Diari Més

L'ICIQ tindrà el primer difractòmetre d'electrons del món fora del Japó

Aquesta tecnologia ajudarà els grups de recerca del centre a continuar millorant la seva contribució científica

difracómetro

L'ICIQ tindrà el primer difractòmetre d'electrons del món fora del JapóICIQ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Institut Català d'Investigació Química (ICIQ) de Tarragona comptarà amb el primer difractòmetre d'electrons del món fora del Japó, una tecnologia capdavantera concebuda específicament per a la resolució estructural.

El difractòmetre, fabricat per Rigaku, empresa líder en el desenvolupament d'equipament per a la cristal·lografia, servirà per resoldre estructures cristal·lines tant de molècules orgàniques com a inorgàniques, així com complexos organometàl·lics, MOFs, COFs, pèptids o grans complexos supramoleculars presents en les diferents línies de recerca el centre, segons ha informat l'ICIQ.

Des de la seva fundació l'any 2000, l'ICIQ ha crescut fins a assentar-se entre les deu institucions de recerca capdavanteres al món en el camp de la química i, segons els seus responsables, la incorporació d'un difractòmetre d'electrons millorarà la seva posició i ajudarà als grups de recerca del centre a seguir millorant la seva contribució científica.

El Rigaku XtaLAB Synergy-ED permetrà, en alguns casos, mesurar cristalls de menys de 50 nanòmetres, la qual cosa suposa reduir entre 1.000 i 100.000 vegades el volum dels cristalls que es podien mesurar fins al moment mitjançant la difracció de rajos X.

Segons Eduardo C. Escudero-Adán, responsable del Departament de Caracterització de Materials de l'ICIQ, «no es tracta d'un prototip, sinó d'un equip perfectament acabat que compleix amb les expectatives que teníem sobre la tècnica».

Per la seva banda, el responsable de la Unitat de Difracció, Jordi Benet-Buchholz, ha destacat «la bona integració del programari amb l'equip, la qual cosa ho fa fàcil d'usar. A més, és possible mesurar a temperatures criogèniques, un factor clau per mesurar mostres sensibles».

L'Institut Català de Recerca Química (ICIQ) està entre els cinc primers centres de recerca química del rànquing Mapping Scientific Excellence i està reconegut amb dues acreditacions d'excel·lència Severo Ochoa.

A l'ICIQ, situat prop del complex petroquímic de Tarragona, treballen 330 científics organitzats en 15 grups de recerca que treballen en catàlisi, energies renovables i química computacional, i han obtingut 22 projectes de l'European Research Council (ERC Grants) i 6 dels seus investigadors principals són professors ICREA.

tracking