Diari Més

Port

L'estat prohibeix l'entrada del vaixell Maersk Magellan al Port de Tarragona

La normativa prohibeix donar accés a territoris de la Unió a qualsevol vaixell registrat sota el domini de Rússia

Imatge d'un vaixell Maersk Magellan.

L'estat prohibeix l'entrada del vaixell Maersk Magellan al Port de TarragonaWikipedia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Capitania Marítima de Tarragona, de la Direcció General de la Marina Mercant, dependent del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, ha prohibit l'entrada al port de Tarragona, per a la descàrrega de gasoil, al vaixell «MaerskMagellan», de bandera de Singapur, perquè la càrrega que transporta té com a origen un vaixell de bandera de Camerun, el «Nobel», que abans de l'1 de juliol de 2022 tenia bandera de Rússia.

La mesura s'adopta per a complir amb la normativa europea (Reglament UE número 833/2014, article 3sexiesbis, apartats 1 i 2) que prohibeix donar accés a territoris de la Unió a qualsevol vaixell registrat sota el pavelló de Rússia després del 16 d'abril de 2022 i també als vaixells amb bandera russa que hagin canviat a una altra bandera després del 24 de febrer de 2022. Aquest és el cas del vaixell «Nobel», del qual originàriament procedeix la càrrega, que tenia bandera russa fins que va canviar a bandera de Camerun el dia 1 de juliol de l'any passat.

Aquesta operació, que ha desembocat en la prohibició d'accés a port espanyol, ahir dia 9 de febrer, es va produir quan la Capitania Marítima de Tarragona va tenir coneixement que el vaixell «MaerskMagellan»havia realitzat una operació de transbord de gasoil (ShiptoShipen l'argot marítim) des del vaixell «Elephant»a la Mar d'Alborán, en les proximitats de l'Estret. En els esbrinaments duts a terme en aquest moment es va constatar l'existència d'un certificat d'origen de la mercaderia on figura que procedia del vaixell «Nobel».

Després d'aquestes comprovacions, avui s'ha acordat la prohibició d'accés alPortde Tarragona al vaixell «MaerskMagellan»per haver incomplert la normativa europea (article 12 de Reglament UE número 833/2014) que prohibeix la participació conscient i deliberada en activitats l'objecte o l'efecte de les quals sigui eludir les prohibicions establertes per la Unió Europea després de la invasió d'Ucraïna per part de Rússia.

Aquesta no és la primera vegada que l'Administració marítima espanyola prohibeix l'entrada a port espanyol d'un vaixell la mercaderia del qual procedeix originalment d'un vaixell de bandera russa. A l'abril de l'any passat la Capitania Marítima de Barcelona ja va denegar l'accés a port al vaixell «BlackStar», de bandera de Malta, per transportar càrrega procedent d'un vaixell de bandera russa, després de realitzar una operacióShiptoShipen aigües pròximes a Malta.

tracking