Diari Més

Assistència en carretera

La falta de conductors allarga l'espera de la grua fins a les dues hores a Tarragona

Les empreses denuncien que les asseguradores «no paguen suficient» i que això no els permet ampliar la plantilla d'operaris

Una grua realitzant treballs d'assistència en carretera.

La falta de conductors allarga l'espera de la grua fins a les dues hores a TarragonaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Amb les tarifes que ens ofereixen les asseguradores, les empreses de serveis d'assistència en carretera no podem pagar el que demanen els operaris de grua i això fa que hi hagi problemes per trobar conductors», lamenta Xavier Martí, portaveu d'Alianza Nacional de Auxilio en Carretera, una entitat que va néixer al maig arran de la situació crítica que viu el sector a nivell econòmic i que vetlla pels interessos de les companyies.

«L'increment dels costos ha fet que amb el que paguen les asseguradores, de vegades, ni arribem a cobrir despeses», denuncia Martí, que explica que això «dificulta la contractació de conductors qualificats perquè no poden oferir un bon sou». Aquesta situació provoca que les empreses, de Tarragona i de tot el país, no puguin cobrir alguns torns, sobretot de nit i festius, o que els serveis d'assistència en carretera s'endarrereixin fins a una o dues hores. Segons dades de l'Alianza de Auxilio en Carretera, la contractació de conductors s'ha reduït en un 27% respecte al semestre anterior. Aquesta davallada també s'ha viscut a Tarragona, tot i que «les dades són una mica inferiors», assegura David Pastor, gerent de Gruas Valls Motor i responsable de l'Associació Catalana d'Empreses d'Assistència en Carretera a Tarragona. Pastor indica que a la província hi ha aproximadament una desena de companyies i que algunes «s'estan plantejant no oferir serveis de nit, festius i caps de setmana».

Actualment, les asseguradores estan pagant entre 28 i 31 euros per hora de servei. Pastor assegura, però, que «segons un estudi de mercat elaborat recentment, es calcula que pagar per un servei urbà carregant un cotxe suposa uns 75 euros».

En aquest sentit, Martí assegura que «per llei, en el sector del transport no es pot treballar per sota dels costos, la qüestió és que les asseguradores consideren que som del sector serveis». El portaveu d'Alianza Nacional de Auxilio en Carretera assenyala el greuge comparatiu que existeix entre Espanya i França, on es paga 65 euros per hora. «Fa 15 anys que no es revisen les tarifes», comenta.

Tot i que aquest problema porta anys existint, no ha sigut fins ara que ha explotat la bombolla. «La gent anava aguantant, però l'augment del preu del gasoil ha sigut la gota que ha fet vessar el got», apunta Martí. Pastor, per la seva part, assegura que «en dos anys el preu del gasoil ha pujat al voltant d'un 52% i això no ho han tingut en compte».

És per això que el darrer estiu es va crear l'Alianza Nacional de Auxilio en Carretera per advertir les asseguradores de la problemàtica que està ofegant el sector. «Durant aquests mesos s'han mantingut reunions i algunes estan predisposades a negociar», explica el portaveu de l'entitat.

Martí insisteix que és molt necessari acordar una pujada de les tarifes, perquè moltes empreses, sobretot petites, podrien tancar. De fet, algunes companyies han hagut de canviar el seu model de negoci i ara es dediquen al transport de maquinària o es converteixen en tallers per sobreviure.

«Un dels principals afectats són els usuaris», afirma Pastor. I és que el temps d'espera de la grua es pot allargar fins a dues hores per la manca de conductors. «Algunes empreses estan reduint plantilla i això fa que no s'arribin a cobrir tots els torns o que tardin més a realitzar els serveis», afegeix Martí, que lamenta que «si algú truca a la nit, potser no el poden atendre fins al dia següent. També es rebutgen algunes demandes perquè són inviables i, abans, això era impensable».

Un altre sector que pateix els mateixos problemes que el gremi de l'assistència en carretera és el de les reparacions de vehicles. «Depens de les tarifes que imposen les asseguradores i en molts casos, el servei que fem ens surt a pagar», assegura el propietari d'un negoci especialitzat en reparar i substituir vidres.

tracking