Diari Més

Esglésies

Les obres per restaurar el Santuari de Llorito de Tarragona començaran l'1 de febrer

Els treballs tindran un cost total de 302.673,23 euros i finalitzaran el setembre de 2023

Imatge d'arxiu de la celebració d'una missa al Santuari de Llorito, que serà restaurat.

Les obres per restaurar el Santuari de Llorito de Tarragona començaran l'1 de febrerGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Santuari Mare de Déu de Llorito es prepara per viure un rentat de cara aquest 2023. El pròxim dia 1 de febrer començaran les obres de restauració després de tants anys d'espera. Els treballs tindran un cost total de 302.673,23 euros i la previsió és que finalitzin al setembre.

«Des que es va inaugurar el Santuari sempre hem patit humitats, vam fer diverses intervencions amb pintura i no van funcionar, així que es va decidir fer una restauració per arreglar aquest problema de manera definitiva», explica el pare Mario Buonnano. El procés que es va iniciar el maig de 2020 amb estudi del projecte i anàlisi d'alternatives, va continuar amb la presentació del projecte a les autoritats competents per part d'un grup d'Amics de Llorito i, després de molts esforços, es va aconseguir l'aprovació final dels tècnics de l'Ajuntament de Tarragona. «Disposem de la corresponent llicència d'obres i gràcies al permanent i incondicional suport de l'Arquebisbat, estem en condicions d'iniciar les obres», afirma Buonnano.

Les obres de restauració estan dividides en dues fases. La primera, que començarà aquest febrer, se centrarà en l'exterior del Santuari i s'actuarà principalment sobre la volta principal i la cúpula. També se sanejaran altres elements exteriors com el cablejat o les jardineres.

L'objectiu principal d'aquests treballs serà evitar que continuï filtrant-se aigua de l'exterior a l'estructura i l'interior del temple. «Hem obtingut tots els permisos per fer aquesta reforma perquè no tocarem res de l'estructura original, només afegirem una coberta de zinc per protegir-nos de les humitats», detalla el pare Buonnano. Aquesta fase suposarà un cost de 214.403,23 euros i s'hauria de finalitzar el mes d'abril.

La segona etapa de la restauració començarà al juliol i comptarà amb un pressupost de 88.270 euros. En aquest cas, es faran actuacions a l'interior com sanejar les zones on hi ha humitats, reparar i pintar el sostre o canviar les màquines de climatització, ja que l'actual «està fora de la normativa, consumeix en excés i té un baix rendiment». La previsió és que al setembre s'hagi completat la restauració i que en la festivitat de la Mare de Déu de Llorito del pròxim desembre es pugui celebrar una missa d'acció de gràcies per la seva finalització.

Aportacions per finançar-ho

Amb l'inici de les obres, també es començarà el procés de finançament. Per dur-les a terme s'ha demanat un préstec bancari de 275.000 euros. «Necessitem ajuda per poder tornar-lo, confiem en la generositat de les persones que vetllen pel bé del nostre Santuari», comenta el pare Buonnano, qui afegeix que «intentarem demanar ajuts a l'Ajuntament, la Diputació i la Generalitat, perquè és un bé per a la societat».

Per poder col·laborar en el finançament de les obres, s'han posat a disposició de tothom tres vies possibles de col·laboració: transferència bancària, Bizum o aportacions periòdiques. Aquells qui facin una aportació econòmica podran rebre, si ho sol·liciten, un certificat d'aportació per part de l'Arquebisbat o dels Pares Rogacionistes amb l'objectiu de justificar la corresponent deducció de la declaració de la renda. «No ens podem permetre que decaigui un temple emblemàtic per a Tarragona, la ciutat mereix un Santuari digne i en bones condicions», afirma Buonnano.

tracking