Diari Més

Ensenyament

Les polítiques del govern i la covid augmenten la xifra d'alumnes becats

El nombre d'estudiants de la URV que ha rebut ajuts ha crescut un 19% des del curs acadèmic 2018-2019

La URV ha augmentat el seu nombre d'estudiants en els darrers anys.

Les polítiques del govern i la covid augmenten la xifra d'alumnes becatsCEDIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nombre de beneficiaris de la beca general del ministeri d'Educació ha augmentat un 19% a la Universitat Rovira i Virgili des del curs 2018-2019. L'augment de la inversió per part del govern espanyol, l'arribada de la pandèmia i l'increment de la xifra d'estudiants han estat els tres grans desencadenants, segons la cap del servei de gestió acadèmica de la URV, Patricia Olivé.

La beca general és un ajut que demanen anualment milers d'estudiants arreu del país i té en compte aspectes acadèmics i necessitats econòmiques. El 2023, tal com va anunciar el mateix govern central, s'invertiran al voltant de 1.000 milions d'euros més respecte a l'any 2018. Les polítiques de l'administració general han estat determinants per a l'accés de més alumnes a la beca, tal com subratlla Olivé: «Amb l'entrada del govern actual, hi va haver una relaxació dels requisits acadèmics, les notes mínimes es van rebaixar, mentre que quan era el Partit Popular qui manava es van incrementar». Aquesta circumstància limitava l'accés a la universitat. «Per al sistema educatiu, és important que la gent pugui estudiar independentment de la seva situació econòmica», afegeix.

El curs 2020-2021, la URV va registrar 4.440 beneficiaris, mentre que el 2017-2018, en van ser 3.738. L'increment ha estat progressiu. Tanmateix, del 2019-2020 al 2020-2021, d'un any a l'altre, es van registrar gairebé 400 becats més. «La pandèmia va afectar les retribucions de les unitats familiars, fet que va provocar un altre repunt», explica Olivé com a segon motiu clau de la tendència ascendent.

El tercer factor determinant, segons assenyala la cap del servei de gestió acadèmica, seria l'increment del nombre d'alumnes de la mateixa universitat. «Si hi ha més estudiants, per estadística, hi haurà més becats», exposa. En aquest sentit, els graus i màsters que registren una major xifra de beneficiaris són els d'educació, administració i gestió d'empreses, enginyeries i infermeria.

Canvi de calendari

Fins al present curs, les sol·licituds de la beca es feien cap a finals d'estiu i inicis de tardor, però el 2022-2023 la situació va canviar i es va anticipar la convocatòria, un fet que tindrà continuïtat en el futur. Ara, la sol·licitud es fa a la primavera anterior respecte al començament de curs. Aquesta circumstància permet als estudiants conèixer al primer quadrimestre si gaudiran de beca o no i, alhora, rebre l'ingrés abans. «En aquest sentit, és positiu, tot i que la part negativa és que al març, quan demanen la beca, molts de nou accés encara no saben què faran l'any vinent ni a quina universitat estudiaran», apunta Olivé. Per aquest motiu, algunes universitats s'han de traspassar crèdit quan l'alumne acaba en una destinació diferent de la prevista en el moment de demanar l'ajut.

tracking