Diari Més

Equipaments

El carrer del Mar de Tarragona tindrà un alberg juvenil per al programa Sostre 360º

El nou equipament podrà acollir 14 joves vulnerables majors d'edat que es trobin sense llar

La consellera de Serveis Socials, Inés Solé, amb la coordinadora del PASS, Antonia García.

El carrer del Mar de Tarragona tindrà un alberg juvenil per al programa Sostre 360ºGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després de la posada en funcionament durant el darrer any dels dos pisos de transició i del centre de dia, Tarragona disposarà d'un altre equipament per a persones sense llar. Concretament, serà un alberg juvenil situat al carrer del Mar que s'integrarà dins del servei Sostre 360º, un programa d'acompanyament personalitzat a joves vulnerables majors d'edat que viuen al carrer. La Generalitat va impulsar aquest projecte a principis del 2021, però un cop acabada la prova pilot, l'Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona (IMSST) se n'ha fet càrrec. «Tenim carències importants a la ciutat perquè no tenim ni alberg ni menjador municipal, de moment hem d'anar suplint-ho amb aquests nous equipaments», afirma Inés Solé, consellera de Serveis Socials de l'Ajuntament, qui assegura que «la millor manera de lluitar contra el sensellarisme és oferint sostre, que és el mínim per tenir una vida digna». El nou alberg podrà acollir fins a 14 persones. «Alguns dels joves del programa estan en una habitació llogada o en alguna pensió», comenta Antonia García, coordinadora del projecte i del Punt d'Atenció per a Persones Sense Sostre (PASS).

Des de Sostre 360º, que està format per quatre educadors, «vol treballar de forma integral amb ells, des de la part jurídica i de documentació, fins a la manutenció», detalla García. Apunta, però, que l'allotjament és un dels serveis més importants: «El primer que necessiten és poder viure en un lloc estable, és bàsic».

La coordinadora explica que el programa té una duració de tres anys i que espera que durant aquest període puguin ajudar més joves, a banda dels que ja hi són. A més, recalca la importància de treballar amb aquest col·lectiu: «Si no ho fas abans que es facin grans, es cronificaran en el sensellarisme», adverteix.

Durant la tardor d'aquest 2023 es tornarà a fer un recompte de persones que dormen al carrer i es podrà confirmar si continua la dinàmica ascendent dels darrers anys. El primer es va fer el 2017 i es van comptabilitzar 43 persones. El 2019 va pujar fins a les 70, i en el darrer recompte del 2021 es van detectar 77. «L'any passat es va obrir expedient a 183 persones, mentre que el 2021 van ser 152. Però a l'alberg de la Fundació Bonanit calculen que, de mitjana, hi passen 500 a l'any», indica García respecte a l'augment del sensellarisme.

Per una altra banda, la coordinadora del PASS denuncia «la necessitat urgent d'un equip de salut mental que treballi al carrer, com fem a Serveis Socials». «Un 25% de les persones sense llar tenen problemes d'aquesta índole i no s'està donant resposta a aquesta situació», conclou.

tracking