Diari Més

Vaga

Més de mig miler de persones protesten a Tarragona per una sanitat i educació «pública» i de «qualitat»

Els sindicats reclamen millors condicions laborals i revertir les retallades amb clams contra el Govern

Una de les pancartes subjectadesde la maniestació.

Més de mig miler de persones protesten a Tarragona per una sanitat i educació «pública» i de «qualitat»ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de mig miler de persones s'han manifestat aquest dijous a Tarragona per exigir una sanitat i educació «pública» i de «qualitat» en la segona jornada de vaga. Els sindicats han reclamat millors condicions laborals i revertir les retallades patides en els darrers anys amb clams contra el Govern.

La protesta ha arrencat a la plaça dels Carros i ha recorregut els carrers de la Part Baixa fins a la Imperial Tarraco on ha confluït amb els manifestats convocats per la Plataforma Aturem Joan XXIII. Conjuntament, han enfilat fins al Departament d'Educació, on han llegit un manifest. Finalment, la majoria dels protestants s'han dirigit cap als serveis territorials de Salut, mentre que membres de la plataforma s'han reunit amb l'alcalde Ricomà. Amb el lema 'Salvem els serveis públics! Defensem la sanitat i l'educació', la capçalera de la manifestació ha arrencat des de la plaça dels Carros de Tarragona i ha caminat pels carrers de la Part Baixa fins a arribar a la Imperial Tàrraco, on s'han unit amb els manifestants convocats per la Plataforma Aturem Joan XXIII. Les dues marxes han recorregut la Rambla i s'han aturat davant dels serveis territorials d'Educació, on els representants dels sindicats han llegit un manifest per exigir millores.

Tot seguit, els protestants s'han separat i la major part d'ells han acabat la manifestació davant les oficines del Departament de Salut, on també s'ha fet la lectura del manifest unitari. La resta de manifestants s'han dirigit fins a la plaça de la Font per reunir-se amb l'alcalde de Pau Ricomà. Durant la protesta, els manifestants han cridat consignes contra el president Aragonès i clams per denunciar les retallades tant en el sistema sanitari com en l'educatiu. «Sí que hi ha diners, els doneu a l'Opus Dei', 'No volem ser una escola privada, volem un bon finançament», «Menys discursos i més recursos» i «Educació i sanitat, pública i de qualitat», són alguns dels clams.

En Robert Rosset, membre de la Mesa Sindical de Sanitat de Catalunya i membre de la CGT de Tarragona, ha lamentat que els sanitaris estan «esgotats» després de «l'esforç» durant els anys de pandèmia i ha assegurat que cada vegada els és més dificultós atendre els usuaris com correspondria. Alhora, ha reclamat «fets i no paraules» en referència a les propostes del Departament de Salut per arribar a acords amb els sindicats. «Ens volen fer creure que estan predisposats a fer, però el fet és que no s'ha avançat; potser ens hem equivocat a l'hora de reivindicar-nos davant del conseller de Salut i hauríem de fer amb el d'Hisenda», ha defensat Rosset.

Pel que fa als docents, la portaveu d'USTEC-STs, Laura Ferré, ha afirmat que han tornat al carrer perquè el Departament ha incomplert l'acord de setembre i no ha volgut negociar cap de les seves demandes, entre les quals hi ha el retorn de l'estadi dels sis anys, la reducció de dues hores lectives dels majors de 55 anys o bé un pacte d'estabilitat per tot el personal interí. «Estem pressionant per aquesta aprovació dels pressupostos, estem demanant com a mínim poder revertir les retallades que fa més de deu anys que les tenim i s'han cronificat, havien de ser excepcionals i han esdevingut estructurals», ha subratllat.

Segons Ferré, el seguiment de la vaga l'han secundat al voltant d'un 10%, mentre que en el primer dia de convocatòria la xifra va ser d'un 20%. En el cas del personal facultatiu del sistema sanitari públic i concertat de Catalunya, Metges de Catalunya (MC) l'ha xifrat en un 75% a l'Atenció Primària i en 60% als hospitals, a primera hora d'aquest matí.

Membres de la Plataforma Joan XXIII es reuneixen amb Ricomà

Un grup de manifestants, encapçalats per la Plataforma Joan XXIII, s'han separat de la resta de manifestants i s'han dirigit cap a la plaça de la Font. En aquest punt s'han assegut davant de l'Ajuntament i quatre representants de la plataforma s'han reunit amb l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, per expressar el seu malestar. El seu portaveu, Carlos Martínez, ha valorat positivament la resposta dels infermers de l'hospital i ha recordat que s'han constituït com a agrupació perquè no se senten representats pels sindicats majoritaris.

Els sanitaris reclamem el retorn de les 35 hores setmanals que tenien abans de l'any 2011 i recuperar tres dies personals retallats fa més d'una dècada. «També exigim acabar amb l'encavalcament de torns, cada dia reglem 30 minuts a l'empresa sense ser reconeguda la feina», ha tancat Martínez.

Membres de la plataforma 'Aturem Joan XXIII' s'han assegut en senyal de protesta davant l'Ajuntament de Tarragona.

Més de mig miler de persones protesten a Tarragona per una sanitat i educació «pública» i de «qualitat»ACN

tracking