Diari Més

TRADICIÓ

Els cavalls tornen a captivar infants i adults durant els Tres Tombs a Tarragona

Uns 60 animals i una vintena de carros van recórrer Tarragona durant la diada, organitzada pel Gremi de Pagesos

La diada dels Tres Tombs va començar a l'avinguda de Vidal i Barraquer i va acabar a la Rambla Nova després de passar per Francesc Bastos i Ramón y Cajal.

Els cavalls tornen a captivar infants i adults durant els Tres Tombs a TarragonaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El trot dels cavalls en el seu pas pels carrers de Tarragona va tornar a captar la mirada de petits i grans durant la diada dels Tres Tombs. La tradicional jornada, organitzada pel Gremi de Pagesos de Sant Llorenç i Sant Isidre, va celebrar-se durant el dia d'ahir. La desfilada va arrencar a l'avinguda de Vidal i Barraquer, on el sol ja feia lluir el pelatge de la seixantena de cavalls, procedents de tot Catalunya, que acompanyaven els vint carros presents.

«És espectacular. Hem sortit a passar el diumenge i ensenyar a la nena els cavalls, ja que li agraden molt els animals», comentava el veí de Torres Jordi Iñaki González mentre observava l'inici del recorregut. En sortir de Vidal i Barraquer, la desfilada va continuar pel carrer de Francesc Bastos i per l'avinguda de Ramón y Cajal abans d'arribar a la Rambla Nova i al monument de Roger de Llúria, a tocar del Balcó del Mediterrani. «Fa anys que venim. És molt bonic i una bona manera de recuperar la tradició dels nostres avis», apuntava Llorenç Fonts, resident a Alcover. Fonts, de la mà de la família, va dedicar tot el dissabte a preparar els seus quatre cavalls, que el van acompanyar per la ciutat.

També va acudir amb la seva família el candidat a l'alcaldia del PSC, Rubén Viñuales. «Hem vingut amb les filles, que avui tenen una bona oportunitat per veure els cavalls. És una tradició molt maca que ens uneix al passat», relatava Viñuales. Altres polítics tarragonins van aprofitar la jornada de diumenge per sortir al carrer, com les conselleres Lorena de la Fuente (Ciutadans), Elvira Vidal o Cristina Guzmán (Junts per Tarragona). També es va deixar veure l'alcalde, Pau Ricomà, i el cap de llista de Junts per Catalunya, Jordi Sendra. «No permetré que es perdin les tradicions tarragonines, malgrat que determinats partits del consistori volen la seva desaparició», va etzibar Sendra a través del seu perfil a xarxes socials.

Per la seva banda, Miquel Navarro, veí de la ciutat, fa anys que surt al carrer a viure des de la primera línia la diada dels Tres Tombs. «Cada vegada hi ha menys carruatges. Anys enrere tot era més vistós. Suposo que el pressupost és inferior», va assenyalar. Navarro portava als seus fills quan eren petits i desitja que la tradició perduri al llarg del temps: «Que es mantingui amb més o menys cavalls, però l'important és que no desaparegui».

Paral·lelament, l'Assemblea Antiespecista de Tarragona va protestar pels «danys» als quals se sotmeten els animals durant els Tres Tombs. «Estem per rebutjar i denunciar la seva explotació. Els cavalls són molt sensibles i dies com aquest tenen conseqüències negatives per a ells», lamentava una portaveu. L'organització va repartir fulletons informatius on s'enumeren diversos perjudicis que els podrien provocar estrès i por, així com mal físic a causa de la sobrecàrrega, els esperons, els aclucalls o les brides.

tracking