Diari Més

Serveis

El Consorci d'Aigües invertirà 22 MEUR en la digitalització de les instal·lacions

El projecte contempla una trentena d'actuacions, susceptibles de rebre finançament europeu

L'assemblea general va aprovar ahir la presentació d'una sol·licitud de subvenció.

El Consorci d'Aigües invertirà 22 MEUR en la digitalització de les instal·lacionsCEDIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) durà a terme una trentena d'actuacions, agrupades en vuit blocs, per digitalitzar les seves instal·lacions i els serveis. La finalitat és convertir el CAT en una companyia gestionada a través de les dades generades en els seus processos. El projecte té un pressupost total de 22 milions d'euros, 10 dels quals podrien arribar de fons europeus, ja que l'entitat ha sol·licitat una subvenció al Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) de la digitalització del cicle urbà de l'aigua.

«Aquest projecte ens permetrà avançar cap a una indústria 4.0 on les decisions es basen en les dades», va expressar el president del CAT, Joan Alginet. «La proposta aborda totes les necessitats a partir de la digitalització i l'ús d'eines avançades, com la intel·ligència artificial», afegeix. L'assemblea general celebrada ahir va aprovar la presentació a la convocatòria d'ajuts. Tanmateix, al voltant del 60% són actuacions no acabades, però ja finançades anys anteriors i al pressupost actual. Alginet va assenyalar que espera que aquesta iniciativa marqui «un abans i un després en la institució».

Un dels projectes destacats, iniciat l'any passat i que podria finalitzar el pròxim juny, és el desplegament de la fibra òptica en la canonada principal, la planta potabilitzadora i de la xarxa de distribució. Aquesta instal·lació permetrà detectar fuites d'aigua o estudiar la qualitat de l'aigua amb sensors intel·ligents. De moment, ja s'ha posat al llarg de 40 quilòmetres. El CAT també va subratllar el projecte d'optimització energètica, que inclou la posada en funcionament de dos parcs solars d'autoconsum i la millora dels sistemes de bombament de l'ETAP, la planta potabilitzadora de l'Ampolla.

El conjunt de les trenta accions permetrà millorar l'eficiència energètica i aconseguir una reducció de la compra d'energia al mercat i gestionar de manera més eficient els recursos naturals minimitzant pèrdues i utilitzant els mínims reactius necessaris per garantir la qualitat de l'aigua. Alhora, les intervencions atorgaran al CAT una major resiliència al canvi climàtic i una garantia de subministrament amb infraestructures segures i connectades, que permetran aprofitar les tecnologies disponibles i garantir els màxims estàndards de ciberseguretat. La millor gestió de les dades facilitarà el seu ús, tant intern com extern, la qual cosa afavorirà la transparència cap a les institucions i la societat a través de la creació d'un portal de dades obertes, tal com assegura el Consorci.

tracking