Diari Més

Educació

Queixes als centres escolars de Tarragona pels nous exàmens censals de català

Les escoles retreuen al Departament d'Educació de Catalunya el poc temps d'antelació que han tingut per preparar les proves

La prova la fan els alumnes de sisè de primària i quart d'ESO.

Queixes als centres escolars de Tarragona pels nous exàmens censals de catalàACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

De l'1 al 31 de març tots els centres educatius de la demarcació de Tarragona estan fent una nova prova de comunicació oral de llengua catalana als alumnes de sisè de primària i quart d'ESO. Tot i que a l'inici de curs ja es va fer saber a les escoles quan es farien, aquestes retreuen al Departament d'Educació que han conegut els detalls de la prova fa poc, i es queixen que han tingut molt poc temps d'antelació per a poder preparar-la. De fet, la USTEC i el sindicat de CCOO estan recopilant totes les queixes, i tenen previst transmetre-les al Departament. Aquesta planificació no ha agradat als centres escolars, ja que tot i que, en un inici, la mesura va ser ben vista per la comunitat docent com una eina per analitzar la situació del català a les aules, ara denuncien que la poca antelació amb què han conegut les característiques d'aquestes proves i el fet que siguin els mateixos professors del centre els encarregats de dur-les a terme està provocant un nou desgavell organitzatiu en escoles i instituts.

A Tarragona, algunes escoles també han mostrat el seu descontentament amb la situació, ja que es tracta d'una prova que cada centre ha d'organitzar internament, i que sovint implica deixar de fer altres tasques, desdoblaments o reforços entre professors i haver d'utilitzar altres hores o assignatures de classe per fer la prova.

Per altra banda, els docents es queixen del fet que el període de la nova prova coincideix amb les avaluacions de final de trimestre de molts centres, el que els fa tenir «un calendari molt atapeït», segons afirma Sergi Moncusí, director de l'escola Saavedra de Tarragona.

«Tot això ens agafa enmig d'un moment en què estem amb les proves de final de trimestre, i també se'ns obriran els terminis de fer les preinscripcions escolars de cara al curs vinent, per la qual cosa ara per ara se'ns presenten unes setmanes amb un ritme de treball bastant intens», explica.

D'altra banda, i seguint amb el pensament general, des del centre veuen amb bons ulls vetllar per la millor capacitat comunicativa dels nens, però també consideren que aquesta nova prova oral és un exemple més de «la mala planificació del Departament d'Ensenyament, que demostra un cop més que el sistema educatiu actual necessita canvis», assenyala el responsable de l'escola tarragonina.

Des de l'escola Pau Delclòs, en canvi, valoren molt positivament la idea i la metodologia d'aquesta nova prova oral en català. «Com que les competències bàsiques són d'un format escrit, veiem positiu que aquesta prova sigui oral, per tal de poder complementar-lo i tenir les dues versions», observa Núria Muñoz, cap d'estudis del centre.

«Sí que és veritat que el fet que ho hàgim de muntar tot nosaltres en les hores lliures dels professors ens suposa molt de treball afegit», admet, «però també veiem que molts dels nostres alumnes passen vergonya i moltes dificultats a l'hora de parlar en veu alta i amb públic, pel qual pensem que és una idea bona pels nostres alumnes», continua. «A més a més, que la prova la puguin fer amb un amic i davant d'un professor que ja coneixen i li tenen confiança, els ajuda molt més», conclou una de les responsables del centre.

Es demanaran canvis a Educació

Des de la Unió Sindical dels Treballadors d'Ensenyament de Catalunya (USTEC) i la Intersindical d'Educació, veuen contraproduent aquest modus operandi, ja que «pot comprometre els resultats de les proves a causa de la connexió emocional que pot haver-hi entre els docents i els alumnes examinats i que pot afectar l'objectivitat a l'hora de corregir», van apuntar.

De fet, ambdues organitzacions i CCOO enviaran una petició formal al Departament d'Educació al·legant que, de cara als anys vinents, hi hagi modificacions. «La gent se'ns està queixant de que van conèixer els detalls de la prova amb molt poca antelació, i amb informacions no gaire clares, que els fan tenir molts dubtes a l'hora de dur-la a terme. És per això que tenim pensat enviar-ho tot al Departament d'Educació de Catalunya quan passi el mes de març», va informar Paco Carbonell, del sindicat CCOO Educació Pública.

tracking