Diari Més

Laboral

Els professionals del SAD a Tarragona reclamen el complement salarial per la covid

El 2020, l'Ajuntament de Tarragona va assegurar que és la Generalitat qui ha de gratificar econòmicament al personal sanitari

Imatge d'arxiu de dues professionals de l'assistència a domicili atenent un home.

Els professionals del SAD a Tarragona reclamen el complement salarial per la covidGeneralitat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Tothom qui es dedica al camp sociosanitari ha rebut pagues per la covid, menys nosaltres. És que som de segona divisió?», lamenta Imma Folch, presidenta del comitè d'empresa del Servei d'Atenció Sanitària (SAD) de la Xarxa Santa Tecla. Els treballadors del SAD reclamen que encara no han rebut el complement de productivitat extraordinari, per l'esforç fet durant la pandèmia, que se'ls havia promès en el 2020.

Des del comitè d'empresa recorden que, aquell any, l'Ajuntament va aprovar una moció que instava la Generalitat a incloure els professionals del servei municipal com a col·lectiu de ple dret a percebre aquest plus salarial: «Es van comprometre amb nosaltres, però han passat més de dos anys i ningú ens ha pagat».

Folch explica que, en les reunions que van mantenir amb l'Ajuntament, «es va plantejar l'opció que ho paguessin ells i després reclamessin els diners a la Generalitat, com s'ha fet amb un munt de subvencions». Els treballadors del servei municipal ja van fer aquest reclam a finals del 2020 i van rebre resposta del consistori, que va explicar que és el govern català qui ha de gratificar econòmicament al personal sanitari que va estar contacte amb la covid.

«Nosaltres no pertanyem a la Generalitat, estem subcontractats per l'Ajuntament. Treballem per l'Institut de Serveis Socials de Tarragona i són ells els que ens marquen els domicilis i els objectius», indica la presidenta del comitè d'empresa, qui afirma que és responsabilitat del consistori que els professionals del SAD rebin aquest complement salarial.

«Reclamem els diners i també reconeixement, perquè no ens hem sentit ben tractats. Som treballadors invisibles que tractem als invisibles», expressa Folch. Des del comitè remarquen que van ser els únics que, durant la pandèmia, van continuar anant a domicilis a atendre persones: «Posàvem en risc la nostra salut i el de les nostres famílies».

«Donàvem un servei imprescindible i, a més, als col·lectius més vulnerables, que no tenia ningú que pogués portar-los els medicaments o el menjar», detalla. Folch ha aprofitat també per reconèixer que cal treballar per dignificar les condicions dels treballadors del SAD: «Han millorat molt, però encara tenim un sou precari». D'altra banda, remarca que també estan exposats a possibles agressions, ja que es troben sols en un domicili.

Incertesa per la licitació

La decisió de la Xarxa Santa Tecla de no presentar-se a la nova licitació del SAD «preocupa» alguns treballadors. «Fa uns anys, l'empresa que gestionava part del servei va deixar de pagar-nos i vam anar a judici», explica Folch, qui afegeix que «amb la Xarxa tenim la seguretat que cada mes cobrarem». «La gent té por al que és desconegut, però des del comitè d'empreses ens esforçarem perquè es respectin els drets dels treballadors», afirma.

tracking