Diari Més

Consulta el programa d'actes del carnaval de Tarragona 2023

Les festes de Carnestoltes començaran el 10 de febrer i s'allargaran fins al dia 21 amb el Toc de Quera

Tarragona va veure l'arribada del Rei Carnestoltes i la seva Concubina a la plaça Corsini.

Consulta el programa d'actes del carnaval de Tarragona 2023Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tarragona ja té a punt el programa d'actes del Carnaval d'enguany, que començarà oficialment el divendres 10 de febrer i que s'allargarà fins el dimarts dia 21 del mateix mes.

Un Carnaval que enguany recupera el 100% dels seus actes després de dos anys a mig gas per la pandèmia, i que enguany torna a acollirles duesrues, la Disfressa d'Or, espectacles, concursos i activitats per a tothom com la Baixada del Pajaritu.

Programa Carnaval 2023

Divendres 10 de febrer

Els actes inicien amb l'obertura de l'exposició «La pedra seca a Tarragona», una mostra, ubicada al Mercat Centralsobre la pedra seca a la ciutat que vol reivindicar aquesta tècnica constructiva declarada com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco el 2018. L'exposició romandrà oberta fins al dilluns dia 20 de febrer.

Tant al Mercat Central com al Mercat de Torreforta començarà el concurs de dibuix, en el que podran participar nens d'entre 5 i 12 anys. Els infants hauran de retratar aliments o receptes de la temporada carnavalesca. Les obres podran ser entregades a les consignes d'ambdós mercats fins del dissabte 18 de febrer.

Els actes continuaran amb el Taller de pintura de cares per disfresses de carrer a càrrec d'Adriana Fà. Un acte que començarà a dos quarts de sis a l'espai Jove Kesse i en què la inscripció, que s'ha de dur a terme a través de tarragonajove.org, és gratuïta.

El dia acaba amb una aposta clara pel teatre, acollint al Teatre Tarragona la comèdia Qui està mirant? a dos quarts de deu de la nit. Una producció en què els actors i actrius retracten la irrupció de les plataformes streaming. Els seus protagonistes, Mònica Pérez, Esther Soto, Josep Ferré i Jordi Ríos han estat també aquest dijous presents a la roda de premsa explicant el seu nou espectacle que, a dues setmanes per a l'estrena, ja ha venut bona part de les entrades.

Dissabte 11 de febrer

La Txaranga Tocabemolls protagonitzarà, al migdia,elvermut musical de carnaval. Tot seguit, la mateixa Sageta de Foc oferirà el8è Xarró, que enguany, com a novetat, incorpora un segon plat: truites carnavaleres amb suc.

A les 16:30 hores, tindrà lloc, al Carrer de Sant Domènech, la Quina Solidària.

Al mateix temps, l'Espai Jove Kesse viurà l'última jornada del taller de construcció d'andròmines disfressades, a càrrec de Josep Pijuan «Piju».

Una hora després, al Totem Cafè de la Rambla Vella, hi viurem el concurs infantil de disfresses.

El dia finalitzarà amb la inauguració de l'expossició «cossos» d'Edurad Polo i l'actuació del grup Folk Guirigall al Casal Popular La Sageta de Foc.

Diumenge 12de febrer

Després de dos anys d'absència a causa de la pandèmia, el Carnaval de Tarragona recupera la gala de laDisfressa d'Or, la passarel·la per excel·lència que aplega les disfresses individuals més espectaculars de la festa, isens dubte, un dels actes que ha agafat més cos al Carnaval de Tarragona. La Tarraco Arena Plaça serà l'escenari d'aquest retorn, que es durà a terme a les 19:30 hores. Amb més de 2.000 entrades venudes de les 3.000 posades a la venda, enguany hi participaran 14 comparses. El tarragoní Roberto Vara serà el presentador.

Dimarts 14 de febrer

La plaça de la Font lluirà el tradicionalBastiment de la Bota i la presentació del Ninot i la Ninota, de la mà de l'Associació per a la Conservació de Figures Festives, i els Sèquits del Rei Carnestoltes i de la Reina Concubina, a càrrec de les comparses Colours Fantasy i Disc 45, respectivament.

Dimecres15 de febrer

La plaça Corsini es consolida com a porta d'Entrada del Rei Carnestoltes, la seva Concubina i els Sèquits, dimecres a les sis de la tarda.El Rei i la Reina rebran la vara i oferiran a tota la ciutadania el sermó de Carnaval. Enguany es recupera la figura del Boter d'Honor, un reconeixement que recaurà en una persona o col·lectiu que ha treballat pel Carnaval de manera desinteressada i ha contribuït a aconseguir que el Carnaval de Tarragona sigui un dels millors de l'Estat.

Tot seguit, el Rei Carnestoltes, la seva concubina i els seus respectius sèquits es traslladaran al Teatre Tarragona, on oferiran la sevaGala. Un espectacle, en sessió doble a les 19.30 i a les 21.30 h, ple de ball, sàtira i algunes sorpreses. Les entrades per aquest espectacle es posaran a la venda el pròxim dimarts 31 de gener.

