Diari Més

Equipaments

Inauguren el Centre Penitenciari Obert de Tarragona, que acollirà 150 interns

El complex tindrà pròximament una capacitat de fins a 219 i compta amb una sala de formació, menjador, 68 habitacions dobles i cinc individuals

Imatge del Centre Penitenciari Obert de Tarragona.

Inauguren el Centre Penitenciari Obert de Tarragona, que acollirà 150 internsGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Centre Penitenciari Obert de Tarragona rebrà aquest diumenge els primers interns. La consellera de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat, Gemma Ubasart, acompanyada de l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, va inaugurar ahir el complex, que acollirà 150 interns, tot i que en un futur tindrà una capacitat de fins a 219.

El centre compta amb una sala de formació, una altra polivalent, 68 habitacions dobles i cinc individuals adaptades a persones amb mobilitat reduïda. Els reclusos residents tenen el tercer grau, la qual cosa els permet sortir a l'exterior i començar a integrar-se en la comunitat. És a la nit quan tenen l'obligació de tornar al centre. «És en la transició entre la presó i la comunitat quan ens juguem la reinserció», va exposar el secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó. «És un bon instrument per acostar-se de manera progressiva a la comunitat», va afegir subratllant la importància de l'equipament tant en aspectes socials com de seguretat. A Catalunya, la taxa general de reinserció és de 7 de cada 10. No obstant això, aquesta xifra millora quan els presos acaben la condemna en règim obert: vuit de cada deu interns no tornen a ingressar.

El nou Centre Obert de Tarragona, ubicat al carrer de Guillem Oliver, acull tant homes com dones. A més a més, incorpora una unitat per a joves. Els interns tindran una targeta identificativa que els permetrà accedir als espais habilitats. Aquest és el primer equipament construït expressament per fer la funció de centre obert, ja que, fins ara, la resta són edificis penitenciaris ordinaris readaptats posteriorment.

A tall d'exemple, és el primer amb un disseny sense elements de seguretat propis d'un centre tancat, com murs o reixes. Té una superfície construïda de 6.120 metres quadrats, que inclouen el soterrani, una planta baixa, quatre plantes superiors i una coberta.

L'obertura del nou equipament permetrà tancar les instal·lacions de l'antiga presó de l'avinguda de la República d'Argentina, adaptada a centre obert quan va posar-se en funcionament Mas d'Enric. «Es tracta d'un espai amable, en contraposició a l'antic complex penitenciari de Tarragona, que fins ara exercia de centre obert. Aquella edificació va ser construïda als anys 50 i les seves instal·lacions no eren adequades per a l'objectiu final de la reinserció», va apuntar Ubasart. L'edifici també incorpora millores energètiques, com la instal·lació de plaques fotovoltaiques per a la producció d'electricitat per a l'autoconsum.

Actualment, a Tarragona, hi ha 39 alliberats condicionals i 132 interns en règim obert (dels quals, 5 dones) que es traslladaran al nou equipament. En general, els interns en règim de semillibertat dormen al centre de dilluns a divendres, però surten cada dia per treballar o fer formació. El cap de setmana tenen permís per anar a casa.

Al centre també fan les entrevistes de seguiment amb els professionals i els controls pertinents en cada cas. L'obertura d'aquest nou equipament, que ha requerit una inversió de 14 milions d'euros, arriba poc després que la mateixa Ubasart anunciés la dotació pressupostària per al Fòrum de la Justícia, que es construirà a prop d'aquest nou centre obert i que podrà inaugurar-se, segons es preveu, l'any 2026. Ricomà va agrair «els esforços de la Generalitat» per crear «espais que dignifiquen la ciutat».

tracking