Diari Més
Inés Solé

Consellera de Serveis Socials

Política

«Falten més treballadors a l'IMSST i és la Generalitat qui ha de posar-hi remei»

Solé denuncia que el Govern català ha delegat el projecte 'Sostre 360º' «en condicions nefastes» a la conselleria de Serveis Socials

La consellera de Serveis Socials de l'Ajuntament, Inés Solé.

«Falten més treballadors a l'IMSST i és la Generalitat qui ha de posar-hi remei»Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

— L'estiu del 2021 es va posar al capdavant de la conselleria de Serveis Socials, quin balanç fa d'aquest any i mig?

— Faig una valoració positiva, no tant de la meva tasca com a consellera, sinó de la feina de les més de 150 treballadores de Serveis Socials, sovint invisibilitzada i que cal posar en valor. Són elles les que han estat a primera línia i estan patint el col·lapse del sistema. Veníem d'una situació de crisi i la pandèmia ha agreujat la situació, i estan donant servei sense parar ni un sol dia. Per altra banda, també faig un balanç positiu pel que fa a inversions. És la primera vegada en molts anys que hi ha una partida de més de 200.000 euros per a la millora de les seus de l'Institut Municipal de Serveis Socials (IMSST).

— Amb els nous pressupostos, aquesta partida augmentarà?

— El pressupost de l'IMSST ja es va incrementar l'any passat i per això es mantindrà igual, val a dir que és un dels més alts dels darrers anys. Ningú és aliè a la situació que viu l'Ajuntament a nivell econòmic, així que no s'ha pujat, però també hem pressionat per mantenir-lo i que no baixés. Un dels aspectes clau que s'ha de destacar de l'IMSST és la seva capacitat d'executar el pressupost. És important perquè tot allò que es dissenya des de la part tècnica es pugui materialitzar.

— El centre de dia per a persones sense sostre és l'últim equipament posat en marxa.

— És un espai on les persones que pateixen sensellarisme poden accedir a tots els serveis relatius a la higiene, roba, descans i recursos informàtics. Per exemple, poden fer-se un currículum o buscar feina en els ordinadors que hi ha. Quan vam entrar a Serveis Socials, un dels nostres eixos prioritaris era l'abordatge del sensellarisme, una problemàtica molt àmplia i amb moltes arestes. Ens hem nodrit de molts recursos com els dos pisos de transició, un per a homes i l'altre per a dones, per oferir-los ajut i contribuir a aquesta vida autònoma que algun dia tindran.

— L'IMMST està treballant per tenir un nou equipament al carrer del Mar.

— És un projecte en el qual estem treballant. Estem en vies d'adquirir un nou recurs residencial que servirà d'alberg i ens permetrà donar més cobertura. Queda encara molt de camí per recórrer, però hi ha una voluntat clara d'anar incorporant cada cop més recursos, que és el que ara mateix més necessitem, tot i que sempre estem condicionats al que ens pot oferir la ciutat.

— Des de la Generalitat us han incorporat els joves del projecte 'Sostre 360º'.

— Ens han incorporat una altra realitat social a la que tenim, però sense fer cap increment econòmic. És injust el tracte que fa la Generalitat al sensellarisme. Per llei, quan delegues una competència, com el Govern als ens locals, ho has de fer amb el 100% dels recursos econòmics i humans. Però què és el que fa la Generalitat? Les delega en unes condicions nefastes i és indignant. Des de Tarragona estem estudiant una possible arquitectura jurídica per denunciar aquesta situació. A més, l'abordatge del sensellarisme estan condicionats pels fons Next Generation, que són limitats, s'han de justificar i ningú sap quina serà la dotació en un futur.

— Un dels reclams que ha fet darrerament la conselleria de Serveis Socials és la necessitat d'incorporar més treballadors, continua aquesta demanda?

— Anem incorporant personal, però continuem necessitant més tècniques, administratives... I continuem en aquesta lluita. Però la responsabilitat de posar-hi remei és de la Generalitat, hi ha una llei de Serveis Socials i un pla estatègic que han aparcat per raons polítiques que se'ns escapen. És evident que manca una actualització de ràtios i de diners, però tenint en compte la realitat de cada territori. Hi ha persones que abans presentaven una problemàtica i ara potser en tenen vàries, això implica la necessitat d'incorporar més treballadors per donar un bon servei.

— Com afecta tota aquesta situació a la tasca de l'IMMST?

— Som l'administració més propera al ciutadà i, per tant, és la primera porta a la que venen a picar i la nostra obligació és atendre'ls. Des de l'IMMST ens blindem i posem tots els recursos necessaris per fer front a la nostra realitat, però no és de rebut que l'administració que hauria de vetllar pels drets socials de la ciutadania no aporti el que hauria d'aportar. La conselleria de Drets Socials de la Generalitat, un govern a priori d'esquerres, hauria de ser una de les més capdavanteres en aquest sentit i amb el nou contracte-programa han fet gairebé el contrari.

tracking