Diari Més

Recerca

L'IISPV i la URV comercialitzaran un sistema mòbil per detectar a temps la retinopatia diabètica

Juntament amb Grupo TRC i GENESIS Biomed han creat l''spin-off' RetinaReadRisk que posarà a la venda el software basat en la intel·ligència artificial

Un nou sistema permetrà detectar la retinopatia diabètica de forma més ràpida.

L'IISPV i la URV comercialitzaran un sistema mòbil per detectar a temps la retinopatia diabèticaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Spin-offRetinaReadRisk comercialitzarà softwares i un sistema mòbil basats en la intel·ligència artificial per detectar a temps la retinopatia diabètica. Aquesta l'han creatl'IISPV, UP2Smart (URV), Grupo TRC (Telefónica) i GENESIS Biomed en el marcd'un projecte que compta amb el suport d'EIT Health.

La prova que es fa per detectar la retinopatia diabètica és una exploració del fons de l'ull. A Catalunya es duu a terme en certs centres d'atenció primària (CAP), ubicats majoritàriament en ciutats. En un futur, l'objectiu és posar la tecnologia que comercialitzarà l'spin-off al servei de tots els CAP perquè les persones no s'hagin de desplaçar i sigui el seu metge o metgessa de capçalera qui els examini.

Per a fer-ho possible, aquest projecte serà presentat a una convocatòria del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya que selecciona les solucions tecnològiques més innovadores per tal d'integrar-les a la xarxa pública de centres d'atenció primària.

En paraules de Josep Lluís Falcó, CEO de GENESIS Biomed «estem davant d'una enorme oportunitat que pot canviar el paradigma de la gestió del pacient diabètic, anticipant la seva potencial evolució cap a la retinopatia diabètica. Oferim una eina poderosa que acabarà suposant un estalvi significatiu per al sistema nacional de salut».

Segons Pere Romero, investigador responsable del Grup de Recerca en Oftalmologia de l'IISPV, «la recerca feta els darrers anys per part de l'IISPV i de la URV en els camps de la retinopatia diabètica i de la intel·ligència artificial va donar lloc al desenvolupament de dos softwares: el Mira, que permet dur a terme una lectura automàtica de les imatges del fons de l'ull del pacient i que, per tant, identificarà si existeix o no retinopatia diabètica; i un segon software, el Retiprogram, que determina el risc d'una persona amb diabetis de tipus 2 de patir retinopatia diabètica, a més de calcular quan hauria de fer-se el següent control».

Domènec Puig, investigador del grup ITAKA del Departament d'Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV i cofundador d'UP2Smart, la spin-off de la universitat, assegura que «s'està treballant en la integració d'aquests dos softwares en un sistema mòbil compacte i fàcil de fer servir».

tracking