Diari Més

Societat

El barri de Bonavista rememora l'origen del moviment veïnal amb un mural

L'obra enceta el Programa de Memòria Democràtica i reivindica la lluita de catorze associacions durant la dictadura

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, durant la inauguració del mural.

El barri de Bonavista rememora l'origen del moviment veïnal amb un muralAjuntament de Tarragona

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El barri de Bonavista de Tarragona ha inaugurat aquest diumenge un mural d'homenatge al moviment veïnal de la ciutat. Aquest és el primer dels actes d'enguany del Programa de Memòria Democràtica, que s'allargarà fins el juny amb una trentena d'activitats. La intervenció artística a Bonavista s'emmarca en el projecte de recerca de la URV 'El moviment veïnal a Tarragona 1964-1979'. El mural, obra del col·lectiu d'artistes 27.7 Group, representa el moviment veïnal existent a Bonavista i a la resta de barris de Ponent entre els anys 1964 i 1979. Segons el conseller de Memòria Històrica de Tarragona, Manel Castaño, aquest va convertir-se en un «autèntic referent a Catalunya»pel que fa a la lluita veïnal durant la dictadura i la transició.

En el marc del projecte de recerca de l'antropòleg Federico Bardají 'El moviment veïnal a Tarragona 1964-1979', aquest diumenge al matí també s'ha estrenat un documental divulgatiu elaborat per la periodista Berta Ramos. L'audiovisual fa pedagogia i divulgació sobre el moviment veïnal basant-se en la documentació de l'època. A més, conté entrevistes de diferents testimonis, fotografies inèdites de famílies dels barris i imatges d'arxiu dels No-Do de la Filmoteca espanyola, d'arxius de l'Ajuntament de Tarragona i de l'Arxiu Històric de Tarragona de la Generalitat de Catalunya.

El Programa de Memòria Democràtica de Tarragona se centra enguany en els bombardejos franquistes i el patiment de la població civil de l'època. Les propostes recordaran l'episodi d'atacs aeris que van tenir lloc entre el 17 de junyde 1937 i el 15 de gener del 1939 a la ciutat. Més enllà de les víctimes mortals i les persones ferides, les 3.800 bombes que van caure van destruir una setantena d'edificis i van provocar l'enderrocament parcial de mig miler d'edificacions.

«Bonavista té una gran història de lluita col·lectiva i de molta dignitat», ha manifestat Ricomà, que ha destacat que «aquest magnífic mural fet per joves i alumnes del barri representa la unió veïnal i la força de totes aquelles persones que van lluitar conjuntament per millorar la qualitat de vida de tota la ciutadania, per la creació, per exemple, de serveis de salut i de centres escolars». «El moviment veïnal que va néixer a Bonavista no només va comportar canvis i millores als barris de Ponent, sinó que es va extrapolar a tota la ciutat i al conjunt de la societat», ha afegit l'alcalde de Tarragona, que ha agraït la feina de totes les persones i institucions que han fet possible l'homenatge d'aquest diumenge.

tracking