Diari Més

Els sanitaris denuncien que treballen «amb serveis mínims» des del 2011

Els professionals es van concentrar ahir davant de l'Hospital Joan XXIII, en el marc de la vaga, per exposar que ja han arribat a una situació «límit»

Els infermers i auxiliars d'infermeria van mobilitzar-se ahir a la tarda fins a arribar al Balcó del Mediterrani.

Els sanitaris denuncien que treballen «amb serveis mínims» des del 2011Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Si estem aquí és perquè hem arribat a un límit, no ens queixem per ximpleries», asseverava la infermera d'Hemodinàmica Tamara Colás, portaveu de la plataforma Aturem Joan XXIII. Desenes de professionals de la salut es van concentrar ahir a les portes de l'Hospital Joan XXIII per reclamar que es millorin les seves condicions laborals, damnificades per les retallades de la dècada del 2010 i que, avui dia, encara no s'han revertit. «Defensem i reclamem drets que se'ns van retirar i que mai hem recuperat», afegia l'auxiliar d'infermeria d'urgències Olívia Garcia. La vaga va suposar, segons el sindicat CATAC-CTS, la desconvocatòria d'intervencions quirúrgiques, entre altres afectacions, si bé garantint uns serveis mínims en tot moment.

Tocades les 16 hores, els manifestants van abandonar els voltants de l'hospital. Encara no era, però, moment de tornar a casa. Les proclames van continuar cap a la Rambla Nova, fins a arribar al Balcó del Mediterrani. L'objectiu era que tothom sàpiga que no és una queixa puntual. Avui, Aturem Joan XXIII té intenció de presentar el seu manifest a l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà.

Garcia va detallar que hi ha companys que han hagut de treballar onze dies consecutius sense descans, acumulant en el procés un desgast físic i mental, una casuística feta visible per la covid, però que fa molts anys que s'allarga. Amb l'onada d'infeccions respiratòries ja de baixada, Garcia va apuntar que els pacients poden arribar a estar entre sis i vuit hores a urgències abans de ser atesos. Així mateix, Colás expressava que els manifestants estaven reclamant els seus drets fora de l'horari laboral i que, ahir, havien d'anar a treballar com si fos un dia corrent, ja que no hi ha personal suficient per cobrir les baixes. «Estem fent serveis mínims des del 2011, les 24 hores del dia, durant tot l'any», reblà.

La plataforma Aturem Joan XXIII lluita per recuperar la jornada laboral de 35 hores setmanals, que puguin disposar de nou dies per assumptes personals i que es remuneri la superposició horària entre torns. No obstant això, els infermers i auxiliars d'infermeria no eren els únics que ahir van alçar la veu. El sindicat CATAC-CTS representa els metges i infermers –que demanen disminuir les ràtios i equiparar les condicions laborals als països més avançats de la Unió Europea–, però també els zeladors, tècnics de laboratori, auxiliars administratius i la resta de treballadors del centre tarragoní.

«Demanem que hi hagi propostes de millora en les negociacions per a ells, com hi ha per a la resta de categories», valorava la delegada del sindicat al Joan XXIII, Marina Roig, que, alhora, qualificava aquests professionals d'«invisibles». «Són igual de necessaris perquè el sistema funcioni», va assenyalar. En aquest context, Roig considera que «no és una casualitat» que el sistema sanitari hagi arribat a un punt crític. «La precarització del sistema sanitari públic té una finalitat, que és l'augment de la privatització o la cessió de la gestió a empreses», declarà. Altrament, segons va explicar Roig, l'Institut Català de la Salut (ICS) no havia reconegut la convocatòria de vaga de CATAC-CTS, fet que tenen intenció de denunciar.

Barcelona, el punt neuràlgic

Les reclamacions de Tarragona s'emmarcaven en la vaga que els sanitaris han convocat per als dies 25 i 26 de gener. Ahir, milers de professionals es van manifestar al centre de Barcelona per reclamar millores laborals i més recursos per als serveis públics.

El representant a Tarragona del sindicat Metges de Catalunya (MC), convocant de la vaga, va detallar que van anar «autobusos plens» des del Camp de Tarragona cap a la capital catalana per unir-se als companys i fer públiques les proclames. «En els 30 anys que fa que treballo en això, mai he vist tants facultatius junts per una causa, com és tenir una sanitat pública de qualitat», va concloure.

El departament de Salut xifrà en un 17,5% el seguiment global de la vaga en el torn de matí, mentre que MC l'elevà fins al 75%. En el cas del Camp de Tarragona, s'hi van adherir un 23,1% dels facultatius, segons Salut, i un 75%, segons MC.

tracking