Diari Més

Memòria històrica

Una lluita col·lectiva que ha fet història

Aquest diumenge es va presentar un documental sobre el moviment veïnal a Tarragona i es va inaugurar un mural commemoratiu al barri de Bonavista

Inauguració del mural a Bonavista i projecció del documental.

Una lluita col·lectiva que ha fet històriaTjerk Van Der Meulen

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ahir, diumenge, es va inaugurar al parc infantil de la plaça de la Constitució de Bonavista un mural artístic d'homenatge al moviment veïnal de Tarragona. Es tracta d'una obra que ha anat a càrrec del col·lectiu d'artistes 27.7 Art Group, amb l'il·lustrador Álvaro Hernández al capdavant, i que ha comptat amb la participació d'alumnes de l'Escola Bonavista i l'Escola Joan XXIII. El treball, detallen els seus impulsors, representa el moviment veïnal existent al barri de Bonavista i a la resta de barris de Ponent entre els anys 1964 i 1979.

Aquesta és una de les activitats de divulgació incloses en el projecte de recerca El moviment veïnal a Tarragona 1964- 1979, liderat per la catedràtica d'Història Contemporània de la URV, Montserrat Duch, i finançat per la Secretaria d'Estat de Memòria Democràtica del Govern de l'Estat espanyol. En el marc d'aquest treball, també es va presentar un documental elaborat per la periodista Berta Ramos, el qual compta amb entrevistes a testimonis, fotografies inèdites de famílies dels barris i imatges d'arxiu dels NO-DO de la Filmoteca Espanyola, així com d'arxius de l'Ajuntament de Tarragona i de l'Arxiu Històric de Tarragona de la Generalitat de Catalunya. L'acte, que va tenir lloc al Teatre de Bonavista, va estar presidit per l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, i el rector de la URV, Josep Pallarès.

Aquestes dues accions van servir per donar el tret de sortida al Programa de Memòria Democràtica que impulsa l'Ajuntament de Tarragona. Amb el títol Bombes sobre Tarragona, ara fa 85 anys, enguany es vol fer memòria dels bombardejos feixistes que va patir la ciutat entre el 1937 i el 1939, amb un total de 144 atacs aeris durant els quals van caure sobre la ciutat més de 3.800 bombes.

S'han programat 35 activitats que s'allargaran fins al pròxim 9 de juny. Entre aquestes hi ha passejades guiades, exposicions, conferències i actuacions. També es preveuen diversos homenatges, com el del 4 de març en memòria a 15 dones que van morir per les condicions carceràries del convent de les Oblates i a Elisa Cardona Ollé, l'única dona afusellada a Tarragona; o el del 14 d'abril, quan es farà un acte d'homenatge a les víctimes de la repressió franquista de les comarques tarragonines a la fossa comuna del Cementiri.

«L'acció indiscriminada de l'aviació feixista va causar a Tarragona 230 víctimes mortals (166 homes i 54 dones, 15 dels quals eren menors de 14 anys) i més de 350 ferits», va recordar el conseller de Memòria Democràtica, Manel Castaño, durant la presentació del Programa aquest passat dijous. A continuació, Castaño va subratllar que l'objectiu del programa és «difondre la nostra història recent, rebutjar la irracionalitat de les guerres i valorar un present i un futur de convivència democràtica i pacífica».

tracking