Diari Més

El pas de la Flagel·lació de Tarragona estrena nous faldons pel seu 75è aniversari

L'escultura d'Innocenci Soriano va sortir en processó per primera vegada el 26 de març de 1948

Silvia Grau i la seva mare, Maria del Carme Alasà, s'han encarregat de confeccionar els nous faldons, que ara són de color negre.

El pas de la Flagel·lació de Tarragona estrena nous faldons pel seu 75è aniversariGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El pas de la Flagel·lació compleix enguany 75 anys i, per celebrar-ho, lluirà nous faldons en la processó del Sant Enterrament. El 21 de març de 1948, un Diumenge de Rams, l'obra de l'escultor ampostí Innocenci Soriano va ser beneïda pel mossèn Ramon Fontana, prior de la Congregació de la Puríssima Sang de Tarragona, els aspirants de la qual s'encarreguen d'escortar aquest pas. «Els velluts estaven força malmesos i s'ha aprofitat l'efemèride per fer-ne de nous», comenta Daniel Pallejà, coordinador general de la processó del Sant Enterrament.

La directora dels Serveis Territorials a Tarragona del Departament de Cultura, Lurdes Malgrat, va presidir ahir l'acte de presentació dels nous faldons del pas, que va tenir lloc a l'església de Natzaret. «Silvia Grau i la seva mare, Maria del Carme Alasà, els han confeccionat», indica Pallejà, qui va remarcar que «són gent de la casa». La renovació dels teixits s'ha aprofitat per canviar també el característic granat dels antics faldons pel negre: «S'ha canviat l'estètica per donar més seriositat al pas, és un color més sobri i amb prestància».

El número 40 de 'La Sang'

Lurdes Malgrat també va ser l'encarregada de presentar la nova edició de la revista La Sang, el número 40. Com no podia ser d'una altra manera, està centrada en el pas de la Flagel·lació. Principalment, es fa un repàs a la història d'aquest misteri. Per exemple, s'ha elaborat un article en el que Miquel Àngel Soriano, fill de l'autor del pas, explica com va viure el procés de creació i quin va ser el recorregut de l'escultura.

Els lectors descobriran el camí que es va seguir des que es va decidir fer aquest misteri, fins que va ser beneït. «Hi ha informes tècnics i s'explica com es va decidir quin escultor, dels dos que es contemplaven, el faria realitat», detalla Pallejà, qui també coordina la revista.

Es tracten altres temes, però tots relacionats amb el pas de la Flagel·lació. Un dels articles exposa l'estudi iconogràfic i els passos que va seguir un escultor de Sevilla a l'hora de crear un misteri. També hi ha un recull d'articles periodístics sobre la Setmana Santa del 1923, fa justament cent anys.

D'altra banda, Pallejà recorda que enguany se celebra també el 20è aniversari de la Banda dels Aspirants de la Congregació de la Puríssima Sang: «S'hauria d'haver fet l'any passat, però es va preferir esperar fins a aquest». «Aquest dissabte faran una visita guiada per gran part dels carrers per on passa la processó, explicant anècdotes, històries i temes musicals», explica. També s'inaugurarà una exposició fotogràfica sobre l'agrupació musical, el dilluns, a l'Antic Ajuntament.

tracking