Diari Més

Identifiquen biomarcadors per prevenir l'abús d'antibiòtics en pacients amb catèters urinaris i infeccions

L'estudi l'han realitzat investigadors de l'IISPV, de l'Hospital Sant Joan de Reus i de la Universitat Rovira i Virgili (URV)

Membres de la Unitat de Recerca Biomèdica.

Identifiquen biomarcadors per prevenir l'abús d'antibiòtics en pacients amb catèters urinaris i infeccionsIISPV

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Investigadors de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), de la Unitat de Recerca Biomèdica, de l'equip de Control de les Infeccions del Servei de Medicina Interna de l'Hospital Sant Joan de Reus i de la URV, han dut a terme un estudi per identificar biomarcadors al sèrum i a l'orina que permetin valorar quan és realment necessari administrar algun antibiòticen pacients amb catèters urinaris i infeccions per tal de promoure'n un ús més responsable i conscient.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) alerta que l'abús d'antibiòtics ha provocat que infeccions que abans podien ser tractades sense dificultat amb fàrmacs (com la pneumònia, la tuberculosi, la gonorrea i la salmonel·losi) i ara n'han esdevingut totalment resistents.

L'equip investigador ha identificat una molècula, la paraoxonasa–1, que si es troba alterada en el cas de pacients que fa temps que porten una sonda urinària i que presenten una infecció, indica que sí és necessari un tractament amb antibiòtics. Jordi Camps, bioquímic i investigador de la Unitat de Recerca Biomèdica, afirma que «aquesta molècula es pot identificar de forma ràpida i fàcil en qualsevol laboratori i això abarateix el cost d'aquest procediment».

«Vivim en l'era postantibiòtica: cada cop tenim més pacients amb infeccions per gèrmens que són resistents a gairebé tots els antibiòtics; en certes ocasions ens trobem que no queda cap antibiòtic disponible per tractar les infeccions que presenten», assegura Simona Iftimie, metgessa de l'equip de Control de les Infeccions.

Altres troballes

L'estudi ha portat els investigadores a identificar una altra molècula, l'àcid araquidònic, que ajuda a predir si a una persona amb covid se li pot complicar la malaltia havent de ser o bé ingressada a planta o havent de passar possiblement a l'UCI. Aquest indicador, en el cas de ser aplicat finalment per professionals de la salut, revolucionaria el diagnòstic i tractament de la covid, ja que fins ara no hi ha prou marcadors que puguin ajudar a predir el risc d'un pacient d'arribar a evolucionar fins a un estat crític.

Aquestes troballes són el resultat d'un estudi que va rebre el finançament de la Fundació La Marató en la seva edició del 2017 dedicada a les malalties infeccioses.

tracking