Diari Més

Reconeixement

El CAS Tarragona rep el certificat HepCelentes per la gestió dels pacients drogodependents

El programa avalua aspectes que pretenen millorar la gestió dels pacients als centres

El CAS Tarragona és el quart centre que ha rebut el reconeixement.

El CAS Tarragona rep el certificat HepCelentes per la gestió dels pacients drogodependentsCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Centre d'Atenció a les Drogodependències, el CAS Tarragona, ha rebut aquest dilluns la certificació del programa HepCelentes arran del treball i compromís amb la prevenció, la cura, la detecció i l'eliminació de l'hepatitis C.

Ho ha fet de la mà del subdirector general de Drogodependències de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, Joan Colom. Hepcelentes, que compta amb l'aval de nombroses entitats científiques, s'ha engegat des de SEDISA (Societat Espanyola de Directius de la Salut) i amb el suport de Gilead Science.

Ubicat al Parc Sanitari Joan XXIII, el CAS Tarragona i l'Hospital Universitari Joan XXIII acumulen més de tres anys desenvolupant un projecte multidisciplinari, coordinat des del Servei d'Aparell Digestiu, en què hepatòlegs, farmacèutics i professionals del centre d'addiccions treballen conjuntament en la detecció, tractament i curació de l'hepatitis C amb drogodependents inclosos en el programa de tractament substitutiu amb opiacis. Els addictes a les drogues constitueixen un col·lectiu amb elevada prevalença d'infecció per virus de l'hepatitis C.

Tots els passos diagnòstics i terapèutics es completen al mateix centre, de manera que els usuaris no es mouen del seu entorn i reben atenció dels professionals del programa de dispensació d'opiacis i d'hepatòlegs i farmacèutics que es desplacen al CAS. L'eficàcia, comoditat d'administració i absència d'efectes secundaris dels tractaments actuals de l'hepatitis C ha permès treballar ja amb 49 pacients. S'han aconseguit taxes de curació superiors al 95%.

HepCelentes

El programa qualifica una sèrie d'aspectes, definits en 22 requisits, que permeten millorar la gestió dels pacients amb hepatitis C als centres de drogodependències; promou la coordinació multidisciplinària i la creació de circuits que facilitin el diagnòstic de la infecció, el tractament i seguiment dels pacients i la creació de mecanismes de coordinació entre els centres d'addiccions, Centres d'Atenció Primària i unitats hospitalàries.

L'estudi l'ha dut a terme SEDISA a través de les corresponents auditories, tant documentals com presencials, comprovant el compliment dels requisits i garantint la imparcialitat, el rigor i la transparència del procés de certificació. HepCelentes ha avaluat 51 centres de l'àmbit estatal, 21 dels quals han obtingut la certificació. A Catalunya, només quatre -CAS Delta, CAS Barceloneta, CAS Tortosa i CAS Tarragona- han rebut el reconeixement.

El subdirector general d'Addiccions, VIH, Infeccions de Transmissió Sexual i Hepatitis Víriques de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, Joan Colom, destaca que «el CAS Tarragona és un exemple de treball multidisciplinari perquè sap treballar conjuntament i tenir capacitat imaginativa per adaptar-se al context dels usuaris de drogues, el màxim reservori d'hepatitis C. La feina de cerca i seguiment de pacients ha de continuar per eliminar la malaltia».

tracking