Dijous Gras no faltaran la coca de llardons, de la mà de la Colla la Bota, ni el repartiment de labotifarra d'outant alMercat de Torrefortacom alCentral. També dijous donarà inici al Tombet del Rei Carnestoltes i la Concubina per les diferents escoles i llars infantils, que s'allargarà també divendres al matí.

Abans, però,i després de l'èxit de l'any passat, elBall de Màscaresdel Carnaval de Tarragona torna a l' emblemàtica Casa Joan Miret. Un esdeveniment exclusiu i d'aforament limitat on l'elegància, les màscares i la sensualitat confluiran en aquest indret reconvertit en un misteriós espai.

Dijous 16 de febrer

El dijous començarà amb un bon esmorzar, amb el repartiment de Coca de Llardons i el repartiment de Botifarra d'ou.

Al vespre, la Llibreria La Capona, al carrer Gasòmestre, oferirà la presentació del llibre Hombre Solo, d'Eduardo Moga.

El dia finalitzarà amb el Ball de màscares que es viurà a la Casa Miret de la Rambla Nova a partir de les 9 del vespre.

Divendres 17 de febrer

El divendres començarà amb el tombet del rei carnestoltes i la concubina per les diferents escoles i entitats de la ciutat fins a arribar al Mercat Central.

A la tarda a la plaça Corsini, el Rei Carnestoltes i la Concubina donaran el tret de sortida a l'espectacle infantilQue peti la plaça!, de la companyia Xip Xap, i agafaran forces per fer el Tomb per les diferents seus socials.

Al vespre, els Ninots prendran el relleu de l'activitat amb laReial Farra dels Ninots, amb la què La Colla La Bota convida a conèixer racons etnogastronòmics de la ciutat acompanyats del Ninot del Rei Carnestoltes i la seva Concubina a ritme dels valencians Charanga Los Mataos fins arribar a la plaça Corsini, on tindrà lloc el fi de festa, de la mà dels Xiquets de Tarragona, a ritme de la música de la Sweet Soul Músic, Pd Peting, Dj Garrabe i Dj Petardeig. Divendres també, torna lacrítica social i política de lesXirigotesal Teatre El Magatzem.

Dissabte18de febrer

El matí del dissabte arribarà carregat de propostes com la ruta deCarnaval en patins, de la mà del Club Gimnàstic de Tarragona; laGran festa de Carnavaldels Xiquets del Serrallo; elCarnaval Lilaamb la Colla Jove Xiquets de Tarragona i les diferentsRues de Carnavalde Sant Pere i Sant Pau, de Sant Salvador i Sant Ramon, Torreforta i de la Part Alta. Després de dos anys d'absència, també torna laXVI Baixada del Pajaritu, de la mà de l'Associació d'Amics de la Colla Jove.

A les 10 partirà des del Far de Tarragona la ruta en patins de carnaval.

A les 11, a Sant Pere i Sant Pau, San Salvador i Torreforta tindrem lesruesde carnaval dels barris, amb participació de diferents grups i comparses dels barris. A Sant Pere i Sant Pau, la rua culminarà amb el concurs de disfresses per edats.

A les 12, tindrem jovermut carnavalenc al Cós del Bou i Gran festa dels Xiquets del Serrallo al Moll de Costa.

La Colla Jove Xiquets de Tarragona acollirà el concurs de disfresses infantil al Carnaval Lila que viurem al local social de la Colla, mentre que a la Part Alta hi tenim la desfilada d'amics de la comparsa.

A la tarda,des de l'avinguda Ramón y Cajal i cap a l'avinguda Catalunya, laRua de l'Artesaniatorna amb força amb comparses, comparsers, carrosses, senyeres, penons i els Sèquits del Rei i de la Concubina per el treball que fa tants dies que hi preparen.

Tot concloura amb la revetlla de Carnaval, amb actes programats al Cós del Bou i al Totem Café de la Rambla Vella.

Diumenge 19 de Febrer

Al matí, després de l'èxit de la primera edició, torna el darrerPolvo del Carnestoltes i la Concubinaabans d'anar a judici. Una recuperació particular de la guerra de la farina (antigues batusses entre carnissers i peixaters) modernitzada i convertida en festa amb pols de colors.

A les 12, serà el moment de cantar Xirigotes al Teatret del Serrallo.

I, a la tarda,i després de dos anys d'absència, Tarragona recupera, a partir de les sis, la seva Rua de Lluïment, aquest cop amb les 15 millors comparses del 2020.

Dilluns20 de febrer

El Teatre El Magatzem acollirà elJudici del Rei Carnestoltesa càrrec de la Colla la Bóta, i aquest cop, el17è Certamen Drag Queens & Drag Kings, repeteix per segon any al Teatre Tarragona per facilitar l'assistència de més públic, tot acollint els drags més importants del panorama nacional.

Dimarts 21 de febrer

Pel matí, la mascarada del dol sortirà de l'antic Ajuntament en direcció a la plaça de la Font a les 10, amb arribada al Mercat Central prevista a dos quarts de dotze.

El Carnaval 2023 finalitzarà dimarts 21 ambelVeredictedel concurs de comparses iel Dol, l'Enterrament i la Cremaambles comparses del dol, ploraneres, Ball de Diables, Drac, Bou, Víbria, Griu i Colla Diables Voramar del Serrallo.

tracking