Diari Més

Patrimoni

Tarragona cerca finançament per rehabilitar i museïtzar el Pretori-Circ

La regidoria de Patrimoni també ubicarà el pròxim semestre plafons amb dibuixos, mapes o altres elements a 35 monuments

Il·lustració que s'ubicarà a la Catedral per mostrar el recinte de culte de l'època romana.

Tarragona cerca finançament per rehabilitar i museïtzar el Pretori-CircRoger Freixa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tarragona prepara un projecte de recuperació, conservació i museïtzació completa del Pretori-Circ. Així ho va anunciar ahir el conseller de Patrimoni Històric, Hermán Pinedo, durant el balanç de mandat de la regidoria.

Alhora, va afegir que la proposta es presentarà a una convocatòria del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme per rebre una subvenció europea de fons Next Generation de 3 milions d'euros i, així, poder executar-la. D'aquesta manera, el procediment seria similar al del projecte del Fòrum de la Colònia, però aquesta vegada la convocatòria seria de concurrència competitiva.

«Es tracta d'un projecte integral i ambiciós», va expressar Pinedo. La iniciativa consisteix en la recuperació de la volta llarga del Circ i a millorar l'accessibilitat a la part alta del Pretori, entre altres. Paral·lelament, el conseller va exposar que està gairebé enllestit el pla de gestió del patrimoni de Tàrraco, que va començar a preparar-se fa gairebé una dècada i hauria de passar pel ple per a la seva aprovació en uns tres o quatre mesos. «És un full de ruta per a Tarragona en l'àmbit patrimonial, que posa en relleu com entenem els monuments i els relacionem amb diversos aspectes de la ciutat», va explicar.

Pinedo va fer balanç de totes les actuacions realitzades des de l'àrea de Patrimoni Històric durant aquests quatre anys de mandat, en els quals s'ha xifrat en 8 milions d'euros les grans inversions de la conselleria. Del número total, 3,7 milions d'euros són d'aportació municipal, mentre que 4,3 milions són de diferents subvencions, entre els quals es troben els 3 milions per convertir el Fòrum de la Colònia en un parc urbà.

El mateix regidor va valorar positivament el treball dut a terme: «Hem fet tot el que hem pogut i més, però falta moltíssim més en matèria de Patrimoni. Ara hem deixat marcat el camí a seguir per al pròxim mandat». En aquest sentit, va recordar que està en desenvolupament el Pla director de l'Amfiteatre, que permetrà establir un full de ruta per al monument. També va enumerar les diferents intervencions que s'hi han fet per «resoldre la degradació», com el desmuntatge de les graderies de la summa cavea.

La restauració de la façana de la Torre del Pretori i de la Volta del Sarcòfag, el pla de prevenció i manteniment de la muralla, Porta Tàrraco, l'adequació del Fortí de Sant Jordi i les grades de la plaça dels Sedassos són algunes de les inversions que va enumerar Pinedo, així com la rehabilitació de Ca l'Agapito, que «el 31 de maig hauria d'estar acabada», segons va posar de manifest.

En el marc de Porta Tàrraco, continuarà reformant-se l'Antiga Audiència per ubicar l'oficina de turisme i incloure espais complementaris del Museu d'Història. En aquesta línia, es transformarà una de les sales per poder apreciar millor les escales i la porta romana actualment eclipsades pel terra de parquet de l'espai superior.

D'altra banda, també va explicar que Patrimoni està treballant en la redacció del plec de condicions de la nova concessió de gestió i explotació del parc municipal del Pont del Diable. A més, durant aquest any es restaurarà l'specus (el pas per dalt del Pont) per protegir el monument dels efectes de l'aigua de la pluja.

Pinedo va enumerar els seus tres principals objectius de mandat al capdavant de la conselleria: el manteniment i la conservació del patrimoni, l'impuls d'una nova manera d'explicar-lo i la creació de noves sinergies amb diferents administracions.

35 plafons nous

Quant a la nova manera d'explicar el patrimoni, el regidor va anunciar que el pròxim semestre es col·locarien 35 nous plafons que contindran «informació detallada de diferents espais», tal com va apuntar. D'aquests 35 panells, 22 tindran il·lustracions que recreen el passat del monument, mentre que els altres comptaran amb mapes, fotografies o altres elements.

«Permetran donar a conèixer com funcionava l'accés al Circ romà o com era i on es trobava el recinte de culte imperial de la Catedral», va detallar. El Portal de Sant Antoni, el Fòrum Provincial i el Teatre Romà són altres dels llocs on es col·locaran aquests plafons, que tindran una alçada d'uns 2 metres, aproximadament.

Aquesta acció s'emmarca en el repte de generar una nova imatge del Museu d'Història de Tarragona. «Hem creat una nova imatge corporativa i instaurat un calendari d'activitats anual. A més, hem incorporat nous senyals i hem dissenyat rutes patrimonials», va relatar Pinedo com a algunes de les iniciatives dutes a terme per tal de renovar la imatge museística.

El conseller, que deixarà el seu càrrec al juny, va mostrar-se satisfet per la feina feta i per haver deixat «un full de ruta» al pròxim regidor de Patrimoni Històric. Alhora, va agrair la feina de l'equip tècnic i de l'alcalde, Pau Ricomà, per la seva implicació.

Tarragona col·locarà 35 panells, 22 tindran il·lustracions, mentre que els altres comptaran amb mapes, fotografies o altres elements.

Tarragona cerca finançament per rehabilitar i museïtzar el Pretori-CircRoger Freixa

Tarragona cerca finançament per rehabilitar i museïtzar el Pretori-CircRoger Freixa

Tarragona cerca finançament per rehabilitar i museïtzar el Pretori-CircRoger Freixa

tracking