, que ha estat cuinada a foc lent durant prop de tres anys, ofereix al lector una mirada precisa, rigorosa i molt amena sobre l'antiga ciutat romana. «És un treball formidable», assegurava durant la presentació Andreu Muñoz. El director del Museu Bíblic Tarraconense assegurava que el volum es pot considerar «una obra de bibliòfil» per la seva qualitat, en referència tant als continguts com a l'edició, ja que les cent pàgines de La nena d'ivori es presenten a color i enquadernades en tapa dura.

Per la seva banda, els dos autors dels textos van relatar el dolç patiment que ha sigut escriure aquest llibre i la seva cura per aconseguir que els continguts fossin alhora interessants i rigorosos. Aquest afany queda ben dimensionat en l'apartat d'agraïments, on la Rat i el Toni desgranen un a un el nom de totes les persones que els han ajudat a convertir el llibre en un producte que de ben segur acabarà sent una obra de referència la ciutat. «Ha sigut un treball molt interessant, però també molt difícil», corroborava l'Armand, qui ha dibuixat els diversos escenaris de la Tarragona romana amb el seu característic estil que conjuga la riquesa dels personatges i les seves expressions amb els colors amb què identifiquem la ciutat.

Els autors van manifestar també el seu desig que aquest treball permeti posar en valor el patrimoni cultural i arqueològic de la ciutat, i fer-ho de manera que permeti fer xarxa amb els museus, les entitats i les institucions.

La presentació del llibre 'La nena d'ivori'.

Tàrraco, com mai ens l'havien explicatGerard Martí

tracking