Diari Més

Municipal

L'Ajuntament arranjarà el Fortí de Sant Jordi amb un escenari per programar concerts

L'espai es podria reobrir coincidint amb les festes de Santa Tecla

El Fortí de Sant Jordi es troba ubicat al passeig de Rafael Casanova, a la punta del Miracle.

L'Ajuntament de Tarragona licita l'adequació a parc públic del Fortí de Sant JordiXavi Jurio

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Ajuntament de Tarragona ha obert una licitació per arranjar el Fortí de Sant Jordi, al Miracle, i obrir-lo al setembre, per Santa Tecla després de dècades tancat. Les actuacions que es faran consistiran en una neteja de la superfície per arrencar les herbes i, posteriorment, s'instal·larà mobiliari urbà com ara bancs i pèrgoles. A més, tot el recinte serà accessible. El consistori també ha previst posar-hi un escenari portàtil per programar actes culturals com concerts.

El regidor de Patrimoni, Hermán Pinedo, ha destacat la reobertura d'un espai «útil, accessible i amable per la ciutat». Les actuacions compten amb un pressupost de 250.000 euros aproximadament. En una segona fase del projecte, es podria rehabilitar el magatzem subterrani.

També està previst que es posi il·luminació LED i s'obri un mirador. La licitació està oberta fins a l'11 d'abril i al maig està prevista l'adjudicació per donar pas a les obres a l'estiu. Pel que fa a l'estructura, Pinedo ha assegurat que es troba en bon estat i que no caldrà reforçar-la.

El Fortí de Sant Jordi serà un parc més de la ciutat, amb un horari d'obertura i de tancament diari. Pinedo ha remarcat que l'objectiu és «recuperar un espai per la ciutat que està perdut des de fa massa temps». També ha insistit en què han dissenyat un projecte que sigui «sostenible en el temps» i que en cap cas s'obri i «en dos mesos estigui tancat».

El fortí és un baluard defensiu construït pels anglesos en el context de la Guerra de Successió per tal de cobrir la línia de la costa a la zona de la platja del Miracle. És del segle XVIII i actualment declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN).

Segona fase del projecte

El regidor ha insistit que es tracta d'una primera fase que després caldrà «continuar». Pinedo ha apuntat que a la segona fase es podien instal·lar lavabos i rehabilitar el magatzem subterrani del fortí. De fet, el responsable de Patrimoni ha assegurat que en un inici es van plantejar un projecte «molt més ambiciós, però per «terminis i pressupost» no s'ha pogut tirar endavant.

El projecte està tancat des de l'abril de l'any passat i es volia obrir l'espai l'estiu del 2022. Pinedo ha lamentat aquest retard i ha apuntat que a l'ajuntament, en l'àmbit administratiu, es troben amb «moltes dificultats».

Reobrir el Cementiri dels Jans

El membre de l'equip de govern local també ha avançat que es va reunir amb l'Ambaixada Britànica per reobrir el Cementiri dels Jans, un fossar propietat de la corona britànica a prop del Fortí de Sant Jordi. El regidor ha valorat que estan «a prop» d'arribar a un acord perquè el recinte funerari passi a mans de l'Ajuntament de Tarragona. Aquest és un projecte que s'arrossega des de fa anys, Pinedo ha explicat que ell mateix ja va mantenir converses amb l'Ambaixada, però que amb el Brexit «es va aturar tot».

tracking